Bolesti i lečenje krava

Dali je steona,tj pred teljenjem

Da nije fizicka povreda?Kod mene se prosle godine desio isti slucaj kod jedne krave,imala je isti i jos veci otok pozadi,uzrok je bio fizicke prirode bila je pored zida i stalno se cesala o zid na kraju sam morao da joj promenim mesto vezivanja,otok je bio toliko veliki da sam morao iglom od sprica da vadim vodu,ubodem iglu i dok ja muzem druge krave tecnost curi otok splasne,ali sutra bude jos veci,radio sam tako par dana i onda sam prestao, nakon desetak dana smo morali sa mojim veterinarom da napravimo malo veci rez ispustimo tecnost on je izvuko neku skramu iz rane,sve smo dezinfikovali sada se kod krave i ne poznaje nista.

Da nije fizicka povreda?Kod mene se prosle godine desio isti slucaj kod jedne krave,imala je isti i jos veci otok pozadi,uzrok je bio fizicke prirode bila je pored zida i stalno se cesala o zid na kraju sam morao da joj promenim mesto vezivanja,otok je bio toliko veliki da sam morao iglom od sprica da vadim vodu,ubodem iglu i dok ja muzem druge krave tecnost curi otok splasne,ali sutra bude jos veci,radio sam tako par dana i onda sam prestao, nakon desetak dana smo morali sa mojim veterinarom da napravimo malo veci rez ispustimo tecnost on je izvuko neku skramu iz rane,sve smo dezinfikovali sada se kod krave i ne poznaje nista.
ja sam tu kravu juce kupio gazda kaze da je udarila noge o jasle i otud otoci.e sad zato sam postavio slike da vidim neko sa vecim iskustvom sta kaze???veterinar me je savetovao da ne kupujem al ja ajde da je uzmem...e sad ti otoci su meki ko da je voda..pipao sam ne boli je.normalno leze ustaje i sve to..e sad ovaj sto mi doterao kamionom kravu kaze ona je imala veliku upalu noge kao i zadnje sto se vidi na slici
attachment.php

kolege pa takve stvari resorbens (inhitol-kamfor) riješava bez problema , mazati debelo i ili će se samo povući ili će samo provaliti napolje i iscuriti.

- - - - - - - - - -

za bruno baranda pitao sam veterinara za tvoj problem i rekao je da zna za to da je to gljivično oboljenje i da kiseliš to jodom ili betadinom i neki antimikotikom koji ti je dostupan

kolege pa takve stvari resorbens (inhitol-kamfor) riješava bez problema , mazati debelo i ili će se samo povući ili će samo provaliti napolje i iscuriti.

- - - - - - - - - -

za bruno baranda pitao sam veterinara za tvoj problem i rekao je da zna za to da je to gljivično oboljenje i da kiseliš to jodom ili betadinom i neki antimikotikom koji ti je dostupan
mislis kolega da je kamfor lek za to????

veterinar koji je bio kod mene se raspitao u institut i rekli da to je papilomatoza goveda i jedini lek je dekanol .proizvodili su ga veter.zavod subotica do pre par godina.danas sam zvao tamo i rekli su mi da ga nemaju vise ali neki lik mi je rekao da ce da se probati da mi ga nabavi.ako sutra mi kaze da nije mogao da ga nabavi moram da prodam kravu na klanje.steta ztosto je dobra krava ,krenula kao prvotelka sa 24-25lit mleka.to je virusno obolenje

Kod moje krave je bio isti slucaj samo je bilo oteceno jedno koljeno,Veterinar icrpo vodu sa iglom ubrizgo joj je neki lijek u koljeno.Sutri dan je bilo jos vece koljeno,posle smo stavljali obloge sa domacim sircetom i polako se smanjivalo ali i danas dan je to koljeno malo kao nateklo.Koliko primjetim kravi ne smeta a mi se vise nismo trudili oko toga jer krava mora da se proda na klanje iz drugih razloga da sad nepisem i o tome.

boki@ mazi kanforom i nemoj nista dadiras dok otok ne bude kompletno mek onda joj vadi gnoj ako do tad ne iscuri sam,gnoj je inkapsuliran tako da krava ne moze da apsorbuje jedino da se busi koza da bi isteko vani.

Ama kolega što komplikuješ jeftinijeg lijeka od kamfora nećeš naći a i ako ne pomogne neće da škodi ,ćuti i maži i za desetak dana treba da se vide rezultati

imam problem sa kravom ovom sto mi se otelila ne moze da ustaje,dao sam joj sve zivo od lekova ali jos nista.koliko treba vremenski da prodje da bi ustala?

Najvise 7 dana, ako ne ustane, nemoj dzabe da lomis kicmu kao sto sam ja pa je okretao, dizao, i nista, na kraju mi veterinar pojeo tele i za kravu sam dobio 50 evra, ja sam to resio kod mojih krava time sto sam izvodio u prolece i u jesen, e sada ako imas puno krava a mali broj ljudi da ih cuva ili pazi napravi ispust za krave... Meni je holstajnka pre pase jedva izlazila do livada, a posle 20 dana sa 9 meseci trcala je punih 2 kilometra, i sve je ok da kucnem u drvo...

imam problem sa kravom ovom sto mi se otelila ne moze da ustaje,dao sam joj sve zivo od lekova ali jos nista.koliko treba vremenski da prodje da bi ustala?
To moze da bude veoma kompleksan problem a po nekad i neresiv.Ja sam imao jednu kravu koja je prestala da ustaje pre telenja,nekih 20 dana.Logicno je bilo da joj nedostaje kalcijum iako nije bilo toliko simptomaticno za istog.Dao sam 2 boce Calfosat ali nista.Onda sam pomislio da mozda nije magnezijum ili fosfor u manjku iako je to skoro nemoguce za kravu koja jede dosta zrnaste hrane.Nisam hteo da rizikujem i radim napamet.Odneo sam krv na analizu u Ca,P i Mg u humanu laboratoriju.Skoro pa neverovatno sve je bilo normalno.Krava je bila vesela ali nikako da ustane,mucio sam muku dok se nije otelila.Mnogi su komentarisali sa fakulteta da ce ustati posle telenja ali nije ustala i ja sam je dao na klanje.
Takodje sam imao slucaj u selu kod krave visoko steone koja je izgubila osecaj u prednjim nogama i nikako da ustane.Opet se mislilo na kalcijum ali nije to bilo.Jednostavno je otkazao neki nerv i nema leka.
Poenta:nije uvek kalcijum ili vec neki mineral,moze biti i nesto drugo kao upala kosti,upala tetive,prekid tetive ili ukljestenje nekog nerva,

Vojkanw kod trovanja mikrotoksinima se desi da krava lezi i po 2 meseca a jede sasvim normalno,muze se lezeci ali posle nekog vremena pocne da kopni i ugine............
Imao sam letos slucaj da se krava otelila i prilikom ustajanja se okliznula i pala,nedelju dana smo je dizali i kad je podignemo ona stoji a kad legne neustaje.Problem sam resio tako sto sam je prebacio u novu stalu i stavio je da lezi na dva mesta popreko,i sad je tamo a kad vezem neko grlo pored nje nece da legne po 2 dana.topliko sam je drzao da stoji i onda sklonim tu drugu da moze da legne.....

Ja sam moju premestio u stalu gde je bilo totalno sve oko nje slobodno,znaci nema ni bokseva ima prostora koliko hoces.U vezi mikotoksina,to nisam ni na fakultetu cuo a nisam imao slucaj.Moze biti ali meni nije poznato.Valjda bi trebalo da se mikotoksini nekim poznatim metodom izbace iz organizma posle nekoliko dana a takodje bi morale da se vide posledice njihovog delovanja.

krava se otelila u nedelju,i sve je bilo normalno do jutros.pokusava ona da ustane al kao da joj malo fali,videcu kakva ce situacija biti.hvala na savetima u svakom slucaju.jede normalno,pije vodu,sve kao da stoji.

Nazad
Vrh