Bolesti ovaca

Moze neko da mi kaze sta da radim sa jednom ovcom kojoj su se pojavile krastice po njusci?Za sad jede i ponasa se normalno.
 
Ako joj se pojavi i otok na donjoj vilici i vratu onda je možda metilj u pitanju. Daj joj klozan ili neki drugi antiparazitik. Naravno, ako imaš dobrog veterinara potraži najpre njegov savet.
 
Kako se taj virus prenosi,posto mi nista nije jasno ovce su podeljene po boksovima i samo se kod mene prenosi kad su u kontaktu.
 
Како се не преноси!?

Може и аерогено, а могу и јагањци на виме, а може и контактом, а може и преко меса животиња закланих у виремији.

Јавља се посебно у периоду послије залучења, због повећаног стреса.
 
slikaZ0309-03.jpg


slikaZ0309-01.jpg


Да ли је овако нешто?

Није опасно, али услови држања морају бити ок. Мораш обавезно носити рукавице да се не пренесе (зооноза) и мораш третирати промјене. Види шта ти је при руци, али нека погледа ветеринар. Одвоји грло.

Понављам нека погледа ветеринар,
али би терапија ишла овако:
1. некротизовано ткиво треба уклонити,
2. рану третирати дезифицијенсом,
3. могу се примјенити и антибиотске солуције и антибиотици гдје је потребно због опасности од секундараца.

Дезифинцијенси у уљу коче развој бактерија и потпомажу оздрављење. 25% јод-глицерин, тинктура јода, јодоформ..., код гениталне форме.

Испирати вишекратно калијум перманганатом или водоник преоксидом, ако је захваћена слузница уста или виме.
 
Poslednja izmena:
Много. Штета.

Ко је радио силажу?

Лоше одрађена силажа не мора да садржи листерију. Услов је да је са зараженог терена и лоше одређено спремање.
 
Kolege sa čime vršite tretiranje ovaca od parazita, pre svega endoparazita poput metilja i plućnih i crevnih nematoda? Bliži se vreme kada je potrebno to uraditi, a kao priprema za sinhronizaciju estrusa i prelazak na letnji obrok i pašnjake.
 
Vermitan tablete za metilj , a Neomektin za plučne i crevne nematode usput ikrpače rešim za neko vreme .Danas upravo završio ,
 
Jedna moja ovca nije htela da jede danima.Bila je gravidna.Dvao sam lekove i ona se ubrzo ojagnjila.Jagnje zdravo_Ona i dalje je slabo jela,nekad pase nekad nece.Vodu pije slabo.Temperatura normalna,burag relativno prazan,balega ispravna,disanje slusano stetoskopom solidno.Biso sam odsutan i ona je pozivela tako nevesela 15 dana.Na dan mog dolaska je uginula.Izvrsio sam obdukciju i nasao sledece.Dobro pogledajte i kazite sta mislite.I ova slika sa terena je unikat i ekstremna retkost.
dsc0465.jpg
[/IMG][IMG
dsc0463.jpg
[/IMG]
Nisam strucnjak za bolesti ali mislim da je u pitanju galopirajuci kancer pluca.

- - - - - - - - - -

Kolege i kod mene je isto stanje pojavilo se nešto jedna ovca mi je uginula prije par dana našao sam gnjoj u bijeloj jetri kao što kolega vojvodjanin kaže ovca prvi dan jede onda padne s nogu temperatura iznad prosjeka nakon četiri dana uginula evo slika
Kolega vrlo vjerovatno je i kod vas u pitanju slicna priroda bolesti kao i u prethodnom slucaju, uz sugestiju nema crna i bijela jetra, jetra je jedna a to sto se u narodu zove bijela jetra to su pluca. I naravno dabro vam je kolega skrenu paznju sto treba da vrijedi za sve ovcare morate biti vrlo pazljivi kada su u pitanju nesvakidasnje bolesti kod ovaca, jer neke mogu biti i fatalne za covjeka.
 
Hvala kolege. Ja sam koristio Caliersantel za veliki i mali metilj i ivermektin za ektoparazite i plućne parazite. Danas baš pričam sa kolegom, on isto koristi Celiersantel, 3 puta godišnje i kaže da mu se u poslednje 3 godine nije desilo da je zaklao ovcu a da nije imala metilj u jetri. Pa sam mislio da probam neki drugi preparat za metilj.
 
postovane kolege trebam pomoc,,,,,
ovca je uredno ojanjena hrani jagnje od jedanput pojavi se proliv
dam joj prasak neki protiv proliva na bazi kestena sutradan, ovca je pasla taj dan i pila voduda bi sutra dan prestala i jest i pit tenperatura je 38-40kretala se, nuzde nije vrsila dam joj "SVOJ LIJEK" smijesam sirutku sa germom sodom i secerom i dam joj promjene nikakve,danas pozovem veterinara i kaze da je upala pluca sa obadvije strane tenperatura 38.9 i pazite sad ovo kaze da meso nije za upotrebu ukoliko je temp.40 a posto je kodmene na granici preporucuje terapiju i ja pristanem
e asd dao joj je 7 inijekcija koji neznam a jedna je isla u venu direktno ovca nejede 3 dana sad sam joj trpo nazor u usta oljupu od zita i jede al kad joj naguram u usta koliko je to dobro (((((( neznam sta dalje raditi (((((((( uglavnom ovca nejede, nepije, i nevrsi nuzdu,,,,,,,,
 
Odoše još 2 ovce. Posle terapije Shotapen-om, par dana su bile dobro, jele, pile i onda cvrc. Čini mi se da ću se posvetiti ribolovu, jer ovo više nema smisla. Što više radim sve manje imam.
 
Ma već mesec dana jedu samo kukuruz i detelinu, U četvrtak ćemo vakcinisati protiv klostridije, radićemo Poliovinom (Bogojavljenska vodica) ali daj šta daš. Davljenik se za slamku hvata.
 
Nazad
Vrh