Cena pšenice rod 2012

Kalkulacija je prosta:200 kg mesano djubrivo-10000 din,170-200kg urea -8500-10000 din,seme 115 kg-6000din ili neko domace 160 kg -5000 din,prskanje 2 puta od bolesti,jednom insekticid i jednom korovi oko 4000 din.Ako imas svoje masine oko 50 l nafte ,to je sad oko 3500 din,kod nakupaca 6000 din,a na pumpi bez bonova 7000 din.Plus oko 25 evra za amortizaciju po jutru.Izadje te ulog od 35-40 hiljada po jutru,bez arende i bez prihrane preko lista ako i to hoces.Na ovogodisnji prinos od 2200-2300 kg imao bi oko 10000 din zarade ako ispunjavas sve ove tacke.Ako placas usluge ili arendu,most na autoputu ti je blizu,pa vidi...

@Montoya,jesi li imao psenicu na lageru kod Popovica?
@sasamatic
Cuju se raznorazne price,psenica je u proseku dosta podbacila,svakako ce biti veca cena od ove trenutne a za koliko veca to ti niko sa sigurnoscu nezna odgovoriti.U svakom slucaju ces zaraditi na svojoj psenici ako je ne prodas odmah.

I ja se neckam sta da radim,stalno mi se po glavi mota zabrana izvoza,pa da cena ne padne,sta vi mislite?

Ne vidim razlog da bi pala cena pšenici čak i da uvedu zabranu izvoza. Kod nas je bila rekordno mala rezerva prošlogodišnjeg roda (100.000tona), rekordno mala površina posejana i povrh toga prinos u granicama višegodišnjeg proseka ili nešto manji, u svakom slučaju jedva da će je biti za naše potrebe. Sa druge strane i pored nedostatka i dalje je cena 2-5 dinara niža nego na jačim svetskim berzama ili u komšiluku. Mislim da niža od ove nema kud i da je samo pitanje dana ili nedelja kada će početi da intenzivno raste.

Prošle godine su robne rezerve otkupile oko 300 000 t.+prelazne zalihe.To je služilo i poslužilo da se pomognu drugovi i odtži nizak nivo potražnje(cene)do same žetve.Zadnja intrvencija buljavog 50 000 t na majke mi.Ove godine se još nezna ko su drugovi i čime se bave pa se ni R.R. ne oglašavaju ,a zaliha verovatno ni nema.Zato je za očekivati da će cena pšenice ove godine rasti,ali kasnije jer oni koji sad plate prvo će tu rešavati. to je moje mišljenje.

pdv kod mene je 5%
covek je verovatno u sistemu pdv-a pa mu je pdv 8 posto za razliku od tebe koji imas registrovano poljoprivredno gazdinstvo pa ti je pdv na robu 5 posto i jos ako pise lokacija sto neupisete vase mesto odakle ste.Imas temu sistem pdv-a pa je procitaj sve ce ti biti jasnije

Nazad
Vrh