Cena tovljenika na tržištu

Predlog za taj Mitros je bio da ga otkupe sremacki i macvanski poljoprivrednici uz finansijsku pomoc vlade (povoljan kredit) jos pri prvoj privatizaciji , ali vlada naravno za to nije htela ni da cuje.
Inace upravo je u toku utovar kod pp"Davidovic" po 120din/kg.

jesu sa 325 na 319,u reklamama gledao,nisam obratio paznju na kakvo meso,pa bolje da nisu ni spustili

Naravno da nisu, ni dinara . Ako sam dobro čuo u opštini Bogatić trenutno ima preko 25000 tovljenika spremnih za predaju. Katastrofa...
Taj broj iznose optimisti ,inace mislim da je daleko veci jer samo Badovinci imaju blizu 15000 sad spremnih ,a svake nedelje zastoja taj broj se uvecava za 500-800 tovljenika.

Nisam pratio cene u mesarama dal su spustili cene adekvatno ceni žive stoke

Nisu, niti mogu jer su maloprodajne cene već godinama formiraju na osnovu cene svinja koje su uvoze, a ne na osnovu domaćih cena, umesto obrnuto :(
Primer: Fo je trenutno 270 din bez PDV x 1,15 kosti, x min. zarada 1.1 i x 1.1 PDV=375.70 butB/K u maloprodaji :((

RTV SABAC
Apel Vladi Srbije za spas stočarstva

Udruženje proizvođača svinja i Direkcija za poljoprivredu grada Šapca, uputiće apel Vladi Srbije i resornom ministarstvu, da što hitnije pronađu rešenje za otkup viška od 50.000 tovljenika sa ovog područja. Istovremeno, traže od ministarstva da reaguje na ponižavajuće nisku otkupnu cenu od 100 dinara za kilogram i zabrani uvoz svinjskog mesa sumnjivog kvaliteta.
Proizvođač tovljenih svinja i odbornik u Skupštini grada Šapca Dragan Stanković smatra da je najveću grešku Ministarstvo poljoprivrede učinilo dozvolom za uvoz svinjskog mesa treće klase i time domaće proizvođače dovelo na rub propasti. On ističe da je trenutno u Mačvi i Pocerini u ponudi više od 50.000 tovljenika visokog kvaliteta koje niko neće da otkupi.
Kritike na račun Vlade i resornog ministarstva uputio je i predsednik Udruženja proizvođača svinja i veliki proizvođač stoke Goran Mostić.
Osim što godišnje proizvede i proda više od 500 tovljenika,Dragan Reljić posreduje u otkupu između proizvođača i klaničara.Slaže se da su proizvođači tovljenika u teškoj situaciji i borbi za preživljavanje.
U saradnji sa Udruženjem proizvođača svinja,šabačka Direkcija za poljoprivredu,uputiće apel Ministarstvu poljoprivrede da što hitnije pronađe rešenje o otkupu, većoj ceni i zaštiti domaćih proizvođača tovljenih svinja.
Prema računici članova Udruženja proizvođača svinja, otkupna cena od 167,5 dinara po kilogramu žive mere bi bila na ivici rentabilnosti, a trenutna cena koja se kreće između 100 i 110 dinara predstavlja propast za stočare.

Bilo bi dobro da ovo prosledite svim novinarima i tv kucama , na email adrese ...

Poslednja izmena:
Da je ovo iole normalan narod, treba vojska da digne skupstinu u vazduh... narod moli sopstvenu vladu da ne uvozi djubre i ne unistava svog proizvodjaca :sta:... al smo ga zaglibili..

Treba samo preseći i krenuti u ofanzivu. Nema dalje.
Uvoznici nisu svesni da će sada dobiti nenadan kontra udar kada krene taj višak svinja da se rastače po gradovima. Kada narod počne uzimati suhomesnate proizvode sa sela koji su čistiji, zdraviji, jeftiniji i boljeg kvaliteta od njihovog đubreta iz mesara. Pa da vidimo kome će da uvale đubre iz uvoza. Hoće li narod kupiti viršlu smrdljivu za 250din 500gr ili će kupiti za skoro iste novce kg domaće kobasice proverenog kvaliteta.

Ja bih ovom zahtevu pridodao samo da se dignu carine na dvocifren broj. i da se jasno istakne sta je iz uvoza a sta je domace !
To nesme zbog SSPa.Bem ga ko ga potpiso_Ono sto bi realno moglo je da se rokovi upotrebe mesa prilagode evropskim i da se zabrani uvoz MOMa.To bi bilo sasvim dovoljno,a Evropa ne moze da kaze da mi moramo da jedemo njihov otpad.Mi se jednostavno prilagodjavamo njihovom kvalitetu hrane i tu nam ne mogu nista,a mera bi puuuno znacila za domace stocarstvo.

KOd nas država intervenisala sa hitnom subvencijom od 0.26e po kg otkupa , tj dogovorili sa preradjivačima da otkupe po 2km/kg to je oko 1.05e i da onda farmer dobije još 0.26e po kg od države . Objavili na sva zvona i sve pohvale dobijaju , predstavnici udruženja zadovoljni , ali u pitanju je otkup 6500 svinja u cijeloj "državi" :haha:

To nesme zbog SSPa.Bem ga ko ga potpiso_Ono sto bi realno moglo je da se rokovi upotrebe mesa prilagode evropskim i da se zabrani uvoz MOMa.To bi bilo sasvim dovoljno,a Evropa ne moze da kaze da mi moramo da jedemo njihov otpad.Mi se jednostavno prilagodjavamo njihovom kvalitetu hrane i tu nam ne mogu nista,a mera bi puuuno znacila za domace stocarstvo.
Imaju zastitne klauzule u tom SSP a pitanje je zasto nasi politicari nece da ih primene .

Nazad
Vrh