Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Hoce,bas isto kao sto su je zadrzali 2012 godineZadrzace cenu na oko 40din
Pozuri da je naplatis po 40,dok nije pala cenaZadrzace je diktator,a ne trziste.Ta 2012-ta se nece ponoviti sto se tice cene.
Mnogo manje,minimum 50-60 procenata umanjen prinos...Pa čekaj realno jel mislite da će komplet Srbija imati ove godine više soje ili manje nego prošle ?
Po ovim našim procjenama se baš sad vidi koliko je bitnije da prinos bude dobar . Procenjujemo dali će cijena ići 10din gore-dole zavisno od roda , a rod zavisno od godine osciluje kod soje i 100% pa i više . Dal je bolje 2.5t/ha po 40 din ili 1t/ha po 50 din ?
Pozuri da je naplatis po 40,dok nije pala cena
- - - - - - - - - -
Mnogo manje,minimum 50-60 procenata umanjen prinos...
Momo, kad je cena na svetskim trzistima 43 din/kg fco Brazil, u Evropi manjak soje, a nasi vrli otkupljivaci ne umeju da je prodaju skuplje od 40 din, zelja mi je da rodi 1 tonu, da cena bude 70 dinara, i da svi zajedno pocrkaju koji su kao pijavice i cekaju da padne kisa i da rodi NJIMA a ne nama!
Uz to, soja se prodaje u terminskim ugovorima, tj. ozbiljni igraci je kupuju na zeleno. Prema tome, kad nas izvoznik ocekuje, u skladu sa posejanim povrsinama da ce izvesti 100.000 tona, on to MORA da ispostuje, inace placa ozbiljne penale. E sad, ako su ugovorili kolicine koje ne mogu da obezbede, bice igranke, a realna je sansa da je tako, jer je posejano bilo vise nego obicno, pa ako su ocekivali samo prosecan rod od 1000kg/kj, imace problema da skupe dovoljne kolicine da ispostuju kupce. Prosle godine su imali mnogo vecu ponudu na domacem trzistu zbog izizetno povoljne godine, nego sto je bilo ugovorenog izvozai zato je cena drzana nisko!
Ja mislim da ce nas ove godine vuci za rukav i moliti da im damo soju posto poto! Jos ako veci proizvodjaci (privatni) ne predaju sve u silose kao obicno, bice panike, jer nece znati ni kolike kolicine zapravo postoje u zemlji!