Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
otelila se 16 novembra.nije steona..sta moze da joj bude i jel ima leka za ovoDali je steona,tj pred teljenjem
ja sam tu kravu juce kupio gazda kaze da je udarila noge o jasle i otud otoci.e sad zato sam postavio slike da vidim neko sa vecim iskustvom sta kaze???veterinar me je savetovao da ne kupujem al ja ajde da je uzmem...e sad ti otoci su meki ko da je voda..pipao sam ne boli je.normalno leze ustaje i sve to..e sad ovaj sto mi doterao kamionom kravu kaze ona je imala veliku upalu noge kao i zadnje sto se vidi na sliciDa nije fizicka povreda?Kod mene se prosle godine desio isti slucaj kod jedne krave,imala je isti i jos veci otok pozadi,uzrok je bio fizicke prirode bila je pored zida i stalno se cesala o zid na kraju sam morao da joj promenim mesto vezivanja,otok je bio toliko veliki da sam morao iglom od sprica da vadim vodu,ubodem iglu i dok ja muzem druge krave tecnost curi otok splasne,ali sutra bude jos veci,radio sam tako par dana i onda sam prestao, nakon desetak dana smo morali sa mojim veterinarom da napravimo malo veci rez ispustimo tecnost on je izvuko neku skramu iz rane,sve smo dezinfikovali sada se kod krave i ne poznaje nista.
mislis kolega da je kamfor lek za to????kolege pa takve stvari resorbens (inhitol-kamfor) riješava bez problema , mazati debelo i ili će se samo povući ili će samo provaliti napolje i iscuriti.
- - - - - - - - - -
za bruno baranda pitao sam veterinara za tvoj problem i rekao je da zna za to da je to gljivično oboljenje i da kiseliš to jodom ili betadinom i neki antimikotikom koji ti je dostupan
malo pre mi drug koji radi papke rekao da ne busim to samo kamfor i samo ce da pukne to..neznamboki@ mazi kanforom i nemoj nista dadiras dok otok ne bude kompletno mek onda joj vadi gnoj ako do tad ne iscuri sam,gnoj je inkapsuliran tako da krava ne moze da apsorbuje jedino da se busi koza da bi isteko vani.
To moze da bude veoma kompleksan problem a po nekad i neresiv.Ja sam imao jednu kravu koja je prestala da ustaje pre telenja,nekih 20 dana.Logicno je bilo da joj nedostaje kalcijum iako nije bilo toliko simptomaticno za istog.Dao sam 2 boce Calfosat ali nista.Onda sam pomislio da mozda nije magnezijum ili fosfor u manjku iako je to skoro nemoguce za kravu koja jede dosta zrnaste hrane.Nisam hteo da rizikujem i radim napamet.Odneo sam krv na analizu u Ca,P i Mg u humanu laboratoriju.Skoro pa neverovatno sve je bilo normalno.Krava je bila vesela ali nikako da ustane,mucio sam muku dok se nije otelila.Mnogi su komentarisali sa fakulteta da ce ustati posle telenja ali nije ustala i ja sam je dao na klanje.imam problem sa kravom ovom sto mi se otelila ne moze da ustaje,dao sam joj sve zivo od lekova ali jos nista.koliko treba vremenski da prodje da bi ustala?
.Valjda bi trebalo da se mikotoksini nekim poznatim metodom izbace iz organizma posle nekoliko dana a takodje bi morale da se vide posledice njihovog delovanja.