Cene generalnih remonta motora -Opšta-

Nema tu mnogo mudrolije,klasican problem,zalepio ti sigurnosni ventil na uljanoj pumpi zato je toliki pritisak dok je hladan,cim se zagreje ulje pritisak ce pasti.Ili je potureno pod oprugu nesto da bude vise stegnuta i pritisak je veci dok je hladan motor.
Kod mene na pumpi posle dugog stajanja se to desilo,da nebi skidao karter cepnuo patos gas i kazaljka na satu skocila na 10 bari i posle sekunde spala na 4 bara.Ventil odlepio i sad radi normalno.
 
Koji simptomi motora ukazuju na potrebu za generalnom opravkom?Da li jos neki osim ovih:para na iberlaufu,izbijanje ulja i pare na meracu i na cepu gde se sipa ulje,potrosnja istog(kolika) tesko paljenje kad je hladan ili je to obavezno (verglanje ) kad je motor topao ili ima jos nekakvih pokazatelja-kojih?
 
koliko izadje komplet generalna imt 539 bez kabine je u pitanju. gazda kaze da je produvo... ovako na oko izgleda zapusteno. gume celave, sav mastan. i koliko je realno da mu ponudim? papiri legalni
 
Izvini ali zbog čega sam ja negativan?
Motor zreo za generalnu,pritisak ulja jedva 0,5 bara kod ugrejanog motora.Odnešen na mašinsku obradu,radilica nije obrađivana već samo polirana i šta sada?
 
Odneseš majstoru gajbu piva ili ga častiš nešto jer retkost je naći majstora koji radi mašinsku obradu a da zna prvo da premeri pa da obrađuje.
Danas ima koliko hoćeš nekih što bi samo da bruse, nije bitno koliko ni zašto a ni koliko treba. Samo da bruse i skidaju i naplaćuju.
A tebi ako ležajevi nisu delovi motora onda ti teraj bez njih. :spavam:
 
Meni motor na kombajnu,(mecka)je imao na +35 stepeni,5 bari pritisak ulja.
Palio je na zub,u toku celog dana rada u zetvi,popio bi oko 1lit. ulja.
Imao sam utisak,da mi je to mozda najbolji motor u avliji,medjutim riknuo je.
 
A kod mene 560 ima pritisak 0,5-1 u oranju na dobrom gasu,vruc motor a na leru igla 000000000 i evo radi i dan danas,duva na iberlauf i potrosi od menjanj do menjanja ulja 1,5 litru.Sipam Modrica 20w60,sipao sam i SAE30 ali nisam imao uopste pritisak ulja i tako sam orao,odradio celu setvu i nije crko,ja nisam primetio da mu je losije,mora da ide to mu je sudbina:osmeh:
Radilica na prvoj specijali ima linija milion,dobio je nove letece lezajeve i karike i to mu je to.

- - - - - - - - - -

Loš pritisak ulja nema veze sa kondicijom motora.
Komsija ne bas blizu mene je 1988 godine kupio novu Rakovicu 65 koja nije imala pritisak ni 1,5 bar hladna a kad se zagreje 0 i eno je ide i dan danas nije otvaran motor,on je odrzava jako dobro,crn motor na sve strane,menja ulje jednom u 3 godine,strasno je pogledati ali nekim cudom taj traktor radi bez problema.Skoro 30 godina.Znaci pritisak nema veze sa kondicijom.I moj 540 kad je umro motor nije ni vruc mogao upaliti imao je pritisak ulja 4 bara hladan vruc 2 bara na leru ali je produvao.
 
Ovo sto je Matic rekao je tacno . Pritisak ulja ima ulogu podmazivanja prvenstveno radilice (ili se vrti ili ne ) i nema veze sa kompresijom ili ti karikama uljnim i kompresionim i pohabanosti cilindara oni se podmazuju buckanjem . Ko sto kolega kaze samo da je metnu na strug bez da mere . Jedan stari majstor iz ex yu vremena koji je radio i na kombinatu i po kucama je kazao da radilica dura minimalno 2 3 generalne ako nema riseva a to je tako .
 
Ispada da mašinsku obradu radim sam u garaži,merim zazore šublerom i lenjirom a poznate renomirane mašinske radionice neće da obrađuju radilice jer im je eto žao da uzimaju pare ljudima pa ih ne mere već jednostavno vrate nazad kada im odneseš.
 
Nazad
Vrh