Bolesti paradajza u plastenicima

Molim Vas pomoc jedna biljka od 200 sadnica mi je obolela ali posto nisam imao ovakav slucaj, a nisam nasao ni na netu pitam vas. Biljka je duze vreme bila bledja nego ostale, ali mi to nije bilo cudno sve dok se nisu pojavile ovakve fleke.
2013-07-05-320.jpg
 
Можњ ли ми неко помоћи ? Расад је повелик и већ би требало да је посађен али нећу то успјети за још 3-4 дана.Листови су почели да жуте па не знам јел у питању недостатак хране или је нека болест.
picture-001.jpg
, ,

- - - - - - - - - -

Јел могуће да нема нико расположен да помогне ?
 
1qmko4.jpg
[/IMG]Sve zahvaceno iseceno i stavljeno u dzak.Sutra da nadjem CORAGEN i da isprskam.Dali je jos neko imao ovih problema i sta predlaze da uradim.Pojavilo se i u KRASTAVCU na par korena.
 
Pozdrav
Imam paradajz u čašama 7-ica i 9-ka. Danas sam primetio da je skoro komplet rasad manje više blago klonuo ili će tek biti, nema čvrstinu stablo i lišće. Visok je u proseku oko 20 cm (ili malo manje). Čaše su razmaknute i temperatura mu je u plasteniku izmedju 25 i 28 stepeni Jeste malo suv (poslednji put polivan u petak predveče uz fitopert 10 40 10 ) i poliću ga sad čistom vodom.
Nego da li postoji mogućnost da stablo malo klone i zbog nekih bolesti ili manjka (ili viška) nekog vodotopivog djubriva. Uglavnom sam polivao uz fitofert pomenuti i fertikare 15 30 15 na oko nedelju dana ili redje ranije i jednom uz mineral forte
I još jedno. Ako sad paradajz ima visinu oko 15-20+ cm, može li neko da mi kaže koliko će imati za recimo 20 dana pošto ja prvi put gajim rasad, pa sve mislim da će prerasti dok dodje povoljno vreme za rasadjivanje u polju. Na par biljska sam video da se krenuo i cvet kao formirati (visoke 22-23 cm).
Mogu li polivati i sa rastvorom koprive (koji će biti gotov za koji dan) i da li da polivam svaki dan po manje.
 
Previse mu je toplote. Okali ga malo. preko dana ga izbaci na sunce. Sda su ti odlični dani za to. Temperatura je oko 20 stepeni.
 
Bilo mu je nedostajalo vode. Posle polivanja već nakon sat vremena se vidno popravio. Već sam pomislio da ga je neka boles ufatila
Dok su bile čaše u gajbama iznosio sam ga više puta po ceo dan na sunce ali sam ga morao raširiti u plasteniku da se ne izduži pa mi je sad malo nezgodno preko 500 biljaka. Sve se plašim da se do pre 10-ak dana i previše kallio na suncu. Inače stalno ima dobro provetravanje. Probaću ponovo po etapama
Za početak imam nekoliko desetina biljaka koje su ostale ispod listova ovih većih pa su ostale manje i one idu u gajbu i napolje pa da probam sa rastvorom koprive da ga polijem da vidimo šta ta kopriva radi ::namigivanje::
 
Nisam neki proizvodjac paradaiza malo za sebe sadim u plasteniku neki strukovi su mi cudni listovi pa pogledaj te na slikama.
2d7bwgo.jpg
29zjw6.jpg
[/IMG]
1495x7k.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

Nisam neki proizvodjac paradaiza malo za sebe sadim u plasteniku neki strukovi su mi cudni listovi pa pogledaj te na slikama.lova prva slika nije moja neznam kako je uletela ovde sad neznam da je obrisem

- - - - - - - - - -

Jel ovde niko ne ulazi vise?
 
Poslednja izmena:
Imam problem sa jednim plastenikom paradajza posle ovih velikih kisa podzemne vode su usle u plastenik i poceo je da uvija listove kako mogu da mu pomognem????
 
@jaguar ulaze samo se izgleda umore preko dana pa ranije zaspe :D
neko ce ti vec odgovorit na tvoje pitanje..meni licno lici [FONT=verdana, arial, sans-serif]na sivu [/FONT]plesan lista ali ipak sacekaj da ti neko drugi odgovori,pazi na temperaturu i vlagu u plasteniku,otvaraj sto vise plastenik


- - - - - - - - - -

@stefan ako imas plodova na njemu mozes ga prihranit eventualno zastitit ako vec nisi,to sto uvrce listove..nista mu nije,otvaraj ga da se prosusi
 
Ima velike plodove posadjen je 20 marta prihranjivao sam ga pre ovih kisa i zastitio.
 
Nisam neki proizvodjac paradaiza malo za sebe sadim u plasteniku neki strukovi su mi cudni listovi pa pogledaj te na slikama.
2d7bwgo.jpg
29zjw6.jpg
[/IMG]
1495x7k.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

Nisam neki proizvodjac paradaiza malo za sebe sadim u plasteniku neki strukovi su mi cudni listovi pa pogledaj te na slikama.lova prva slika nije moja neznam kako je uletela ovde sad neznam da je obrisem

- - - - - - - - - -

Jel ovde niko ne ulazi vise?

druga,treća slika-čupaj i baci ,to je viroza koju ćeš manipulacijom - trganjem zaperaka prenjeti na druge biljke.Virusi su neliječivi.
 
Molim za savet, naime na gornjim mladim listovima paradajza( u plasteniku) u početku se pojave sitne crne tačkice- nekrotične crtice, da bi se bukvalno preko noći nekroza proširila sa vrha biljke na dole. Vrh biljke nekrotira a listovi i stablo u gornjem delu imaju te nekroze. Takođe i gornji plodovi imaju tamno braon nepravilna manja ili veća ulegnuća. Bolest brzo od vrha nadole (par grana pošto biljke iščupam po pojavi prvih simptoma) obuhvati biljku. Na tačkama i nekrotičnim pegama nema prstenastih godova. Zaboravio sam da spomenem da lišće izgleda kao da je neko pustio modro braon tečnost kroz nervaturu. Na preseku biljke nisam ništa primetio. Bolest je na par biljaka u par poslednjih dana primećena. Prskao sam ih prošle nedelje Antrakolom.
U drugim plastenicima nisam za sada primetio bolest.
 
Nazad
Vrh