Cene junadi i gotovih bikova

Jeste to toliko ustede to se slazem,ali ne jede isto tele od 150 kg i bik od 600.

Jeste to toliko ustede to se slazem,ali ne jede isto tele od 150 kg i bik od 600.

I bika od 800-900kg niko nece da plati kao onog od 500-600kg. Moj prijatelj je pre par godina ostavio jedno jako napredno tele I hranio ga do 900kg. Za njega je dobio cenu kao za jalovu kravu I bilo je isto para kao da ga je prodao sa 500. Doduse on ga I nije ostavio zbog para, nego da se hvali kakvog bika ima.

Bik je bio star 2 god. okruglo, i nije on bio toliko debeo, jednostavno mu je genetika takva_korijen repa mu je bio u visini mog nosa, a ja imam 180 cm.
To da je veliki bik jevtiniji od malog ovdje ne pije vode, pogotovu kod covjeka koji od mene uzima, a i pisao sam vec da ovdje ima firma koja placa sve vise sto je bik veci, i mogaop sam dobiti od njih vise 10 feninga, ali jednostavno necu da experimentisem sa novim kupcima.
Takodje sam pisao da ja ne kupujem telad, samo ono sto otele moje krave, i usput o trosku_ taj bik nije vidio koncetrat.
Milane, ja ne razumijem tov do 570 kg, kupis tele, forsiras ga koncetratom i jos ako udaris na malu prodajnu cijenu tebi ostaje samo balega.
Prnjavor, e da su telad 3,5 evra, ovdje se telad placaju 8_9km, s tim da mozes uzeti musko tele ISKLJUCIVO djuture, pa kad ga kuci izvagas onda se ceses (ili jos bolje ne vagas ga, da se ne sekiras)

Pitam se koja ga budala plati 8 do 9 maraka i onda ulazi u tov.Cijena bikova se nije mijenjala zadnjih par godina a ulaz je otišao za 40 posto.Ja ih sigurno neću ubacivati nakon što ove prodam ako se ta cijena zadrži.

Ne razumem taj tov do vecih kilaza?Jel nije bolje izbaciti za tri godine tri ture bikova nego dve?Kod nas se drze junad 10 -12 meseci i to je to.

Zato što kada pređe 500kg stavlja 50-ak kg mesečno.Po meni je najbolje da ima između 600 i 700 a sve ispod 500 kg je uzaludna muka.Više ne tovim bikove ali su to neka moja iskustva.

img20150411091215.jpg

img20150522092437.jpg

img20150522092411.jpg

- - - - - - - - - -

Evo slika uspio sam ubaciti (ma da se ne lazemo uspio bih malo sutra da nije sin pomogao:haha:)
Prva slika nije od juce, nego od prije.

Au,kolika slota...svaka čast Sovo,ovo se retko viđa
Ja sam pre deset godina imao od moje krave tele koje je sa 11 meseci starosti june imalo 570kg,žao mi je što nisam mogao držati ga duže...
Bio je potencijal za ogromnu kilažu

Pa ne vagam ja to stalno, a sve bez vage je jako nezahvalno procjenjivati. I ovaj je bio vanserijski, inace ih ''guramo'' do 700 _900kg. Ovom biku je majka platila glavom njegovo rodjenje, inace je bila junica. A otac je bio bik iz komsiluka, posto junica nije htjela ostati steona sa VO. Pri oteljaju je bio jako krupan, ali je i on bio igracka za jedno proslogodisnje tele koje je uginulo na oteljaju ,za koje su i veterinar i tehnicar rekli da vece tek oteljeno nisu vidjeli. Svi prisutni su ga procijenili na 90 kg, zao mi samo sto ga nisam slikao i izvagao, ali posto je uginuo nije mi bas bilo do toga. Veterinar kaze da je zbog velicine sam sebi u stomaku jos kad je krenuo oteljaj pritisnuo pupcanu vrpcu i ostao bez kiseonika.
Putine, nije Ljubisa, ne petljam sa svercerima. Sve rogato i ako ima nesto debelih svinja prodajem Milenku mesaru iz Crnjelova najkorektniji kupac, usudio bih se reci, u regionu.

Danas odvukao i drugog bika i kravu.
Krava 716kg, samo se jednom telila.
Bik 836kg, star nepunih 18 mjeseci.

Danas natovario dva bika, đuture, 1080 kg, 1.80 cena. Pare čekam 15-20 dana. Čovek uzima bikove ovde kod mene u selu (odneo mojih 8, prošle godine 4 i ove godine 4), a čini mi se da su ovi danas otišli bikovi za Pećince. Iz Laćarka je čovek, mnogo korektan i što se tiče cene, a i isplate, možda ga i neko zna odavde.

Nazad
Vrh