Još ako bude neki povraćaj (a hoće verovatno) eto razloga za kupovinu.
Ne treba gledati kao investiciju za jednu sezonu ,dugoročno mislim da će se isplatiti.
Ja trenutno nemam nameru da plaćam jutro 5-6 hiljada ali ako bi bar na 30 jutara koje mogu trenutno zalivati od 70i neko koliko radim povećao prinos za tih 320 kg bio bih zadovoljan.
Još jedna stvar koju planiram a to je navodnjavanje lucerke koja kod nas u normalnim godinam daje odlične prinose na zemlji koju mi smatramo "lošijom" u ataru eto računice.
Jedna prednost našeg atar što su urađeni kanali na svakoj duži i imamo vodu koja sam curi.Stavljao sam slike u temi o voćarstvu kako sam rešio navodnjavanje voćnjaka bez energenata.
U ovom slučaju sa tifonom je dovoljno pregraditi kanal i dobit "bazen" iz koga bi se navodnjavalo.Imam i parcela kojima je kanal pun vode cele godine bez obzira na sušu.
Evo kako su moji drugari rešili navodnjavanje soje posle ječma.
Taj kanal koji se puni je "produbljen" i očišćen sa Karlo Pešijem tako da za par dana nakupi vode za dobro zalivanje 2 jutra.
A ovako je kod mene na voćnjaku napravljen bunar kapacitet mu jenešto preko 6000 litara na sat tj za dan oko 150 kubika. Curi već 5-a godina.
Zatvaram ga samo kada nešto čistim ili sređujem oko njega samog a direktno je vezan za sistem KPK i navodnjava 1,125 ha voćnjaka ili 7 redova od 380 metara.
E sa takvim bunorima planiram da napunim kanal i iz njega navodnjavam .Nadam se da će naša opština imati sluga pa će nam obezbediti vodu u kanalima jel nam se atar naslanja na kanal DTD i bukvalno mi svaka parcela ima mogućnost navodnjavanja.
Trenutno je problem pošto su kanali zapušteni a i voda se pušta samo u kanale koje imanje koristi za zalivanje nas privatnike niko ni ne pita da li hoćemo.No radi se na tome preko određenih ljudi iz skupštine opštine Alibunar