Bolesti koza

• Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja
imam mladu kozicu a netrazi dase oplodi neznam sta da radim ako se ne opdlodi moracu je zaklat

sve zavisi od terena ali je najbolje radi prevencije tretirati protiv metilja i to ti je najbolje da im daš Fascoverm injekcijono i to barem dva puta godišnje

imam kozu koja je pred jarenje pocinje da mlijeko uljeva u sise al u jednoj sisi nema mlijeka nikako sta bi to moglo bit :sta:

Elmire druze,ja sam imao pre 4 godine alpsku kozu koja je davala dnevno(u punoj laktaciji)3,5~4 litra mleka.Nisam nista znao o kozama pa sam je zasusio samo 5 dana pred jarenje.Jarad su za divno cudo napredovala normalno ali kada su oni prestali da sisaju jedna sisa joj se bukvalno osusila.Zvao sam veterinara i on joj je ubrizgao direktno u tu sisu pola nekog sprica a drugo pola sam joj ubrizgao ja sutradan.To smo ponovili posle 7 dana i sisa se povratila,medjutim posle toga nikad vise nije dala vise od 2 litra mleka.No druze nemoj da se prepadnes,napunice ona idrugu sisu~mozda samo ne uliva mleko u sise ravnomerno(ipak je to mlada kozica~prvo jarenje kako sam shvatio).Probaj malo i dajoj izmasiras vime pa ako ne spusti mleko za 2~3 dana ti se konsultuj sa veterinarom. :ppozdrav:
Post je spojen: [time]1297150411[/time]
Ovaj savet ti prepricavam od jednog starine~gorstaka sa Tare koji je imao(po meni) najbolje ovce koje su ikad boravile u ovom mom kraju.Bez upotrebe hormonskih sundjercica,njegove ovce su se (imao ih je oko 30~tak)uvek jagnjile sve u 10~tak dana.Nekako ih je uvek tempirao da ima jagnjad kad su najskuplja~maj i januar.Njegov savet:prteni dzak se dobro nakvasi i u njega se stavi pomesano jecam i zob.S' vremena na vreme se dzak opet malo navlazi a jecam i zob se promesa.Kada zito u dzaku proklija(izvor vitamina E) davati blagu jutru i vece.U veoma kratkom roku blago poludi~tj. nastaje sexualni nagon.Tada treba samo dobar kuronja i to je TO! :haha: :ppozdrav:

Nema na cemu druze.Ja ti radim vec 10 godina u najvecoj pecenjari u carsiji,pa sam tako otkupljujuci stoku upoznao 99% stocara iz ovog kraja.Gde god vidim rasnu,kvalitetnu i zdravu (naprednu) stoku ja odma' "DAVIM"gazdu(pitanjima dok i meni ne dosadi)pa tu i tamo izvucem poneki savet. :haha:

Molim vas za savet,

Koza mi je sugava

Treba da se jari 20 aprila da li smem dati Ivermektin i u kojoj kolicini?
Hvala.

meni je objasnio veterinar da je to jak lek i vrlo toksican,koza moze da pobaci,cak mi nije preporucivo ni da ga dam dok koza doji

Bavim se svinjarstvom, i krmacama dajem 2 nedelje pred prasenje..

Jedan vetereinar mi je rekao da 3 nedelje pre jarenja i 3 nedelje posle NE SME se davati IVERMEKTIN kozama. Ostalo vreme sme,Drugi mi je rekao da ne sme nikako dok je sjarena.... :sta:

A drugar koji radi na farmi svinja, inace TRECI veterinar, usput imaju i 10 koza ,Posto leci i daje ivermektin krmacama,dao je i kozama jer su se osugale pa je racunao da im pomogne.

Nista im nije falilo.

E ja neznam sta da radim. Interesuje me da li ste davali? VI.
Hvala. :cao:

@Galic.Kolega ja bih tu probao sa nekim prirodnim preparatom(biljnim).Nekada se protiv suge koristio borov katran,a posto se radi o jednoj kozi(ne treba ti velika kolicina) mozes pogledati i u biljnoj apoteci neki melem protiv suge.U svakom slucaju bi trebalo to sto pre da saniras da ti ne predje na jarad. :ppozdrav:

Meni su objasnili tj. Objasnio 1 od veterinara,da 3 nedelje pre jarenja-jagnjenja i 3 nedelje posle ne smes dati. Neki kazu smes neki ne smes. Zbog jacine leka. Ja sam dao kao kod svinja 1 ml. Na 33 kg mase.

Pozdrav kozari!
Vec odavno uzgajam koze alpske rase ,jarceve uzimam od poznatih odgajivaca.
Ovih dana su mi se ojarile dve koze i jarad su sasvim uredu samo sto kod dvoje usi stoje kao kod janjadi padaju nadole kada sam ih opipao usi su im malo deblje nego kod ostale jaradi pa se pitam da nije neka bolest ili je genetika u pitanju.

Poz narode.Da se i ja prikljucim ovom delu foruma:juce mi se ojarila koza,tri komada,1m i 2z.Ona je mesana sanska i alpina,jarac alpinac.Na muskom jaretu su usi male,kao na sanskoj,i boja je siva sa crnom prugom na ledjima.Zenkice su u tipu alpine,samo sto su usi velike i oborene,kao kod vitemberga :sta: Normalno,ili je u pitanju anomalija?
I koji je postupak dalje sa njima,sta i kad im se daje? :cao:

Ja bih proverio da li koza ima dovoljno mleka.To sto su usi pale je pokazarelj da nesto nije u redu.Cim ojacaju ispravice usi.

Nazad
Vrh