Cena Suncokreta rod 2014.g.

Nas nekolicina smanjit cemo povrsine pod suncokretom, ali nemojte misliti da ce i vecina smanjti. U to sam siguran. Kakav smo mi narod, u inat ce sejati i vise nego lane nadajuci se boljoj ceni jer najavljuje se bojkot setve suncokreta! Na kraju ce ispasti isto toliko posejanog kao i prosle godine.

Sto se mene tice koliko volim kako izgleda kad je u vegetaciji toliko ga mrzim nakon skidanja. Nema ruznije parcele nakon skidanja suncokreta. Ne volim to tanjiranje kad se oni silni stapovi zavlace svuda ipod traktora. Inace nisam ga imao posejanog ni jedno jedino jutro ni onda kad je skoknuo na 45 din. a i ranije su prosle ponekad neke godine kad sam mogao bez njega. Tako da nece mi biti tesko da se odreknem setve suncokreta!

Nas nekolicina smanjit cemo povrsine pod suncokretom, ali nemojte misliti da ce i vecina smanjti. U to sam siguran. Kakav smo mi narod, u inat ce sejati i vise nego lane nadajuci se boljoj ceni jer najavljuje se bojkot setve suncokreta! Na kraju ce ispasti isto toliko posejanog kao i prosle godine.

Slazem se.Samo uvek bude to ali...
Nas atar je jedan od vecih u drzavi,imamo od extra klase do katarstrofa klase zemlje.
Kod nas je u 95% zastupljeno tropolje kukuruz,psenica i suncokret.
A zasto je to tako,zasto nisu neke druge kulture?
Zato jer mi imamo problem sa rasporedom padavina i u zadnje 2-3 godine susa nas je desetkovala i onda dzabe nama 1.klasa zemlje i setva soje na istu,kada je kisa potrebna,nje nema. Ljudi se i kukurza boje,a suncokret im da kakvu takvu nadu.
U jednoj rudini koja je blizu Tise,covek bi pomislio da je to stvoreno za soju,ljudi nisu vise kosili od 1200kg/kj soje,taj sa tim 1200kg je bio rekorder.
Zasto je to tako,ja neznam.Uglavnom,kada ljudi podvuku crtu,vise zarade na suncokretu,nego na soji.
I sta nam onda preostaje da se seje?
Repa?
Repa je pokusana negde 2004 zadnji puta da se seje,sto je i uradjeno,pa kada su videli ljudi koliko su se lomili za istu,odustali su od nje.A pre toga,mislim da je negde sredinom 90-tih radjeno nesto.
Tako da....ovaj deo Banata ce i ovoga puta imati dosta suncokreta posejano.

Kazu ima malo zita nasejano,pa kod nas se svaka druga njiva zeleni koliko je nasejano.A tako ce i sa suncokretom biti.

Razumem te u potpunosti Kish! Jasno mi je to da smo na nekim parcelama na neki nacin prinudjeni posejati i suncokret. I mi u nasem ataru isto imamo takvo zemljiste. Na tim parcelama sam uglavnom prosle godine imao suncokret i ove ce godine ici kukuruz, zato sam u mogucnosti da biram i da ove godine i ne posejem uopste suncokret.

Mislim da pregovaraci oko cene suncokreta nisu trebali traziti minimalnu otkupnu cenu sucokreta vec zagarantovanu cenu kao na berzi u PESTI jer opet VIKTORIJA i DIJAMANT mogu da se dogovore i ako napolje bude 400 evra oni mogu da plate 300 evra i ispunili su min otkupnu cenu od 250evra.

Bice na Dobroj Zemlji sutra pri kraju emisije objasnjeno sta se desavalo na sastanku,ko je izasao sa 250e,ko nije hteo da izlazi ca bilo kakvom cenom....

Gledao sam danas pomenuti prilog i nije mi jasno zašto se nije prerađivačima stavilo do znanja da minimalna cena sa kojom proizvođač pokriva samo troškove proizvodnje nemože biti manja od 35 din/kg.

Ovi kazu da je dogovor postignut za minimalnu cenu od 250 e/t ali da nista nije potpisano.

Gledao sam danas pomenuti prilog i nije mi jasno zašto se nije prerađivačima stavilo do znanja da minimalna cena sa kojom proizvođač pokriva samo troškove proizvodnje nemože biti manja od 35 din/kg.
Znaju oni to jako dobro,i receno im je koja je cena kostanja,al znas kako ih zabole za to,isto ko i nas za njihovu situaciju.

Da sam znao da ce ovakava situacija biti posejao bih vece kolicine zita i gotovo.... Sve sam se nadao da ce sledece godine biti 35'40m dinara, ali kako vidim nema nista od toga....

Da sam znao da ce ovakava situacija biti posejao bih vece kolicine zita i gotovo.... Sve sam se nadao da ce sledece godine biti 35'40m dinara, ali kako vidim nema nista od toga....

u ovom ataru gde radim tako je i uradjeno,posejano je vise zita ( situacija u celom ataru ),sad razmisljam kako ce da nam uteraju-spuste cenu psenice kad pocne vrsidba ( velike kolicine )

Moze i do toga da dodje. Ali ne verujem da ce biti bas neisplatljivo kao sa suncokretom. A i ne mora da se proda odma.....

Nazad
Vrh