Cena malih prasića na tržištu

Каква је ситуација са ценом?
Има ли неко инфо цене на пијаци у Лозници?

Kragujevac, okolina je toliko zakovao sa cenom da je to strasno, pominje se 300 do 320din/kg i nikom ne trebaju...

Послато са SM-A505FN помоћу Тапатока

Na naplatu je došlo što ljudi ne znaju da razmisle pre ulaganja. Usled velike cene, pomislili su da će uzeti deo kolača koji se u to vreme skupo prodavao. Uradili su totalno suprotno, ubacivanjem nazimica u objekte, dobili su veći broj prasica na tržištu a to su kupci i nakupci iskoristili da obore cenu.
Naravno, sigurno postoji i solidan broj onih koji su revoltirani bili prošlu zimu jakom cenom prasica, pa su se ove godine odlučili da ne kupe prase za slavu i slično.
Šta god bio razlog, nećemo zaraditi sledeće godine ni na prasicima ni na tovljenicima.

Ne znam kako je u drugim mestima ali kod mene u kraju nije se povecao broj svinja, cak suprotno, kuga je ocistila obore i retko ko je ponovo zapatio svinje, ja sam se vratio na nivo pre kuge pa sam se izgleda usrecio

Kod mene u selu su se povećali kapaciteti za krmače i prasice, ali novih ljudi nema da si se prihvatili tog posla.
Prošle zime je bila nenormalna potražnja za nazimicama, posle Božića.

A puni oglasi prasica iz Bogatica i okoline

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

Nemam nista protiv nikoga, ali ko je dao pravo da govedari toliko izlete i da se samo prica o njihovim problemima. Pa pre neko vece gledam onog ludog Sojica i svadjaju se ko ce da plati prase na magarece livade i pominju cenu od 200din/kg, a serija je snimana mislim 2011 ili 2012, a sada pricamo 12 god kasnije o ceni od 300din/kg

Послато са SM-A505FN помоћу Тапатока

Druze...pa nece se govedari boriti za cenu svinja kada su tovljači svinja zavukli glavu u pesak...
Ali i pored toga jedan od zahteva današnjeg protesta poljoprivrednika u Mačvi je i da vlada postuje dogovorene prelevmane na uvoz mesa i mleka ...

Stanje sadasnje je proizvod kampanjskog rada kod nas. Tovljaci sa losim cenama presli na krmace i prasad. Brzi obrt. Vece pare. S druge strane kod nas su proletos se cak i oglasavali cokoladni da kupuju bila sta od svinja da je zensko i da je preko 90kg. Videli proslogodisnju cenu prasadi pa se pomamili. Dok su ti skartovi se oprasili, stvorilo se ogromna kolicina prasadi na trzistu pa je i cena isla dole. Sada ti isti kada su videli da nema leba od toga. Batalise krmace i zagusise trziste krmacama za klanje. Zagusise sve jeftinim prasadima, jeftinim krmacama a usput oborise i cene tovljenika. Trenutnu situaciju su posolili i usluzni mesari sa cenama klanja od 40-60din po kg zive vage. Sada i oni sto su se neckali da li da kupe tovljenika za zimsko klanje, definitivno odustaju jer kalkulisu spram bagatelne cene svinjskih polutki u ponudi i skupom uslugom. Negde je isla cena i do 300din po kg polutke. Zasto da kupuju tovljenika ili krmacu kada mogu cisto u gepek da preuzme polutku-dve u roku od odmah? Da ne pricam o nasoj kalkulator poboznosti pa sad ispada da je jeftinije praviti posnu slavu jer ribu mozes jeftinije spremiti sa manje gubitaka a usput nabacis sebi etiketu vernika. Znam dosta njih sto mrse muda kako ce praviti posnu slavu jer "tako treba da se vratimo onom istinskom obicaju" a tog dana za dorucak ce jesti salamu podrigusu kao i dan pre i kao i dan posle 😉

Drzava nam moze pomoci, nase pare od poreza drzava ulaze u sektor svinjarstva subvencijama kroz priplodni materijal, opremu, da bi na kraju te pare bile obismisljene uvozom. Bar sopstvene potrebe da zadovoljimo ne moramo uvoziti meso i izvoziti, a time bi se bar ujedno resili i viskova zitarica i uposlili ljude.

Nazad
Vrh