Cena soje rod 2017

Peet

Član
Učlanjen(a)
11 Apr 2010
Poruka
11.756
Lokacija
Lokve - Simiai - Juzni Banat
Neke parcele pod sojom su blizu prve troliske a ima jos i dosta da se seje! Od proslogodisnjeg roda prodao sam oko 30% do sad!
Ako je trenutna cena soje na berzama oko 51 din bez pdv-a, koju cenu ocekujete na jesen?!:ppozdrav:
 
Ne bih rekao da mnogo zavisi od toga! Bar kod nas nema nekih pravila!
Koja je razlika bila u ceni izmedju 2015 koja nije bas pogodovala soji i 2016 kad su prinosi bili izuzetni?!
 
Naravno da zavisi od godine i kolike su zalihe istog, al ne Pero u Lokvama-Srbiji vec na nekom drugom nivou, samo ti govori te dve godine sto pominjes :ppozdrav:
 
Kod nas najvise zavisi cena od toga koliko su spremni sojne sacme uvoziti! Ako je rod dobar u J.Americi uvozice jeftinu sacmu i ubice nas, proizvodjace sa cenom! U suprotnom uvek je veliki deficit soje kod nas!
Druga stvar je dil izmedju najvecih faktora (otkupljivaca) i vlade!
 
Na dugoj strani je vec ovrsena i vidim da je vec skocila cena sa 214 dolara tona u vrsidbi[kod njih je u martu] na 234 sad ,znaci ili nije nesto bas rodilo il je potraznja.I polako im cena ide gore svaki dan.
 
Za Brazilce pisem,a sever sa sa modifikovanom je uvek puno jaci sa cenom bude nekad ista ko i nasa nemedifikovana no to Kris znas i sam:ppozdrav:
 
Agroservis : "Prvi ugovor „na zeleno“ za soju roda 2017. je registrovan ove nedelje. Cena je iznosila 42,50 din/kg bez PDV-a (46,75 din/kg sa PDV-om), što je 345€/toni."
 
Prve naznake oko cijene će biti ako se neko raspita o prodaji "na zeleno" ili bude dobijao ponude. Ja sam se danas čuo sa osobom iz firme sa kojima sam sklopio ugovor za prodaju soje u kome je navedena minimalna zagarantovana cijena . E sad , u razgovoru zimus prije tog ugovora rekli su da će biti zagarantovana minimalna cijena a ako bude veće na tržištu korigovaće se . Meni je to odgovaralo pa sam potpisao ugovor . Juče me nešto kopkalo pa pregledam taj ugovor i vidim da piše zagarantovana cijena ali ne piše da će biti veća ako bude ? Možda nebi ni potpisivao da sam znao , ali nisam gledao. Znam se sa njima pa nazovem gospodju i ona kaže nikad to nestavljamo u ugovor , ali do sada smo korigovali , bili smo korektni iako je to naša dobra volja . ..bla-bla, ne brinite ništa , nama soja treba , postavićemo cijenu kako bude u Hr , ... Na kraju kaže : a šta ako bude niža ? :haha:
 
Ne znam kolika ce cena biti, ali znam da sam razgovarao sa agronom u nasoj zadruzi koja zaliva gotovo sve useve. Kaze zalivali su sve soje, ali ne vredi na drugoj grupi nema mauna i pored zalivanja. Moracu sutra otici da slikam da vidim da li me drugar agronom laze, ili samo tvrdi pazar za cenu ove godine :osmeh:
 
Tacno se poznaje po ataru ko je zalivao soje a ko nije... Trebalo bi ove godine da bude korektna cena soje,barem se nadamo...
 
Jesi gledao koliko imaš mahuna???...Evo ja juče bio do Temerina na oko soje bolje izgledaju nego kodnas višlje su i 70 cm. redovi su zatvorili redove,međutim kada uđeš ono prc nema 10 mahuna po stabljici i to neke pljosnate,pa reko da i ti ne zalivaš samo lisnu masu???:ppozdrav:

A o tome smo pisali već 1000 puta da ti možeš da daš vodu biljkama ali nemožeš da se braniš od temperature od skoro 40 stepeni...i džabe polivaš kada ona na vrućini odbaci cvetove i mahune...

- - - - - - - - - -

Soje nece biti ni polovina roda od prosle godine. nema
Kako neće biti???Ovde vam je do guše soja...:osmeh:

http://poljoinfo.com/showthread.php?15529-Soja-2017&p=1274226&viewfull=1#post1274226
 
Kris80 neće ona tako lako odbaciti cvet kad dobije ono što joj nedostaje,nije to isto biti žedan na suncu i napojen.
 
I ja bi voleo da je tako ali nije...A da te metnem u bure vode na 40 stepeni nasred dvorišta da svatiš o čemu ovde neki pričaju???:haha:
 
Nazad
Vrh