Cena malih prasića na tržištu

Каква је ситуација са ценом?
Има ли неко инфо цене на пијаци у Лозници?

Kragujevac, okolina je toliko zakovao sa cenom da je to strasno, pominje se 300 do 320din/kg i nikom ne trebaju...

Послато са SM-A505FN помоћу Тапатока

Na naplatu je došlo što ljudi ne znaju da razmisle pre ulaganja. Usled velike cene, pomislili su da će uzeti deo kolača koji se u to vreme skupo prodavao. Uradili su totalno suprotno, ubacivanjem nazimica u objekte, dobili su veći broj prasica na tržištu a to su kupci i nakupci iskoristili da obore cenu.
Naravno, sigurno postoji i solidan broj onih koji su revoltirani bili prošlu zimu jakom cenom prasica, pa su se ove godine odlučili da ne kupe prase za slavu i slično.
Šta god bio razlog, nećemo zaraditi sledeće godine ni na prasicima ni na tovljenicima.

Ne znam kako je u drugim mestima ali kod mene u kraju nije se povecao broj svinja, cak suprotno, kuga je ocistila obore i retko ko je ponovo zapatio svinje, ja sam se vratio na nivo pre kuge pa sam se izgleda usrecio

Kod mene u selu su se povećali kapaciteti za krmače i prasice, ali novih ljudi nema da si se prihvatili tog posla.
Prošle zime je bila nenormalna potražnja za nazimicama, posle Božića.

Nemam nista protiv nikoga, ali ko je dao pravo da govedari toliko izlete i da se samo prica o njihovim problemima. Pa pre neko vece gledam onog ludog Sojica i svadjaju se ko ce da plati prase na magarece livade i pominju cenu od 200din/kg, a serija je snimana mislim 2011 ili 2012, a sada pricamo 12 god kasnije o ceni od 300din/kg

Послато са SM-A505FN помоћу Тапатока

Druze...pa nece se govedari boriti za cenu svinja kada su tovljači svinja zavukli glavu u pesak...
Ali i pored toga jedan od zahteva današnjeg protesta poljoprivrednika u Mačvi je i da vlada postuje dogovorene prelevmane na uvoz mesa i mleka ...

Stanje sadasnje je proizvod kampanjskog rada kod nas. Tovljaci sa losim cenama presli na krmace i prasad. Brzi obrt. Vece pare. S druge strane kod nas su proletos se cak i oglasavali cokoladni da kupuju bila sta od svinja da je zensko i da je preko 90kg. Videli proslogodisnju cenu prasadi pa se pomamili. Dok su ti skartovi se oprasili, stvorilo se ogromna kolicina prasadi na trzistu pa je i cena isla dole. Sada ti isti kada su videli da nema leba od toga. Batalise krmace i zagusise trziste krmacama za klanje. Zagusise sve jeftinim prasadima, jeftinim krmacama a usput oborise i cene tovljenika. Trenutnu situaciju su posolili i usluzni mesari sa cenama klanja od 40-60din po kg zive vage. Sada i oni sto su se neckali da li da kupe tovljenika za zimsko klanje, definitivno odustaju jer kalkulisu spram bagatelne cene svinjskih polutki u ponudi i skupom uslugom. Negde je isla cena i do 300din po kg polutke. Zasto da kupuju tovljenika ili krmacu kada mogu cisto u gepek da preuzme polutku-dve u roku od odmah? Da ne pricam o nasoj kalkulator poboznosti pa sad ispada da je jeftinije praviti posnu slavu jer ribu mozes jeftinije spremiti sa manje gubitaka a usput nabacis sebi etiketu vernika. Znam dosta njih sto mrse muda kako ce praviti posnu slavu jer "tako treba da se vratimo onom istinskom obicaju" a tog dana za dorucak ce jesti salamu podrigusu kao i dan pre i kao i dan posle 😉

Drzava nam moze pomoci, nase pare od poreza drzava ulaze u sektor svinjarstva subvencijama kroz priplodni materijal, opremu, da bi na kraju te pare bile obismisljene uvozom. Bar sopstvene potrebe da zadovoljimo ne moramo uvoziti meso i izvoziti, a time bi se bar ujedno resili i viskova zitarica i uposlili ljude.

Nazad
Vrh