Obicno ih i odvajam ali kad ide prihrana nju prskam odjedared sve zajedno wuxal super ili fitofert posto se radi o malom broju biljaka pa trebam da pravim nekoliko puta po nekoliko litara sto oduzima vreme. Kupus naprskam 2 mozda i 3 puta sa nekim insekticidom kada ga iznesem na otvorenom i prihranom. Normalno paradajz obicno najvise prskam, desava se da paprku i po 2 nedelje pre berbe prestajem da prskam sve zavisi od godine jedne godine sam paradajz prskao vinobranom, sodom bikarbonom i ko zna cime sve iz domace kuhinje. Sada planiram sve da isprskam perfitom i posle toga ridomil gold ,plus mortonik a kasnije ako ne padne kisa wuxal calcium.
Postovani,
Pazljivo sam procitao tvoj post,i zapala mi je u oko prica o prskanju sa sodom bikarbonom ,vinobranom itd.Slucajno sam dosao do informacije, a i video,da proizvodjaci jagoda koriste sodu bikarbonu u prevenciji i lecenju plamenjace, a i ostalih gljivica..soda bikarbona spada u bioloski ispravnu i preporucljivu supstancu u zastiti povrca.Nisam u pocetku verovao,da "leci" plamenjacu i ostale gljivice,ali setih se moga suraka koji ima problem sa "smrdljivim nogama",znaci smrde mu noge ovog sveta...mi se zezamo na temu da i treba da smrde,"rastu" iz du..eta,itd...medjutim, posle dve ture sode bikarbone,sipanih u carapu, one je "izlecio gljivice, i vise mu noge ne smrde.Znaci,resio je problem sa gljivicama,soda - bikarbona deluje kao fungicid...Sto se tice vinobrana,on je sigurno dobar za "sumporisanje" kako voca tako i povrca...peplnica (idium), i slicne gljivice su njegov fah...Molim te,daj malo iskustva u zastiti i prevencija sa ovim ,starim i dobrim preparatima.....Ja,licno, verujem da tu ima istine...Sto se tice radomila,pertita itd..ne bih ti to preporuco posto ti povrce stize za kozumiranje,a to su sve sistematici...ma ne nomoj da se trujes ako ne moras..
I jos nesto,siki2 ti je lepo rekao,to postoji i kod nas,narad u pojam "prskanje" svrstava i preventivu, i lecenje i prehranu..a to su ,zaista,odvojene "operacije"..razmisli o tome....ma sve je isto kao i kod ljudi...preventiva,lecenje,dodatna ishrana...krajnje jednostavno...Zato me i cude ljudi od struke da ne mogu na jedan ,jednostavan,nacin objasne ljudima koji nisu iz struke ,da urde posao kako valja..U krajnjoj liniji,pocinjem i da razumem premijera da ova nasa paprika, paradajz,krastavac nisu po "obliku,ukusu i mirisu.." po standardu Eu....itd...
S postovanjem Misa D_fiskal