Bolesti, insekti i preparati - prepoznavanje simptoma, čime i kako zaštiti i lečiti

mealy

Član
Učlanjen(a)
8 Mar 2015
Poruka
842
oce i to, ako je palo malo na neki list, zna da malo osusi vrhove, ali mislim da tu imas grinje ipak i da je to glavni problem...

lucky

Član
Učlanjen(a)
8 Dec 2008
Poruka
1.253
Da li bi neko hteo da objasni tehniku suzbijanja jabukinog smotavca. Da li se zaštita radi prema obaveštenjima prognozne službe ili se postavljaju klopke i prati let insekata? Imam mali voćnjak (5 ari) jabike i veliki problem mi je suzbijanje jabukinog smotavca. Koristim sve novije i neke starije preparate dostupne na tržištu (Coragen, Harpun, Affirm, Laser, Calypso, Imidan, ... ), međutim, većena ovih preparata deluje na određenu fazu razvoja smotavca i onda je praktično nemoguće odrediti pravo vreme primene.

mealy

Član
Učlanjen(a)
8 Mar 2015
Poruka
842
skupo je to sam sa klopkama da radis, bolje prati prognoznu sluzbu i prskaj po njihovim preporukama... ima obizno 3 generacije, i svaka ima prag kad je najbolje prskati...
e sad, kad vec imas 5 ari, pretpostavljam da je to za "domacu" upotrebu, tako da sam uvek u takvim slucajevima ici sa minimumom prskanja, pa i ako budu neki plodovi zarazeni, boze moj, imace za tebe dovoljno, a te zarazene rokni u sirce recimo...

lucky

Član
Učlanjen(a)
8 Dec 2008
Poruka
1.253
skupo je to sam sa klopkama da radis, bolje prati prognoznu sluzbu i prskaj po njihovim preporukama... ima obizno 3 generacije, i svaka ima prag kad je najbolje prskati...
e sad, kad vec imas 5 ari, pretpostavljam da je to za "domacu" upotrebu, tako da sam uvek u takvim slucajevima ici sa minimumom prskanja, pa i ako budu neki plodovi zarazeni, boze moj, imace za tebe dovoljno, a te zarazene rokni u sirce recimo...
Gde se prate obaveštenja prognozne službe? Da li terba nešto da se plati?

mealy

Član
Učlanjen(a)
8 Mar 2015
Poruka
842
Svojevremeno sam citao da je granica 20l. Preko toga treba ponoviti.
ne postoji bas prava i striktna granica, u sustini sto vise kise pada, vise se preparata gubi, a manje ostaje... ameri imaju drugaciji prag, kod njih kad padne ukupno 50l kise psole prskanja, smatraju da vise ne postoji nimalo residua preparata, i da se prsskanje mora ponoviti bez obzira kad je prethodno uradjeno...
takodje uzmite u obzir da su kod njih i doze preparata vece (kad se uporedi sa nasim, nekad su i 50 do 100% vece u kolicini aktivne materije po hektaru povrsine)..
inace ako padne manje kise, ide se sa standardnim rasporedom prskanja, 7-10 dana izmedju prskanja ako je kisni period..
uzmite u obzir i da kod njih ipak mnogo vise kise pada (mislim na istocnu obalu koja u proseku ima duplo vise padavina od Srbije), uzmite recimo kod nas 2014tu kao primer pa dodajte jos malo padavina i to je to, da steknete dojam koja kolicina je u pitanju...
ovo se sve generalno odnosi na kontaktne preparate, sistemici, ako je proslo iole koliko sati da udju u biljku (4-6 recimo, mada kod nekih je i dosta manje), se ne ispiraju,i za nih nema toliko veze koliko je kise palo..

ja bi manje gledao koliko je tacno kise palo, a vise na to kad ce sledeca i dal je izvodljivo prskanje... ako je proslo recimo pa i 4-5 dana od zadnjeg prskanja, i ako je palo i 10-15l kise ili cak i manje, a ocekuje se nova kisa, i duzi kisni period, ja bi na primer ponovio prskanje, bolje da biljka doceka novu kisu sa punom dozom pesticida nego da rizikujes kad ces sledeci put moci da udjes u njivu i prskas (zbog blata i cega vec).. osnova je u pravilnoj upotrebi preventivnih preprata (captan, mankozeb i slicni), a to je uvek pre kise.. nakon kise su beskorisni, zaraza je vec usla u biljku..
sistemici mogu i posle, zaraze, neki i do 96 sati, ali ja bi uvek to koristio kao rezervu, a iso bi na preventivnu zastitu prvenstveno..

mealy

Član
Učlanjen(a)
8 Mar 2015
Poruka
842
Nije isto dal je radjeno sistemikom ili kontaktnim preparatima
nije, ali uzmi u obzir da sistemik ima manje rezidualno dejstvo od protektivnog tako da...svaki ima svoju svrhu, i u vecini slucajeva je najbolje koristiti oba u kombinaciji, svaki da odradi u svom spektru (systemik kurativno ako postoji malo zaraze, i inicijalno protektivno dejstvo, a protektivni da obezbedi produzeno protektivno dejstvo...
za glavne bolesti (cadjava krastavost kod jabuke na primer) uvek treba ici sa oba (i moze u tom slucaju da se ide za nijansu slabijom dozom nego sto bi se islo u slucaju da se koristi smao jedna tip preprata)..

Za cika-laza slucaj, mnogo je bitno kakvo se vreme ocekuje... ako se ne ocekuje neke padavine, i nije palo puno kise (15l na primer) i ne mora jos da se prska, nek prodje 10tak dana pa ponoviti... a ako prognoza kaze da se ocekuju vece padavine (i verovatno ce biti problem uci u njivu neko vreme) ja bi ponovio prskanje... sve to naravno i zavisi dal ima ikakvih simptoma bolesti vec, koliko se dug period vlazenja ocekuje (nije toliko bitna kolicina kise, najbitnije je koliko je list sati vlazan, sto duze, i ako je pri optimalnoj temperaturi, zaraza je mnogo jaca (cak i ako nema puno spora na pocetku zaraze)... psoto nisi iso sa protektivnim, ja bi dodao i nesto protektivno sad...
inace, citam gore prvi post, ako je proslo samo 20min od prskanja do kise, pred kisu je sigurno bilo vlage u vazduhu i nije moglo lepo i brzo preprat da se sasusi, a ni unese u list, tako da je tu vrlo malo ostalo verovanto na listu, i treba ponoviti...

Vrh