Bolesti i lečenje krava

Imam junicu blize dvije godine...tri puta sjemenita i prije 20 dana vodita pod bika..Sad potrazuje opet...Kad je bik skocio i kad sam je dovezo kuci pola dana se nekako nadimala i nakraju vidim da je izbacila nesto sjemena na plocu...Odma sam znao da nije ostala stevana.Sta radit....junica je visoka i teska oko 450 kila...
Evo ...bil valjalo da probam da ju ujutro pustim pod bika pa ponovo uvece....radil iko tako nesto slicno

probaj i to,ali i pozovi nekog drugog veterinara,neka pregleda jajnike i matericu!

probaj i to,ali i pozovi nekog drugog veterinara,neka pregleda jajnike i matericu!

Nemogu se pozalit na veterinara...Jest da mi je dva puta osjemenio krave sa sitnim sjemenom pa nisam uzeo neke pare za tu telad al ostalo je ok....
Vozio sam je biku i bogomi cova izvede bika od 700 kila ...Pustil smo jednom da skoci pa cemo vidjet

Do ketoze dolazi zbog poremecaja u metabolizmu krava ,jetra podnosi najvece posledice zko se ne leci na vreme ,nije prelazna.
Lecenje nikako u svojoj reziji ,strucnog i dobrog veterinara sto pre pri opazanju prvih simptoma.
Prevencija ketoze pravilna i izbalansirana ishrana prema proizvodnim mogucnostima krava.

Svaka cast uvazeni kolega kratko i jasno docarano,od tebe se uvjek moze cuti nesto pametno i korisno.
Samo jos bi se moglo dodati da je pravilna ishrana narocito u periodu zasusenja najbolja prevencija ketoze,isto tako ketozi su sklone visoko produktivne krave a narocito holstajn.Neboj se za prosjecnu domacu simentalku koja uvijek radije goji "guzove" nego daje na mlijeko da ce oboljeti od ketoze.

Svaka cast uvazeni kolega kratko i jasno docarano,od tebe se uvjek moze cuti nesto pametno i korisno.
Samo jos bi se moglo dodati da je pravilna ishrana narocito u periodu zasusenja najbolja prevencija ketoze,isto tako ketozi su sklone visoko produktivne krave a narocito holstajn.Neboj se za prosjecnu domacu simentalku koja uvijek radije goji "guzove" nego daje na mlijeko da ce oboljeti od ketoze.

Ova je bas simentalka,na prvoj laktaciji startovala je sa nekih 22-23l mleka na nekoj prosecnoj hrani,a sad na drugoj krenula sa 17-18l i sad je smanjila na 7-8 posle 3 meseca muze,ne trazi bika uopste,planiram da je zasusim i ako moze da je malo ugojim i na klanje! zvao sam jednog od strucnijih veterinara i on mi kaze da je bolje da je prodam odmah nego da cekam! nisam pametan sta da radim

Ova je bas simentalka,na prvoj laktaciji startovala je sa nekih 22-23l mleka na nekoj prosecnoj hrani,a sad na drugoj krenula sa 17-18l i sad je smanjila na 7-8 posle 3 meseca muze,ne trazi bika uopste,planiram da je zasusim i ako moze da je malo ugojim i na klanje! zvao sam jednog od strucnijih veterinara i on mi kaze da je bolje da je prodam odmah nego da cekam! nisam pametan sta da radim

Što se odmah odlučuješ za liferaciju

Jel veterinar dijagnostikovao i lecio bas ketozu ,u toku bolesti je normalno da smanji mleko ali po uspesnom lecenu moze da povrati i do 90% pune mlecnosti.
Imam ja u stali kravu koja je u trecem teljenju imala ketozu evo sad nosi sedmo tele i ima godisnju proizvodnju oko 6000lit.

On piše da se muze već 3 meseca.Po meni tu nema ketoze,bar ja nisam nikad imao taj slučaj-obično se razboli u prvih 10-ak dana posle teljenja.

Pozdrav narode evo mene opet sa problemom pa aj i vas da pitam za pomoc..Krava mi se otelila tele ok al ona ima bolove u nogama ne moze da stoji.Stojala je al noge joj kao otecene.Davali smo joj kalcijum i jos kakve injekcije u venu i svasta nesto al njoj sve gore.Od jutros ne moze u opste da ustavne.Inace krava je crveni holstajn i trece teljenje ima oko 600 kg nije mrcina.Jede lepo i nije snuzdena.Sta da joj radim zao me na prinudno klanje..?

Izgleda da samo zadnji mada i prednje su joj malo otecene oko zglobova.Dobri su joj papci cele godine isla u pasu.Dok se nije otelila sve ok.Da li je to mozda neka vrsta bolesti?

Imao sam slucajeva da otekne noga ali je uzrok bio inficiran papak a posto nije to neznam...
Dobar veterinar ti treba da pokusate rijesiti problem,taj otok je mozda indikator nekog poremecaja u metabolizmu ili slicno...

Evo mene ponovo u vezi one junice sto mi je poadala....znaci 3 puta sjemenita i 2 puta vodita biku....vodita zadnji put pre oko 15 dana i sad pocela pustat gustu zutu sluz.
Evo i jutros na repu ima te sluzi i to poprilicno a prije se nije desavalo.....Ima li iko iskustva sa takvom sluzi

Mora najbolje veterinar pregleda , po tome kako si napisao krava ima upalu materice ne sme da bude zuta sluz vec bistra .

Veceras na muzi primjetim da je jedna krava dobila upalu u prednoj lijevoj cetvrtini.Dok je izmuzano rucno ispadali su krvavi ugrusci i ispocetka je islo krvavo mlijeko a posle samo krv.
Nisam dosada imao ovako nesto u stali,pretpostavljam da tu nema lijeka???

Nazad
Vrh