Nas nekolicina smanjit cemo povrsine pod suncokretom, ali nemojte misliti da ce i vecina smanjti. U to sam siguran. Kakav smo mi narod, u inat ce sejati i vise nego lane nadajuci se boljoj ceni jer najavljuje se bojkot setve suncokreta! Na kraju ce ispasti isto toliko posejanog kao i prosle godine.
Slazem se.Samo uvek bude to ali...
Nas atar je jedan od vecih u drzavi,imamo od extra klase do katarstrofa klase zemlje.
Kod nas je u 95% zastupljeno tropolje kukuruz,psenica i suncokret.
A zasto je to tako,zasto nisu neke druge kulture?
Zato jer mi imamo problem sa rasporedom padavina i u zadnje 2-3 godine susa nas je desetkovala i onda dzabe nama 1.klasa zemlje i setva soje na istu,kada je kisa potrebna,nje nema. Ljudi se i kukurza boje,a suncokret im da kakvu takvu nadu.
U jednoj rudini koja je blizu Tise,covek bi pomislio da je to stvoreno za soju,ljudi nisu vise kosili od 1200kg/kj soje,taj sa tim 1200kg je bio rekorder.
Zasto je to tako,ja neznam.Uglavnom,kada ljudi podvuku crtu,vise zarade na suncokretu,nego na soji.
I sta nam onda preostaje da se seje?
Repa?
Repa je pokusana negde 2004 zadnji puta da se seje,sto je i uradjeno,pa kada su videli ljudi koliko su se lomili za istu,odustali su od nje.A pre toga,mislim da je negde sredinom 90-tih radjeno nesto.
Tako da....ovaj deo Banata ce i ovoga puta imati dosta suncokreta posejano.
Kazu ima malo zita nasejano,pa kod nas se svaka druga njiva zeleni koliko je nasejano.A tako ce i sa suncokretom biti.