Cena tovljenika na tržištu

Danas sam opet radio u klanici, malopre stigoh kući, 120din trenutna cena.
 
Proizvođače stoke posebno iritira deo izjave o računici po kojoj je cena žive vage svinja dvostruko viša od realne i da po opšteprihvaćenim paritetima ona treba da bude oko 80 dinara .
Ovo je izjavio aktuelni ministar trgovine Slobodan Milosavljevic
 
njihove reči su da seljaci mnogo zaradjuju na svinjama pošto je kukuruz jeftin. Pretprošle godine 2007 svinje sa svojih 65 din otišle su u salamu, a niko nije više stavio nove u tov zato je sada i ova situacija . svinja nema ,prasad skupa cena pada na osnovu reči o uvozu .kod nas je sa 160 od prošle nedelje palo na 140 din .
 
Prvo ,da vas sve pozdravim!Otkako je cena svinja poslednjih meseci dobra ,ponovo sam se zainteresovao za poljoprivredu.Sta mislite ,koja ce cena tovljenika biti u jesen 2009:haha:
 
Jesen je daleko, ali svinje sigurno neće biti "ekonomski opravdanih" 80 din/kg.
 
Ja mislim da mi poljoprivrednici koji se bave svinjarstvom, trebalo da ukoliko cena svinja nastavi da pada, da uzmu jedan kamion jedno 50 komada, i da puste u centar Beograda, i da novinari to snime, da poklone građanima, a posebno ministru, ili jos bolje, da puste u dvoriste ministarstva, pa neka ih on hrani, cisti kod njih, pa da ga ja pitam jel mu dosta 80 dinara :zli: :zli: :zli: :zli: :zli: :zli: :zli:
_________________________________________________Post je spojen: [time]1235920820[/time]_________________________________________________
Najbolje bi bilo da niko od uzgajivaca, ne proda svinje, to ce dizati cenu. LJUDI NE DAJITE IH, pa makar pocrkali, bolje da ih pojede vasa familija, neko oni sto sede i ne rade nista, i hoce sniclu za 5 dinara, i veknu hleba za 3 :zli: :zli: :zli: :zli:
 
Ovo ti je neizvodljivo, sta da radi covek koji ima 50,100,200...kom. Pa cak i sa 10 tovljenika kako covek da baci 1000E (po ceni od 80 din)Svako razmislja da izvuce koliko moze, pa ce biti bolje sa sl.turom.
Znam da ovakvo razmisljanje ne vodi nigde i da cela zemlja zivi na seljackoj grbaci ali ce valjda nekad stvari doci na svoje mesto i da ce covek moci da normalno zivi od svog rada
 
država ti već dovoljno uzela ovakvim merama samo još da ministru pokloniš još koje svinče treba zajednički nastupati da tražimo veću cenu i da se zabrane lažne informacije o nekakvom uvozu od kog nema ništa samo šire paniku kod proizvodjača i daju razlog otkupljivačima da snizuju cene svinja. u mom kraju sve farme svinja su smaljile proizvidnju za 50 % , aneke čk nemaju ni jednog tovljenika
 
Uvoza ima, jer mi prijatelj radi na granici, proverena informacija, svakodnevno ulaze hladnjace iz Slovenije
 
kod mene su pre deset dana tovljenici bili oko 120-130, a juce cujem da su opet oko 145!
cena je pocela da pada kad je ministar za deltu slobo milosavljevic najavio uvoz pa je od panike cena krenula dole. kad su svi shvatili da za uvoz treba imati evara, cena je pocela da se vraca na normalu
 
Nazad
Vrh