Breskva i Nektarina

Isto kao i kod drugih kovrdzavost lista procitaj gore par postova.

hvala vam na brzom odgovoru, kakvu mjeru da preduzmem sad? citao sam ove gornje postove ali nista konkretno nisam nasao

Da - moze i uskislo, jogurt - bakterije iz mleka su ustvari ono sto deluje protiv tog soja gljivica

aspirin u malim dozama deluje isto fungicidno pored toga na biljku deluje kao neka vrsta podizanja imuniteta biljke
cajevi gorkih trava (hajducka, pelin, kora hrasta, kamilica...) isto deluju fungicidno pogotovo kada se cajevi smenjuju + male kolicine piva kao lepak za list biljke.

Sve je to u redu ali je sada kasno, eventualno može malo da pomogne kad ovi listovi opadnu pa počnu novi da rastu. Trebalo je prskati pre mesec dana.

@dzionik imas li nekakva iskustva sa cim je valja prskati kad vec dodje do razvoja bolesti?
Kad stignes isprazni inbox da mozem poslat ti poruku :cao:

Poslednja izmena:
Pre par godina imao sam jednu breskvu kojoj sam zaboravio naziv sorte,kad bih znao koja je posadio bih 10 samo tih za svoje potrebe,breskva nije bila mnogo krupna(ali ne i sitna) plod nije bio bas okrugao loptast nego ovalan kostica se lako odvajala a sam plod je bio bas sladak i ne vodenast ma po svemu za moj ukus savrsena breskva.Ne volim one krupne breskve sto se prodaju na pijaci pa koje za 2 dana stajanja istrule a dok ih grizes puno su vodenaste te mi se ne svidjaju.Ove godine sam uzeo Red Haven i Cardinal(vinogradarske) pa cu videt da li sam potrefio ali ne verujem da jesam.

Koliko ja znam ne vredi ničim prskati kad lišće krene jer je Taphirina već u tkivu biljke i ne može se do nje dopreti. Ja sam prskao proletos sa sodom bikarbonom i čini mi se da je bolje ali tak će se videti....

ispraznio

Ova godina je bila iyuyetno povoljna za Kovrdzavost lišća breskve.

Bilo je hladno i jako dugo su se otvarali pupoljci, prvo terminalni pa u narednih 20ak dana i ostali na grančicama.

Kada ima obolelih listova ne može se lečiti. Ako ih nema mnogo to nije ništa strašno. Više "smeta" oku, ako ima mnogo obolelih listova to je već problem. Takvim stablima posvetiti malo više pažnje, dati im više puta po manje azota i ako ne bude padavina zaliti ih povremeno. Pustiće novo lišće ali će se zbog toga stablo "istrošiti" pa dodatna ishrana može da pomogne.

Retko ko je uspeo da potpuno zaštiti zasad ove godine jer je bilo vrlo komplikovano: dug period otvaranja pupova, vetrovito u vreme tretiranja, dosta padavina ...

Danas sam primjetio da se na dvije breskve ponegdje počeli kovrdžati listovi. Uglavnom oni u vrhovima grana koji su se kasnije razvili. Može li se to sad širiti na one koji su zdravi ili nema opasnosti? Neke sam pokidao i naložio sa nekim otpadom dok sam sređivao dio dvorišta, treba li to sve uklanjati?

Zaraza se ne prenosi sa zaraženih listova na zdrave. Oni će i sami otpasti posle nekog vremena a ako ima malo stabala mogu se i rukom ukloniti ali je to više zbog estetike.

Da ovo ne bi bila samo priča da proširim na suzbijanje:

1. U jesen kada otpadne 70% lišća uraditi obilno "kupanje" stabala bakrom, ili ako je bila ozbiljna zaraza prethodne godine kada otpadne 40% lišća uraditi prvi a kada otpadne 80% lišća drugi jesenji tretman bakrom.

2. U proleće, neposredno pre kretanja pupoljaka uraditi tretman bakrom

3. Kada se na prvim terminalnim pupoljcima vidi zelena tačka uraditi tretman Ciramom, Delanom, Bravoom i sl

4. Ako otvaranje pupoljaka potraje i ima kiše uraditi dodatni tretman 7-10 dana nakon prethodnog Dodinom.

Ovo bi moralo i u najlošijim godinama, kao što je ova, da da rezultat.
Uostalom i ako ima po koji list sa oboljenjem ništa strašno. Bitno je da ih nema mnogo.

Sve ove faze vegetacije se prate tako što morate da prošetate kroz voćnjak i da posmatrate. Tu već niko ne može da Vam pomogne. To morate sami.

Ja kod kuće imam samo 4 dvogodišnje nektarine, pa mi se nije kupovalo preparata i onda sam kad su krenule da pupe oprska bakar + ulje, a neko vreme kasnije kad se pojavila tačka opet bakar. Rezultat - 2 ukovrdžana lista :)

Kakav je rod ove godine kod vas po voćnjacima, kod mene je dosta lošiji nego prethodnih godina,cvetala je dobro ali je malo ostalo. A imam i stabala koja se suše , gde god se zadrzavala voda ovoga proleća ta stabla su zaostala sa vegetacijom list mali ,sitan...... dali će preživeti videćemo ,mada nisam optimista.

Ја сам неко прскање пропустио па имам доста коврџавости лишћа. За неколико дана ћу знати коначан обим. Једна ми се суши, а ове друг још увијек имају ситно лишће, али не показују знакове сушења. Цвјетање је било добро, али је мало заметнутих плодића. Ове године нећу морати да проређујем. Виноградарска бресква ММ-1 је осјетљива на коврџавост док ПЖ-1 не показује знакове коврџавости.

0c3a15c899c4aa74d2efa5e9a1ed2614.jpg
7658ac334807d177f1c9adf01718e94f.jpg
cf896326fc87aa0d65738723494870ca.jpg
01ce92368ef51665485a020e0c20c643.jpg

May Fire

Nazad
Vrh