Bolest kukuruza ??

šandor

Zaslužan član
Učlanjen(a)
30 Avg 2008
Poruka
3.752
Lokacija
Debeljača
Slikano danas , zahvatila je veći deo atara . Nije bitna ni sorta ni agrotehnika ni rok setve , svaki kukuruz izgleda ovako :

2zh2iwy.jpg


fuy4m.jpg


33nat0n.jpg


Šta bi mogao to da bude ? Ja sam guglao i nisam našao ništa slično ................
 
Jeb. ga suša,jedu ga bube pa sad još i ovo.

To je po meni siva pegavost kukuruza ili bar jedan njen oblik.Nije uopšte naivna stvar u vreme metličenja i oprašivanja.
 
Siva pegavost lista - opasna bolest kukuruza
Uzročnik ove bolesti je gljiva Helminthosporium turcicum. Prve znakove ove bolesti možemo naći na donjim listovima kukuruza koji je dosegao visinu od oko 120 do 170 cm. Bolest je vrlo opasna ako se u jačoj meri razvije kada je kukuruz u stadijumu svilanja i metličanja. Kasnija zaraza nastala šest nedelja nakon svilanja ne utiče na rod. Bolest se jače razvija u starijem tkivu, pa starenjem tkivo kukuruza posta je osetljivije na napad ove bolesti. Kod pojedinih hibrida u poodmaklom stadiju razvoja potpuno se osuši i odumire lisna masa, što se potkraj avgusta i u septembra može vrlo dobro uočiti. Razvoju ove bolesti pogoduju umereno topli i vlažni klimatski uslovi, s temperaturama od 17°C do 30°C, a to ujedno pogoduje rastu i razvoju ove gljive. Jak (epifitotični) razvoj ove bolesti možemo očekivati pri umerenim temperaturama, obilnim i čestim padavinama, jakom rosom tokom vegetacije što bi posebice moglo biti opasno za usev kukuruza namijenjen za silažu. Osim neposredne štete, ova bolest uzrokuje i posredne štete koje se očituju u povećanoj osetljivosti napadnutih biljaka na gljive uzročnike truleži stabljike. Medu njima su najpoznatije one iz roda Fusarium.

dh3iv7.jpg

Nije bilo vlažno vreme ............ Meni se čini da ne liči ..........
 
cini mi se da je to mozda od malo jace prihrane, ili je prihrana radjena pri visokoj temperaturi i deo vode je ispario pre kontakta sa biljkom tako da je koncentracija visestruko uvecana.
kod mene se na par parcela pojavilo da se ivica (krajinji deo) lista osusila zbog toga ali samo 1- 2 milimetra .Ili je kisela kisa.
 
Не отварам нову тему него 'ајд да питам овде.
Веелики број стабљика кукуруза је попадао по земљи.
И то сасвим.Може да се иде по њиви и скупља .
Жиле кукуруза су као одсечене,скоро све.Само доле се како тако држи у земљи.
Иначе кукуруз је ЗП 684,није изгледао лоше иако је суша,прскан је "пламеном" (не знам можда сам мало закаснио са прскањем) и "гринплантом"-прехрана
прихрањиван је и са КАН-ом .Достигао је око 2 м и има леп клип...а сада ено га лежи по земљи :sta:
До сада нисам имао такву муку.Зна ли неко зашто ?
 
Momo, slazem se, sasece ga kao ziletom i tako krene vrstom redom da tamani, propast, meni napalo AS160 poprskao sam nekim insekticidom i mislim da sam suzbio nisam primecivao posle toga da ga tamani, ta propast mi je skinula blizu 15-20%biljki dok su bile manje ne da mi je bilo krivo...
 
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
Ево овако изгледају стабљике ,тј.тај део корен-жиле .
После ове олује од синоћ (29.07) нисам ни гледао поново.
Плашим се да је мноого доле по земљи.
 
ova godina ce se pamiti dugo ne samo zbog suse ,nego i zbog raznih anomalija koja se javljaju na kuku-ruzu

2v7tqw0.jpg


A pvaj je pao na popravni

2hrzdxx.jpg
 
Sad sam bio da vidim suncokret da li je popadao od vetra i vidim da se crvenilo u kukuruzu sve vise javlja,razlika od pre par dana ogromna.
 
Ako se ne radi ugara , onda bi total trebao biti obavezan u našim klimatskim područjima da bi se spriječio "zeleni most" tako neke studije kažu.
 
Obilazeci kukuruz,posle ove kise sam primetio na dosta parcela jednostavno osuseno stablo,ima ga bas dosta po njvama,dali ste i vi to primetili i o cemu je rec..
 
Nazad
Vrh