Bitcoin [sta je to i kako radi]

Sta se desava sa kripticama nema da pise niko nista

Kakav danak neiskustvu,negde 2011,2012 odvojio lovu da kupim.I nisam našao način tada.Kasnije kada je počeo da skače nisam ni razmišljao o tome.

Nekad vredeo ko jedna pica. Nisam imao para da ulozim u startu, da sam trazio od mojih naravno da bi me iskulirali.

Bilo problem naći način da kupiš a nisam kontaktirao neke drugare koje sam imao preko bare,da ih pitam mogu li oni da nešto urade.Imao sam nameru da kupim 1000 i nisam to ostvario.
Ne kažem da ih možda ne bih čuvao do sada i da bi ih prodao kada su skočili jedno par puta ali je postojala namera za kupovinu.

A jel prodajete dio , kako skace a glavni dio ostaje ? Ako ne prodajete ,nista niste zaradili dok ne prodate . Ako prodas sve opet mozes se zeznuti ako kasnije ode jos. To se zavrzlame kad se radi sa berzom . Najispravnija su dva nacina ,ili da svoju glavnicu izvuces kad ju znacajno preraste i sto ti ostane kockas dalje ili da glavnica stoji a ono preko ako ima uzimas i trosis?

Znam one koji su obavljali neke transakcije sa kriptovalutama, ali neznam nikoga ko je dobio regularni novac.
Navodno imaju menjačnice ali zaista neznam kako to radi..

To sad funkionise odlicno, sto se tice prebacivanja u realan novac, ima dva načina, preko naše registrovane menjacnice koja ti uplati na račun (ceo proces prebacivanja kripto valuta njima i uplata, traje do 30 minuta, pare na računu) ili uživo od ljudi koji kupuju kripto valute a daju ti keš na ruke.

A jel prodajete dio , kako skace a glavni dio ostaje ? Ako ne prodajete ,nista niste zaradili dok ne prodate . Ako prodas sve opet mozes se zeznuti ako kasnije ode jos. To se zavrzlame kad se radi sa berzom . Najispravnija su dva nacina ,ili da svoju glavnicu izvuces kad ju znacajno preraste i sto ti ostane kockas dalje ili da glavnica stoji a ono preko ako ima uzimas i trosis?
Opširnije je da bih mogao da ti objasnio u jednom postu, ali kako ko hoce, neko prodaje odmah neko samo deo, neko čuva. A da dodjes do kriptovaluta posteje dva nacina ili da ih kupis na berzi za svoje pare ili da ih “kopaš” mining rigovima.
Ja sam iz mog ugla prezadovoljan celom pričom, izvukao sam dosta do sad, a izgleda da ce biti jos prilika.
Jedino sto se kajem od svega toga je sto nisam odmah usao u pricu kad sam cuo za to i kad su mi ljudi pricali, ali aj sad jbg dobro je i ovako.

Neko moje laičko ( naivno ) razmišljanje :
Nije ovo Poncijeva prevara ili neka piramidalna šema pa da bankrotira i ode na 0 tek tako .
Više puta u svojoj istoriji je talasalo gore - dole i po 50% svoje vrednosti što samo pokazuje da je živa stvar na svetskom tržištu kapitala .
Veoma inteligentno zamišljen čitav mehanizam ( i prilično komplikovano za nas neupućene ) , sa strogo ograničenim brojem " apoena " što navodi na zaključak de je nemoguće bilo kakvo dostampavanje .
Iz tog razloga je trn u oku svetskim finansijskim korporacijama pa i nekim vladama ( pominjalo se da su takve finansijske transakcije zabranjivale Indijske i Kineske institucije a to je više od pola sveta)
Izgleda da su za poreske organe nevidljive i nedodirljive njihove finansijske transakcije pa je tako idealan alat za sve one koji sa velikim ciframa žele da rade sa druge strane zakona .
Ako je kao valuta uspela da opstane i umnogostruci svoju vrednost i pored ovako klimavih međunarodnih odnosa i trgovačkih blokada tek će u uslovima nekog ograniceno-planetarnog sukoba biti na ceni što se neće moći reći za mnoge sustece valute razno-raznih kvazi državica ( mediju kojima je i nasa ) koje će totalno izgubiti svoju vrednost .
S tim u vezi , kako to da je vrednost dinara ( i poverenje u njega ) gotovo isto sada kada smo ( kao država ) dužni 50-tak milijardi dolara i nekada kada je to bilo samo 15- ak ?
Za mene su svaka institucija , firma pa i domaćinstvo koje se višestruko zaglibio u dugove za izbegavanje ( u poslovnom smislu ) a onaj koji toga nema za poštovanje i svaku saradnju .

Poslednja izmena:
Tako je, naveci trn u oku je bankama u poreznicima jer nemaju kontrolu toka novca, kripto transakcije prebacju se sa novcanika na novcanik za par minuta i nema traga ko je kome poslao, ja tebi 50.000$ a provizija zavisi od mreže ili 0 ili 1$ i prodje za minut

@banePA , izgleda da se razumeš u materiju pa da te priupitam :
naime , već par puta na nekim porodičnim dešavanjima jedan rođak nam priča ( više se žali ) kako je davno " izbunario " 2 bit-coina ali mu je avaj crkao hard disk i matična ploča ( valjda ) pa je tako sve otišlo u nepovrat !
Jel moguće da tu ne postoji neki bejk-ap i da transakcije od više stotina M zavise samo od neke krhke digitalne memorije ?!?
Čovek nije neki Indijanac , bavi se programiranjem i sasvim lepo živi od toga .

Na žalost ne, to je zauvek otislo u nepovrat, “zaklucani” u blokčejn mreži i niko ne moze da ih povrati, kao papirni novac da izgori. Tu mora da se pazi kad se rade te transakcije i ako se rucno unosi tudji wallet promašiš jedno slovo ili broj, pritisneš send gotovo, od tebe odu a drugome ne stignu jer nije dobar wallet. Na zalost mom drugaru se to jednom desilo sa ne baš malom cifrom.

To je neko smislio i niko ne može da dopumpa, ali ON MOŽE kad proceni da treba.
Ili dok se ne pojavi neko pametniji od njega pa TAJ odluči da je vreme da se dopumpa.
Od kad postoji svet postoje i falsifikatori.

Nazad
Vrh