Danas sam se igrao sa hudraulikom na traktoru. Svi modeli 5100 serije IMAJU plivajuci rezim hidraulika. Jednostavno se koristi preko mod selektora ili ti onog tocka.
Postoje tri rezima tj. moda za podesavanje njegove hidraulike, a sve u zavisnosti koja se prikljucna masina koristi.
Gornji ili ti nulti polozaj je takozvani pozicioni polozaj gde kada se podesi zeljena dubina preko rucice polozaja poluga (slobodan prevod) orudje zadrzava uvek istu dubinu bez mogucnosti korigovanja iste. Polozaj orudja se koriguje iskljucivo putem rucice polozaja poluga.
Drugi mod je miks mod. Da bi se on ukljucio potrebno je prvo mod selektor, tocak postavitu u posicioni polozaj, zatim preko rucice polozaja poluga, odrediti zeljenu dubinu orudja, i sa granicnikom ga ograniciti, potom se tocak, mod selektor, rotira u kontra smeru od kazaljke na satu do njegove slicice. U tom polozaju hidrauluka ce imati polu plivajuci rezim.
Treci mod je plivajuci rezim rada i mod selektor se skroz do kraja zarotira. Tada hidraulika sa prikljucnom masinom kopira teren i ovaj mod se koristi za oranje, spremiranje, grubiranje, sejanje i td. Osetljivost same hidraulike moze da se podesava izmedju datih rezima, pomeranjem tockica ka zeljenom rezimu rada (postoje podeoci izmedju svakog rezima).
Napomena. Postoje dva slica na polugama. Ti slicevi se koriste kada je izabran prvi rezim (mod position), da bi prikljucna masina mogla minimalno da kopira teren. Ti skicevi se ne koriste ukoliko se koriste miks rezim, a pogotovo plivajuci rezim, jer onda prikljucna masina nece najsrecnije kopirati teten (u sta sam se uverio danas).
Ako nekom nije jasno, posalji te mi na pp poruku dacu vam broj telefona pa cemo se cuti.