Cena goriva

Gde si pitao ja zvao, i prica curka, bla, bla....
Nisam zvao,na pumpi gde sam predao za karticu,prosle godine,sam pitao,kaze ta sto radi da je svaki dan skoro pitaju kad ce kartice biti gotove :ROFLMAO: ...jbg ja nzm koliko treba da se ceka ,lopov drzava samo sto manje da daje ....

Ja našao moje stare kartice. Zvao call centar i kaže aktivne su samo da na pumpi napravim novi pin. Pitao ove na pumpi šta ako mi stignu ove što sam poručio? Kažu, baš te briga imaćes po dve kartice. Kažu već su imali slučaj da im je dolazio jedan sa dve kartice na jedno gazdinstvo...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Isto u julu podneo zahvtev. U decembru našao stare... Nove i dalje čekam....

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Oko 1.6% ili u prevodu oko 16 litara na 1000. Hladno je gusce, ako je napunis do kraja pri 0*C ima da preliva kad se zagreje na 20*C
I sta , stvori se energija sama ?
P.S. U stvari , kako benzinska pumpa mjeri na pistolju ? Tacnu volumensku litrazu ili koriguju ovisno o temperaturi ? Mislim na izlaz njihov , ne prijem? Ako ne koriguju , ako dobijes tacno litar , onda i jeste bolje sipati kad je hladnije ?

Poslednja izmena:
Zato imaju tankove pod zemljom gde je temperatura skoro konstantna.Na ulazu rade korekciju na izlazu nije moguće samo se nadamo da je prva rečinica koliko toliko tačna.
Ja znam kad jedan privatnik dolazi u selo obično bude popodne a cisterna stojala ceo dan na suncu.

Ne stvori se energija, masa ostaje ista ali se zapremina menja, siri se i skuplja, kao i sve drugo pri promeni temperature.
Energija po kg ostaje ista, energija po l se smanji, ukupno energija po l x broj litara = konstanta. Energija dizel goriva je oko 11 kWh po kg

Isto kao i rashladna tecnost u vozilima, ili voda u sistemima centralnog grejanja, kad se zagreje siri se i zato su neophodne ekspanzione posude ili rezerva na vrhu hladnjaka, samo je to kod rashladne tecnosti mnogo izrazenije zbog vecih promena temperature. Voda se od 0 do 100*C siri 4%.

Ne mogu da nadjem tacan zakon ali kolko se secam pistolji na pumpama moraju da budu kompenzovani, racuna se ja mislim pri 15 *C i to je standard, i tu dizel gorivo ima gustinu od 840 g po litru (ili 840 kg po 1000 lit). Svaki savremeniji dizel auto ('95 god i noviji) sa elektronskom kontrolom motora ima senzor temperature goriva, i vrsi korekciju kolicine ubrizgavanja prema temperaturi goriva

Poenta je samo dali mjerni uradjaji na pistoljima na pumpi imaju korekcije zavisno o temperaturi , a ocito nemaju . Oni samo mjere volumen protoka , e to znaci da bi bilo za kupca povoljnije kupovati kad je hladno , dobio bi vise mase za isto litara , ali ako je temperatura goriva konstantna jer se nalazi ispod zemlje i sipamo vise nego sto je rashladjeno u pistolju i crijevima ,onda zauvar ili car pada u vodu .
Zakljucak ,na niskim vanjskim temperaturama najbolje je sipati na pumpama po malo goriva , po mogucnosti ne ubrzo nakon prethodnog musterije.
Ili drugo rjesenje , zivjeti zivot i ne misliti o pola litre nafte.

Dobio konačno operatera, odgovor trenutno se Radi Maj 2022,na pitanje pa kada ce ostalo nema pojma da odgovori, e jbt al su azurni u pm

Ma neće da ih izdaju, to je i moje mišljenje.
Čoveče, koliko dnevno može da se obradi i napravi kartica? Ljudi, pa to je smešno, o čemu mi pričamo...
Pa to su već fizički gotove kartice, koje čovek uzme, gurne u čitač i unese parametre na računaru. Gotovo. OK, mora pre toga da iščita zahtev i proveri da li postoji gazdinstvo. Koliko mu vremena treba da završi jednu karticu!? 10-15 minuta, nemojmo se zajebavati ovde!

Poslednja izmena:
Ovo oko točenja nafte i uticaju temperature je već neko pisao da ovi digitalni brojači imaju korekciju za razliku u temperaturi.
Ovo mi je iz sjećanja izvuklo jedan događaj. Dok sam radio u firmi neko je primjetio da u kantini na početku smjene stoji hrpa papira u koju kantinjerke zamotaju kupljenu salamu. Prigovor je bio da one prodaju papir po cijeni salame. Malo se to iskomplikovalo i došlo do viših institucija pa su salamu stavljale na vagu bez ikakvih podmetača.
Zato mi se sviđa ono što Momo reče: "Živi život i nemisli o pola litre nafte".

Nazad
Vrh