Bitne stvari pri kupovini tifona!!!

mare81 je napisao(la):
Nasao sam nekog ZALEC-a ... satajao je jedno 10 godina na kisi suncu mrazu! Covek trazi 3500eura! Ima pumpu, ima sva creva, kaze nije radio! Sta mislis o tome?

Post je spojen: [time]недеља, 16. јануар 2011. 13:12:20 CST[/time]
_________________________________________________
Kako da znam koju pumpu da kupim npr. za tifon 75fi i duzine 250m? koliki pritisak, koliko litara u minuti?

Postoji li neka skala u zavisnisti koji tifon kupujem??>
Pa ovde si pitao
 
Zavisi sve od tifona.Imas tifone koji se pokrecu na 4bara pritiska vode a imas neke kojima je potrebno mnogo vise,pa ti samim tim treba jaca pumpa,jaci pritisak,i ujedno je potrosnja goriva veca.E sad ako je na tifon stavljen top treba ti jaci pritisak u odnosu da je stavljena kisna rampa.
 
Pitao sam ja i za Zalec tifone, ali sada pitam za tifone Irtec i Irrimec ... koja je razlika kod njih?
 
Znam da su skuplji ... i to dosta skuplji!!! Zato i pitam, jer mi nije jasno zasto je nesto toliko skuplje ... da li je toliko i bolje?
 
Ja koristim BAUERA Reinstar T61, 420m dižine i 90mm prečnik. Na njemu je Bauerov top SR 101VA sa varijabilnim uglom polivanja..

---------- Poruka napisana u 21:47 ---------- Prethodna poruka je at 21:45 ----------

rainstar.gif
[/IMG]

---------- Poruka napisana u 21:50 ---------- Prethodna poruka je at 21:47 ----------

Bitno je napomenuti, ko je proizvođač creva na tifonu... Dešavalo se da crevo istegli i po par metara u toku jedne sezone na nekim starijim tifonima..
 
Kolika je potrosnja goriva po kj ako se zaliva traktorom 60ks i tifonom . Koliko bi se mogao povecati ove godine prinos da se zalivalo? Da li je moguce 50% povecati prinos u ovako susnoj godini?
Nemam tifon ni pumpu hteo bih samo da stavim na olovku da vidim koliko se isplati zalivati soju, psenicu i kukuruz pa samim tim odluciti o investiciji.
Problem kod nas je ako smem da kazem su male parcele, konktretno moj tata ima od 8, 6, 5 i ostale su od 4 kj sto znaci da treba dosta bunara busiti.
 
Reci mi kolega sa foruma jos samo koliko moze da hvata redova neki dobar tifon, ne preterano skup, jel gubim dva reda kukuruza na razvlacenje i kretanje topa tj kisnog krila? Mislim da na 6 do 8 kj treba probiti dva prolaza od dva reda to se gubi 4 reda min.
 
Pre par dana sam bio u vrbasu razgledao tifone,lane je bila susa a mozda ce i ove godine da se ponovi.E sad se postavlja pitanje rentabilnosti zalivanja repe,soje i kukuruza.Neka osnovna varijanta tifona marke ocmis fi90 i duzine 400 metara sa pumpom na kardan i kisnim krilima duzine 50metara kosta oko 15-16000 eura.
 
Ukratko, moje misljnje o tifonima i uopste o zalivanju. Radio sam sa tifonom od 90 god. do 2005. Zalivalo se i danju i nocu: krompir , kupus, paprika i lubenice. Da je bilo koristi bilo je. Ali su tada bila i druga vremena. Gorivo pojeftino, radne snage u izobilju i to pojeftino. Primer, dzak paprike dnevnica..... Nakupaca na desetine. I nisam zalivao samo ja , bilo nas je nekoliko ozbiljnih i par amatera. Danas to ne radi u selu niko! Zasto ? Dali smo se pogospodili ili smo zaboravili matematiku pa ne znamo da izracunamo isplativost vi sami procenite. Znam samo da je to bio mukotrpan posao. Radilo se iskljucivo nocu pa sutradan nisi ni za ....., uvek mokar i prehladjen, ne mozes sam uvek treba pomocnik koji obeca pa ne dodje, traktor celu noc na 1600 obrtaja ... Danas je to mozda drugacije, ipak dobro razmislite pre nego se upustite u takav posao. Ove godine je zalivanje pomoglo samo povrtarima, a mislim da ni njima nije mnogo.Visoke nocne a jos vece dnevne temperature nisu dale pun efekat zalivanja. Klima se menja , definitivno. Samo moze biti jos gore. Ne slusajte one koji prodaju tifone i one koji nisu radili sa njima. Pitajte nekolicinu ljudi koji su raduili pa tek onda donesite odluku.
 
Složio bih se sa kolegom Vujadinom,sve to mnogo lepo i jednostavno izgleda u reklamnim spotovima,dobro razmislite pre nego sto udjete u te investicije.
 
I ja se slažem sa vama dvojicom , donekle . Navodnjavanje , na taj i slične načine ima efekta ali u izrazito sušnoj godini , a u prosječnoj teško.
U ekstremnoj godini kao što je prošla a kod mene i pretprošla navodnjavanje sa punom dozom , a to znači mnogo rada i potrošnje , može višestruko da poveća prinos . Recimo od 0 ili 1500kg/ha do npr 5000 ili čak 7-8t/ha , a na ove cijene isplati se . U prosječnoj godini teško da se isplati .
Znači ključno pitanje je : Dali se klima promijenila i dolaze ovakve godine ili je ovo bila slučajnost ?
 
Stigao predračun Irrimec sa pumpom Ferrari + pdv sve ukupno 1.917.384 din.
Skuplji su od kunkurencije a ne znam zašto,očekujem još dva predračuna.
Slažem se ja sa predhodnim postovima da nije baš kao u reklami.
Razlog za kupovinu:
povoljan kredit kod fonda za razvoj ,1 g grejs perioda,1% godišnja kamata rok 30 meseci.Rate na 6 meseci.
Ja sam u PDV-u i nadam se da država subvencioniše bar sa 30%.
 
zasto na 1600 obrtaja?nije moglo ubrzati kardan ili treba veca snaga motora
 
Stigao predračun Irrimec sa pumpom Ferrari + pdv sve ukupno 1.917.384 din.
Skuplji su od kunkurencije a ne znam zašto,očekujem još dva predračuna.
Slažem se ja sa predhodnim postovima da nije baš kao u reklami.
Razlog za kupovinu:
povoljan kredit kod fonda za razvoj ,1 g grejs perioda,1% godišnja kamata rok 30 meseci.Rate na 6 meseci.
Ja sam u PDV-u i nadam se da država subvencioniše bar sa 30%.
Raspitaj se kada uzmes taj kredit od fonda dali imas pravo na subvencije
 
Raspitao se nema nikakve veze sa ministarstvom i možeš dobiti subvenciju.
Ti si ga faktički kupio kao da si uzeo kredit iz banke .
Već sam ranijih godina ostavrivao subvenciju na neke mašine kupljene preko fonda za razvoj,
 
Mora obavezno hipoteka i za najmanju sitnicu. ne mora biti vlasništvo podnosioca zahteva može i drugo lice da stavi npr zemlju.
 
Nazad
Vrh