Bolesti i lečenje krava

Trihoficija.Jako se tesko suzbija ali ima leka.Posledica vlazne i ne osvetljene prostorije.Imao sam je u svojim stalama.Nikako ne diraj jer je prelazna.Ako ne nadjes leka videcu kod mene da li ima jos uvek.

Послато са LG-K420 уз помоћ Тапатока
 
Ratko,mi smo imali nesto slicno tome. Stavi rukavici u mazi svinjske masti,jutro vece dok namirujes. Mi smo takve(ili slicne tome) uspeli resiti na taj nacin.
 
Postoji rastvor koji razblazis sa vodom i prskas ali ako ti nije na vezu bolja varijanta ti je vakcina ko ce da se juri sa njom...Vakcina je doza za 10 grla.

Послато са LG-K420 уз помоћ Тапатока
 
Onda mozes i da je prskas da ne uzimas vakcinu samo za nju jednu.Ako se nisi snasao za sredstvo da vidim kako se zove pa da pogledas kod tebe u kraju ako ne da ti posaljem postom?

Послато са LG-K420 уз помоћ Тапатока
 
Trihioficija, lečio il' ne lečio, prođe. Jedino se kod jakih znakova bolesti leči simptomatsko.

Bolest stvara imunost kod životinja, koje su prebolele.
Prenosi se i na čoveka, stari stočari smo svi preboleli. Pošto je kod čoveka životni vek duži nego kod goveda, može se desit da se posle par decenija imunost izgubi, pa se bolest ponovi, ali u bležem obliku.

Spore ostaju u prostoriji dugo. Mi smo to rešavali sa vakcinacijom teladi, nove vakcine nisu toliko dobre neg pre 30 godina. U ono doba bila neka ruska vakcina, koje je top. Sad, kako se zove, može me se ubit pa se neću setit posle svih tih godina.

I rešili situaciju, pa se pojavi posle par godina, pa tako u krug. Onda smo uzgajali junice kod kooperanata, pa se svake toliko zarazile u transportu kad su se vozile nazad sa 'javnim' kamionom.
Žensku telad sistematski vakciniramo protiv trihoficije kad im palimo rogove.
 
Meni rekose kad sam imao problem sa trihoficijom " Da nju vetar donese, a sunce odnese" i da ne preduzimam nista. Medjutim posle par nedelja predje i na mene i na sva goveda u stali. Tako da je bilo kolektivno lecenje.
 
имам проблем са једном јуницом. дакле отелила се два ипо месеца раније и побацила два телета. након тога није избацила постељицу па је ветеринар интервенисао. од кад се отелила не једе (данас трећи дан) па ми је ветеринар реко да у винску флашу од 1 литара сипам две чашице јогурта и киселу воду и да јој дам да попије. попила је и почела нешто мало да једе али слабо. ветеринар каже да крава има проблем са избацивањем ложе.... а ми настављамо са антибиотицима и осталим зајебанцијама...

послато са gt-i9506 уз помоћ тапатока
 
Kod prevremenog teljenja cest je slucaj da ne moze da izbaci posteljicu jer se nije odvojila vet.kazu nije zrela.
Pokrivajte je antibioticima i obavezno tablete u matericu ,a sto se jela tice probaj razmuti neosaningest i 2 kockice kvasca pa je zalij.
To je stresna situacija za nju i nije cudno sto odbija hranu samo budi strpljiv i vodi racuna da ne upadne u ketozu....
 
kod prevremenog teljenja cest je slucaj da ne moze da izbaci posteljicu jer se nije odvojila vet.kazu nije zrela.
Pokrivajte je antibioticima i obavezno tablete u matericu ,a sto se jela tice probaj razmuti neosaningest i 2 kockice kvasca pa je zalij.
To je stresna situacija za nju i nije cudno sto odbija hranu samo budi strpljiv i vodi racuna da ne upadne u ketozu....
таблете обавезно.

послато са gt-i9506 уз помоћ тапатока
 
Kolege potrebna mi je pomoć. Imamo problem sa prvotelkom, već 4. nedelja kako ima upalu vimena. Tele je uginulo 3. dana. Veterinar joj je prvo davao Dexason, a sada su počeli sa Lasixom. Dok deluju injekcije otok se malo povuče ali se posle opet vrati. Već smo počeli da brinemo.
 
Ne verujem da je to upala ako vet. ide samo sa dekazonom i lasiksom .
To je edem i kod prvotelki ume da potraje bas dugo , posebno kod mlecnijih grla.
Imam u stali kravu kod koje se edem u prvom teljenju potpuno povukao tek posle mesecipo.Ja to resavam masazom dok ruke ne utrnu ,nije lose izvesti je napolje i setati jer tako najbolje masira svoje vime.
U ekstremnim slucajevima kao kod gore pominjane krave sam ogranicio unos vode na 15lit jutro i 15lit vece i izbacio premikse i so iz ishrane ,s tim da onda lasiks ni bilo koji drugi diuretik ne dolazi u obzir.
 
Ja imam jednu kravu koja "ne moze" na zadnje noge. Tj stoji ona ali vise na prednjim delovima papaka,kad treba da krene kao da dobije grceve ili nesto slicno tome pocne da tegli zanje noge i da joj se tresu kompletno noge od buteva od papaka. I to ne svaki put,nekada se normalno pomeri a nekad se sva tako trese. Dolazio mi je jedan cistio papke i resio joj zuljeve,imala je 2 ali ona i dalje ima iste simptome. Da li je ima neko slican problem?
 
Nekim alatom je cistio papak odole,onda ga je pronasao probusio stavio neki prasak (zaboravio sam kako se zove) gazu i zamotao ceo papak zavojem.
 
Nazad
Vrh