Bolesti i lečenje krava

Ratko,video je privatan.Mozda si stavio neki uz kucne kolekcije....:osmeh:

Ma samo neka ga promeni u Javno, gledamo mi sve... :) :)

- - - - - - - - - -

Ratko, ili si ti malo jači ili joj malo fali?? Da li si probao da joj daješ neosaningest ili one lizalice ili da joj povećaš premiks ili neki vitaminsko-mineralni koktel intramuskularno.. Kao da joj fali neki mineral ili vitamin.. Nadam se da ne grešim...

Ojacali smo svi od naseg stocarstva dizi, vuci, nosi, sake mi se iskrivile od vile i kolica sve mislim bice bolje ,,,,,, a ono krene uz onu stvar pa gulu li guli mislim ono samo kod mene , ali vidim da nije tako kod svih je priblizno isto setam po avliji pa razmisljam dali da sve rasprodam i sedim na sokak kao svi ostali ili da idem dalje?

Veceras su mi telad iscupala mindjusu na drugom teletu. Predpostavljam da bi trebalo da odsecem deo koji visi i isperem hidrogenom. Naprskao sam za sad samo sa antiseptik sprejem. Kakvo je vase misljenje?
20150226194114.jpg

Moglo je to da bude i opasno.Jedared mi je tele lose obezeleno i nekako je uspelo da pokida uvo i skine usnu marku.Pritom je ostetilo i usnu venu.Mislim da je isteklo pola litre krvi,najmanje.Ma nema sanse da zaustavis.

Nije puno isla krv, jedino mi malo gadno izgleda tamo gde je sad gola hrskavica. I dobro je sto sam onoj blesi uspeo da izvucem mindjusu iz grla. Da je progutala mogla bi samo na prinudno klanje.

Narode pomagajte uletilo mi neko sranje u štalu i sad mi redom krave dobijaju temperaturu 41 i kašalj već 7 krava mi je pod vetoflokom pa sad moram naći nešto sa kratkom karencom pa me zanima rilexine koliko košta i da li djeluje na respiratorne probleme

Bio je Excenel.
Ne znam da li je još u upotrebi ili ima neko drugo ime, a karencu za mleko nema.

Rilexine sam koristio, ali samo zbog upale vimena, baš zbog karence, ide 10 ml na 100 kg. Boca od 250 ml košta oko 50 evra.. Za respiratorne organe neznam kako deluje.
Kad se kod mene takav virus pojavi, obavezno inficirane krave ide tylozin (4 dana na mleko) i analgin da smakne temperaturu, jer kad krava ima preko 40 temperaturu, neće da jede.. A junicama dajem obično neki jači antibiotik jer se ne muzu, nešto kao retardoxi, ako se lepo sećam ili penstrep.. Virus traje obično 7 dana, ali osete se posledice... Teško se vraća količina mleka kao što je bila...
Nadam se da je i kod tebe samo virus...

Narode pomagajte uletilo mi neko sranje u štalu i sad mi redom krave dobijaju temperaturu 41 i kašalj već 7 krava mi je pod vetoflokom pa sad moram naći nešto sa kratkom karencom pa me zanima rilexine koliko košta i da li djeluje na respiratorne probleme
Pankin,to je sigurno virus i mislim da nije trebalo da dajete enrofloksacine iako oni jako deluju na creva i pluca.Samo lekove za obaranje temperature,minazel,aktivni ugalj....Rileksin je nista posebno od leka i kod nas ga niko ne koristi na terenu,nikada.Kazi kako je danas i jel delovala terapija koju ste postavili?

Jeste enrofloxacin je djelovao i otprilike nakon 24 sata pada temperatura svih 7 krava koje sam tretirao idu na bolje ali evo trenutno sad su i sve ostale dobile temperaturu i sve u štali kašlju a vidim i kod junadi su počeli pomalo tako da moram pokušati sa nečim bez karence našao sam excenel (ceftiofur)pa bi probao sa tim što je najgore usljed pada imuniteta i upale vimena me rasturaju ne znam više kud da se okrenem dok moram da pišem kome sam šta dao.minazel koristim preventivno e sad mi objasni koji će mi očin aktivni ugalj

I minazel i aktivni ugalj spadaju u grupu adsorbenasa.Oni upijaju sve zivo u crevima a najvise mikotoksine,bakterije,viruse i njihove produkte.Ako se sumnja da je kod tebe virus,a sigurno je onda ti je kao pomozno sredstvo a bez karence jako potreban neki adsorbens.Minazel tu zavrsava posao samo sto je potreban u vecoj kolicini od aktivnog uglja.Obrati paznju da posto dajes preventivno i redovno,minazel i slicni zeoliti pored toga sto upijaju sve stetno upijaju i vitamine i minerale.Moze da se desi da iako koristis premikse bude manjak njihov.

Imam problem sa jednom kravom.
Prednja i zadnja desna četvrt na CMT testu su sluzavije od ove druge dve... Nošeno mleko na antibiogram, danas stigli rezultati i ništa, medjutim večeras proverimo, a ono i dalje isto.. Krava normalno jede, vime nije tvrdo... Niti znam čime da lečim, niti da uopšte lečim.. :(

Pitam jer sam imao slucaj od pre sa jednom HF kravom da je menjala mleko pred zasusenje.
Nosio mleko u vet. institut u Sabac i oni utvrdili samo povecanu kolicinu proteina, i rekli mi da nista ne lecim jer ce se to zasusenjem regulisati.

Ova je melez sa 75% HF-a, mleko daje oko 10-12l dnevno (i takve čuvam).. Na antibiogramu nikakvih bakterija nisu pronadjene iako je naglašeno da pogledaju malo bolje, ali opet ništa, dok na CMT pokazuje, ali opet ništa strašno.. Nisam pametan..

Nazad
Vrh