ja nisam odgajivac svinja ali pratim trziste u evropi a malo poznajem i "zakone" trzista.Cena zivotinja se krece u ciklusima koji u zavisnosti od mnogo faktora imaju uzlaznu ili silaznu putanju.Ja sam iznenadjen da se visoka cena tovlejnika u Srbiji odrzala skoro godinu dana. Cena je visoka jer 1kg svinjske polutke u Austriji i Nemackoj se odgajivacima placa za S-klasu oko 1,35 evra a za nize klase i nize, do 1,20evra.Ovo su cene ne zivih svinja vec na liniji klanja a vi sad vidite koju cenu su imali odgajivaci u Srbiji.Nemojte da spominjete subvencije na zapadu jer njih imaju neke neprofitabilne grane poljoprivrede ali ne svinjarstvo.U evropi stocari imaju oko 12evra neto zadare po tovljeniku i to ako imaju solidne rezultate a to je uginuce do 3% u tovu i dnevni prirast od bar 700gr.Zato tovilista imaju minimalno 500 mesta a mnogi imaju i par hiljada.Ni ovamo cena nije stabilna ali se stalno radi na poboljsavanju proizvodnje pa dobra vremena pokrivaju losija. U Srbiji proizvodnja ide stihijski, kad je cena dobra, svi bi da gaje svinje u tom trenutku i tada je cena prasica velika jer bi svi da tove, pogotovu ako je hrana jeftina.Posle 6 meseci kad tovljenici stgnu za prodaju tada ih ima previse na trzistu i cena je mala.Posle toga sledi pokolj usled razocarenja i ciklus krece iz pocetka sa godinu do dve kasnije.Treba se biti toliko promucuran i proceniti trziste i ne stedeti na pogresnim stvarima jer to poskupljuje proizvodnju. U vremenu kad je losa cena, u toliko je vaznije da je proizvodnja , pogotovu u prasilistu sto bolja, jer hrana i vreme prolaze i ovako i onako.
Ovo je jako kompleksna tema o kojoj bih mnogo mogao da vam pisem i nadam se da sam vas bar donekle pokrenuo na razmisljanje.
pozdravljam vas