Ja sam pre 3 god drzao tovljenike i posle fijaska sa cenom odlucio da se preorjentisem na prasilje.Mada vidim ovih dana da je u 5 domacinstava ostavljeno 32 nazimice (drug mi je vet. pa smo diskutovali o stanju na terenu).Ako se uzme u obzir da su vec imali po 5-6 krmaca,izadje na cifru od 60-ak prasilja,sto je godisnje oko 1200 prasadi samo u tim domacinstvima.I opet ce cena prasadi dole,krmace na klanicu, i sve u krug.

Kod nas je problem sto svi ocekuju da im drzava obezbedi sve. Radi se stihijski. Kad je dobra cena, svi bi da tove! Niko ne razmislja da ce time povecati ponudu,samim tim pada cena. Onda je kriva drzava sto im nije garantovala cenu. nasa drzava jos nije dovoljno zainteresovana za neke konkretnije poteza, a mi im u tome pomazemo svojom neorganizovanoscu i razjedinjenoscu. Svi se ucaurili u svoj mali svet i misle da su glavni, dok im lepo ide. Cim naidje neki problem udare u kuknjavu i svaljuju krivicu na drzavu, ko daim je ona kriva sto nisu jaci. Treba jos mnogo vremena da prodje da se promeni svest nasih ljudi. Moramo shvatiti da smo udruzeni jaci i da samo tako mozemo da kontrolisemo, kako cenu tako i ponudu na trzistu. Za to nam je potrebno malo visre volje.