Biodizel - opšta tema

NIje smešno,to je realno u odnosu na cenu biodizela. Mogućnost plaćanja trenutno je mala jer je sirovina suncokret bio 40din.

Zato se sojino ulje izvozi u Sloveniju.
Mislim da tamo drzava subvencionise proizvodnju bio dizela

U svim evropskim državama, država subvencioniše proizvodnju biodizela. U Nemačkoj je cena biodizela slična, pa čak i viša od cene evrodizela. Ali zato tamo postoji zakon o obaveznom namešavanju biogoriva sa fosilnim gorivom, tako da je njihovim proizvođačima mnogo lakše. Novi Zakon o energetici koji bi trebao da se usvoji ove godine kod nas, sadrži uredbu o obaveznom namešavanju bio i fosilnog goriva, tako da se mi nadamo da će se situacija kod nas poboljšati.

dr1111 je napisao(la):
Zato se sojino ulje izvozi u Sloveniju.
Mislim da tamo drzava subvencionise proizvodnju bio dizela
Kolike su te subvencije kad on ima računa da otkupi ulje po 90 +transport+prerada+zarada i da je cena kao i fosilnih goriva?Gde je tu realnost?

Njih izadje i skuplje od 90 din
Meni toliko plate a po koliko oni prodaju ne znam,ali moraju i oni nesto da zarade.
A koja je njihova racunica ja ne znam,voleo bi i ja da prodajem nasim bio dizelasima ali...::namigivanje::

Danas sam baš proverio, cena biodizela u Nemačkoj se kreće oko 1,34 evra po litru. Znači negde oko 138 din. Međutim, i sa tom cenom mi je malo čudno da im se isplati.
Možda oni to sojino ulje ne prodaju za biodizel, već za nešto drugo.

Pa moze biti da ga koriste za nesto drugo...
Samo znam da pre isporruke ulja mora da se uradi analiza za degumiranost a sta im to znaci nemam pojma
Ja dosad nisam imao problema sa tim

Engineer je napisao(la):
U svim evropskim državama, država subvencioniše proizvodnju biodizela. U Nemačkoj je cena biodizela slična, pa čak i viša od cene evrodizela. Ali zato tamo postoji zakon o obaveznom namešavanju biogoriva sa fosilnim gorivom, tako da je njihovim proizvođačima mnogo lakše. Novi Zakon o energetici koji bi trebao da se usvoji ove godine kod nas, sadrži uredbu o obaveznom namešavanju bio i fosilnog goriva, tako da se mi nadamo da će se situacija kod nas poboljšati.
Iskreno se nadam da nece nasi usvojiti taj zakon za bio dizel..
Jer ja ga necu sipati kod mene nigde ::lose:: ::lose::

Engineer je napisao(la):
Danas sam baš proverio, cena biodizela u Nemačkoj se kreće oko 1,34 evra po litru. Znači negde oko 138 din. Međutim, i sa tom cenom mi je malo čudno da im se isplati.
Možda oni to sojino ulje ne prodaju za biodizel, već za nešto drugo.
I ja mislim da to gutaju ovi makrobiotičari što se "zdravo" hrane ::namigivanje::

SaleCar je napisao(la):
Engineer je napisao(la):
Iskreno se nadam da nece nasi usvojiti taj zakon za bio dizel..
Jer ja ga necu sipati kod mene nigde ::lose:: ::lose::

Baš me interesuje zašto? Jesi li imao loše iskustvo?
Post je spojen: [time]1300317537[/time]

Za sada po 95 din sa pdv-om

Pričaju kod mene u selu da su imali problema ali to su sve kućne varijante biodizela,bez tehnolog bez sertifikata bez opreme ::lose::
Ja bih sipao naravno samo neki sa sertifikatom ne neku brlju što mešaju polupismeni .
Je li oporezovan sa 18 ili sa 8%?
Ima li metanola(metil alkohola) da se kupi za sopstvene potrebe proizvodnje biodizela?

ma to sto je bilo problema uglavnom je zbog uvaljivanja ulja umesto biodizela.kod nas je bio problem u firmi dok je radila,oni nam rekli biodizel a ono nerafinisano ulje za zamascivanje koncentrata.motor traje duze prilikom koriscenja biodizela.

talianu je napisao(la):
Pričaju kod mene u selu da su imali problema ali to su sve kućne varijante biodizela,bez tehnolog bez sertifikata bez opreme ::lose::
Ja bih sipao naravno samo neki sa sertifikatom ne neku brlju što mešaju polupismeni .
Je li oporezovan sa 18 ili sa 8%?
Ima li metanola(metil alkohola) da se kupi za sopstvene potrebe proizvodnje biodizela?

Pa naravno...glavni je problem što ljudi misli da je to jednostavno proizvesti. Jeste da je sama reakcija jednostavna, obična reakcija transesterifikacije. Smatraju da je dovoljno pomešati ulje, metanol, katalizator i to je to. Zato i dobiju nešto, što kad stave u motor, on im se pokvari. Sve se to mora voditi pod određenim uslovima, precizno merenje sirovina, dobra priprema sirovina.. Veliki je problem i kad se dobije biodizel. Lako je izdvojiti glicerin, ali on je i dalje prljav, sadrži tragove glicerina, sapuna, metanola, katalizatora, neproreagovalih mono, di , tri -glicerida... Jedan od problema je i kako to sve ukloniti. I mi smo u početku imali problema, ali smo ih vremenom uklanjali. Naša prva analiza uzoraka, kada su nam poslali iz sp laboratorije i laboratorije u rafineriji je bila nezadovoljavajuća. Zato i nismo kretali u neku masovu proizvodnju. Jednostavno ne želimo da nam se desi da nam mušterija dođe i da nas optuži da smo mu prodali loš biodizel.
E sad, kada smo sve probleme uklonili, radimo proširenje i krećemo sa ozbiljnom proizvodnjom i prodajom.

Oporezovani smo sa 18%, a što se metanola tiče, tu je malo teža situacija. Mi smo ga nabavljali iz MSK, i za to je bila potrebna masa papira. Dosta je pooštreno. Oni su prestali sa radom, ali na svu sreću mi imamo određene količine na zalihama.

Ako mi budemo sami pravili u kućnoj varijanti biodizel od naših sirovina, kako će nam naplatiti porez i akcizu? To državi nije u cilju...

Бићу :off_topic:, али је неко поставио питање :
dali neko zna sta se hrani sa sacmom od uljane repice.ili to neko odkupljuje u neke druge svrhe

Сачма репице има сличан хемисјки састав као сачма сунцокрета. Користи се з аисхрану домаћих животиња. Просто речено. стави је уместо сунцокретове сачме и цепај !!!

Nazad
Vrh