Cena ARENDE u vasem mestu???

Sto se tice ratarskih kultura ,kao da smo zaboravili. Psenica ,jecam ,repica ,zob,suncokret ,sirak, ... su na svjetskom nivou poznate kao zitarice"drugog reda" . Usjevi koji se gaje u podrucjima surovije klime i ogromnih prostranstava . Nisu zahtjevni od kvaliteta zemlje ali se rentabilna zarada po jedinici povrsine nemoze ocekivati ,nego se zarada trazi na kvantitetu. Ogromnim povrsinama i povecanom produkivnosti . Rezervisana su za podrucja Kanada ,Rusije ,centralne Azije,Australije ,suvih podrucja
SADa ,itd.
"Normalne" ratarske kulture , koje bi mogle da budu profitabilne na relativno manjim povrsinama ali i zahtjevne za kvalitet zemlje i padavine su kukuruz ,soja,repa,lucerka ,...
Poenta price ,za ratarstvo na nasem nivou ,uslovima i mogucnostima , ako nemozes biti siguran u profitabilnost kukuruza,soje ,lucerke,... mani se ratarstva.
Psenica i jecam na zemlju gdje je arenda 500 i vise evra po ha je iluzija.

Poslednja izmena:
paore neznam kako je kod tebe al za Gajdobru sam cuo da seskidaju jako lepi prinosi soje i kukurza.kukuruz kod otzbiljnih proizvodaca 10 12 tona po hektru tu oko 11tona se vrte a soja oko 3.5t hektar.
Lule ma ko ih jebe.stavit cu 3/4 povrsine pod repicom jecom i psenicom al necu prijavit sve pod poticaj.jebala ih njihova pravila.tak ce vecina ovde kolega odreci se pola i vise poticaja da bi se zadovoljil uveti.isplativije postalo ne uzet poticaj i posejat ozime kulture neg postivat njihove pravilnike i sejat proletne kulture.repicu i jecam sam posejao.po trenutnom stanmju repicu mogu komotno pola preorat a i ova druga polovica je upitna tojest tzu jos nije nista niknulo.a od sutra krecem sa setvom psenice.pa nek ceka u suvom kisu
od 1 augusta do danas ovde palo nekih 20 litra druze.samo jednom vise od 5 ovo sve litra dve tri
Mi se granicimo jednim manjim delom sa njihovim atarom, ali taj deo nije pokisao, na zalost. Njihov atar juzno, istocno i severno je mnogo bolje prosao pa otud i ti rodovo. Jos jedno je jako bitno. Njihova zemlje je jedna od najkvalitetnijih u Evropi. Oranicni sloj je preko 50 cm, dosta su niski, a i hoce ih kisa. Mi jes da smo blizu, al smo iz drugog filma.
Kod nas je ova godina nesto malo bolja nego prosla, ali daleko od prosecne.
Kako bi neki voleli da se kaze, mi nismo imali susu vec blagi nedostatak padavina koji u ovom momentu na godisnjem nivou iznosi oko 395 l/m²

Svi spominju cene arende i te subvencije, a niko ne spominje da mogu i da ukinu te subvencije.

Niko ne spominje prevelike cene repromaterijala.
8.3.2011 smo nosili kukuruz bila je cena 20din, preuzeli taj dan i seme suncokreta kondi, ista vreca sto postoji i danas, cena bila 20.000din, posto je sad kukuruz a posto to seme suncokreta...

Ako je svako kao pojedinac u minusu zbog suse, koliko je samo drzava u minusu... Kasne sa ovogodisnjim subvencijama, a ne da pricamo za sledecu godinu...

Poslednja izmena:
Ali razlika je u tome sto se oni ne sekiraju da li kasne ili cak da li ce i koliko ce isplatiti, dok smo mi druga pesma koja zavisi od svih faktora, pre svega Boga a zatim od banana drzave koja samo na drzavu ne lici sa takvim ponasanjem prema narodu!

Poslednja izmena:
Mi se granicimo jednim manjim delom sa njihovim atarom, ali taj deo nije pokisao, na zalost. Njihov atar juzno, istocno i severno je mnogo bolje prosao pa otud i ti rodovo. Jos jedno je jako bitno. Njihova zemlje je jedna od najkvalitetnijih u Evropi. Oranicni sloj je preko 50 cm, dosta su niski, a i hoce ih kisa. Mi jes da smo blizu, al smo iz drugog filma.
Kod nas je ova godina nesto malo bolja nego prosla, ali daleko od prosecne.
Kako bi neki voleli da se kaze, mi nismo imali susu vec blagi nedostatak padavina koji u ovom momentu na godisnjem nivou iznosi oko 395 l/m²
Pa ako je palo 400 litara u maju,junu,julu i avgustu to je sasvim ok.

Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока

Ne verujem da je bilo gde u tom periodu palo 400lit.. kod nas je palo 320 od nove god stim da je veci deo od toga pao do juna meseca

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nazad
Vrh