Rakari
Član
Ljudi previse gledaju sta se desava sa strane a da ne zele ukljuciti mozak
Holandija je severnija zemlja, sa dosta svezijom prosecnom temperaturom nego mi, a posebno je potrebno naglasiti bez tropskih dana, kao sto su nasa sad vec prosecna leta. To dosta govori da mi ne trebamo kopirati njihovu tehnologiju vec je optimizovati za nase uslove. Mnogo stvari se ne uklapa kod nas, izmedju ostalog i saksije, za njihove uslove skupog i nekvalitetnog zemljista za borovnicu, saksije su cak i vise nego pozeljne. U nasim uslovima uglavnom nema potrebe. Jedna stvar je to sto kod nas su zemljista koja uglavnom u proseku imaju manji pH i agromelioracije su nam dosta jeftinije. A druga i mnogo bitnija stvar je to sto zemljiste u tim tropskim danima ima funkciju hladjenja korena, zivotni prostor korena u zemlji se greje samo sa jedne strane, na banku sa 2, a u saksijima se greju sve sem jedne strane! Koren se kuva bukvalno u takvim uslovima, a simbioza gljivicom koja usvaja vodu (nadam se da znamo da borovnica nema korenove dlacice koje usvajaju vodu vec simbiozu sa gljivicom iz roda Hymenoscyphus sp. ) je u problemu, i biljka pati od deficita vode u takvim uslovima. Neki proizvodjaci cak pocinju da nagrcu saksije sa zemljom, kako bi rashladili ceo supstrat.
Slican,ako ne i isti efekat, ima i bilo kakva folija ili agrotekstil. Dzemper tokom leta, ne znam da li pravi razliku da li je crni ili beli?
Naravno potpuno je druga stvar koji nam je cilj proizvodnje, ukoliko zelimo smanjiti troskove (plevljenje) to radimo uvek na ustrb vitalnosti biljke.
Da dodam jos, svaka cast na mini eksperimentu, i non stop pokusavaj nesto novo, usavrsavaj tehnologiju, i ne veruj nikome, naravno ni meni, nego uz praksu dodji do onoga sto ce tvoju tehnologiju proizvodnje podici na maksimalni nivo!
Ne mora se ići u holandiju. Može se pogledati kako rade u Rumuniji koja je takođe veliki proizvođač borovnica i na sličnom klimatu kao mi.
Dalje, što se otkupa tiče cela ta priča mi deluje isfingirano. Na dva dana stane otkup pa kao preko noći cena padne na ispod 4 eura. I još kao da budemo srećni što uopšte uzimaju robu.
Elem vidim ja da ćemo mi morati use i u svoje kljuse.