Miloš D.T
Član
E taj ce da ima vajde,pun qrac.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ove godine sam placao 100e/ha. Bilo je prethodnih godina i ovih sto su placali 150-200e, sto su odjednom hteli da sakupe mnogo zemlje. Pa ove godine dost njih otkazalo kako sam cuo. A drzavna zemlja pocetna cena je od 14000 do 20000rsd/ha mislim da nije ni pola izlicitirano. Malo je problem vecini sto su to sve table od oko 40ha, pa im je mnogo da izlicitiraju sve.
Kako kod koga.Bolje ce ljudi sedeti za dzabe nego raditi za dzabe.Kod nas nije neki kvalitet zemlje kao u Vojvodini,veca je nadmorska visina pa dosta utice i mikroklimat,manje su parcele pa se sa vecim traktorima otezava rad i poskupljuje proizvodnja a,pored svega toga otkupne cene su barem za dva dinara manje nego u Vojvodini.pokrajna takodje daje bolje uslove za kredite i za novu mehanizaciju sto kod nas nije slucaj....I kad sve to saberes svako ce pre raditi za neku platu od 200e i nece gledati u nebo i razmisljati.Arenda ide gore, jer zemlje NEMA!
Da ne pričam ako dođu stranci...
Na kraju ce biti i dzabe kao sto je bilo do pre par godina dok nisu dosli babe i dede iz inostranstva sa penzijama od preko 1000e i kupili sinovima,unucima velike traktore da se prica da oni rade dosta zemlje i da imaju najbolje masine u okolini.No polako i babe i dede pouceni svapskim iskustvom nece finansirati poljoprivrednu proizvodu do veka.Vec polako pitaju gde je zarada a,zarade prc nema....Garantujem da kod mene u okolini nema 5 ljudi koji rade preko 30ha a,da nemaju nekog u inostranstvu!Kod mene 30e po ha.
Na kraju ce biti i dzabe kao sto je bilo do pre par godina dok nisu dosli babe i dede iz inostranstva sa penzijama od preko 1000e i kupili sinovima,unucima velike traktore da se prica da oni rade dosta zemlje i da imaju najbolje masine u okolini.No polako i babe i dede pouceni svapskim iskustvom nece finansirati poljoprivrednu proizvodu do veka.Vec polako pitaju gde je zarada a,zarade prc nema....Garantujem da kod mene u okolini nema 5 ljudi koji rade preko 30ha a,da nemaju nekog u inostranstvu!
Tvrdis pazar o smanjenju zakupa??Ove godine 150-180eura/kj,za dogodine najavljeno dodatno smanjenje,ili neka registruje svako svoje,pa nek ganja subvencije do 5 ha