MilanM
Član
Postovani,
Pazljivo sam procitao tvoj post,i zapala mi je u oko prica o prskanju sa sodom bikarbonom ,vinobranom itd.Slucajno sam dosao do informacije, a i video,da proizvodjaci jagoda koriste sodu bikarbonu u prevenciji i lecenju plamenjace, a i ostalih gljivica..soda bikarbona spada u bioloski ispravnu i preporucljivu supstancu u zastiti povrca.Nisam u pocetku verovao,da "leci" plamenjacu i ostale gljivice,ali setih se moga suraka koji ima problem sa "smrdljivim nogama",znaci smrde mu noge ovog sveta...mi se zezamo na temu da i treba da smrde,"rastu" iz du..eta,itd...medjutim, posle dve ture sode bikarbone,sipanih u carapu, one je "izlecio gljivice, i vise mu noge ne smrde.Znaci,resio je problem sa gljivicama,soda - bikarbona deluje kao fungicid...Sto se tice vinobrana,on je sigurno dobar za "sumporisanje" kako voca tako i povrca...peplnica (idium), i slicne gljivice su njegov fah...Molim te,daj malo iskustva u zastiti i prevencija sa ovim ,starim i dobrim preparatima.....Ja,licno, verujem da tu ima istine...Sto se tice radomila,pertita itd..ne bih ti to preporuco posto ti povrce stize za kozumiranje,a to su sve sistematici...ma ne nomoj da se trujes ako ne moras..
I jos nesto,siki2 ti je lepo rekao,to postoji i kod nas,narad u pojam "prskanje" svrstava i preventivu, i lecenje i prehranu..a to su ,zaista,odvojene "operacije"..razmisli o tome....ma sve je isto kao i kod ljudi...preventiva,lecenje,dodatna ishrana...krajnje jednostavno...Zato me i cude ljudi od struke da ne mogu na jedan ,jednostavan,nacin objasne ljudima koji nisu iz struke ,da urde posao kako valja..U krajnjoj liniji,pocinjem i da razumem premijera da ova nasa paprika, paradajz,krastavac nisu po "obliku,ukusu i mirisu.." po standardu Eu....itd...
S postovanjem Misa D_fiskal
Primljeno k'znanju, trudim se da povrce prskam sto je moguce manje fungicidima i insekticidima posto je za sopstvenu upotrebu, prskam redovno prihranom a ostalim zastitama sto je manje moguce samo kad moram i kad biljka ne moze sama da se izbori, sto se tice zastite sa sodom i vinobranom mislim da sam jedno stavljao 2 kesice na 10l a drugo jednu ali ne znam koje od ta dva, mislim da jedno ide 10g kesica a drugo 5 pa sam to od 5g stavljao 2 kesice, prskao sam njime krajem avgusta i koliko se secam paradajz je tada bio uhvacen plamenjacom prvi listovi do zemlje su pocrneli ali plod do berbe je ostao zdrav. Skoro mi rekla komsika da koristim kuvano mleko, cilj je odbijanje rosa posto kod nas su velike rose.
Kao prihranu paradajzu sam prosle godine koristio pregorelo stajsko djubrivo koje sam stavio u redove okopao paradajz dodao 3 ili 4 puta wuxal super preko lista kasnije sam dodao malo mesanog vestackog 3x15 i kan i paradajz je bio visine 1,80m preraso kolce na kraju 3 i 4 rod je bio zelen nije mogao da sazri pa je zavrsio u kaci onako zelen i u slast smo ga pojeli.
Znaci malo sudomila u kanti, malo mleka, prihrane Wuxal ili mortonik, soda bikarbona i vinobran trebalo bi da ima nekog efekta. Moze da se prska i koprivom samo ne znam dal ona moze da se mesa sa necim. Ja sam koprivom zalevao paradajz prilikom rasadjivanja od 250 struka samo se 5 ili 6 nisu primili, ranijih godina presadjujemo paradajz 2 a nekad i 3 puta.
Slazem se da treba da se koriste sto prirodnija sredstva ali na zalost doslo je vreme kad ne znamo sta nam pada odozgo preko kise pa treba da se koristi hemija, ranije su ljudi prskali samo plavim kamenom, koprivom i bacali stajnjak i opet su imali da jedu i da prodaju al je to bilo neko drugo vreme.