talianu
Član
NIje smešno,to je realno u odnosu na cenu biodizela. Mogućnost plaćanja trenutno je mala jer je sirovina suncokret bio 40din.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Kolike su te subvencije kad on ima računa da otkupi ulje po 90 +transport+prerada+zarada i da je cena kao i fosilnih goriva?Gde je tu realnost?dr1111 je napisao(la):Zato se sojino ulje izvozi u Sloveniju.
Mislim da tamo drzava subvencionise proizvodnju bio dizela
Iskreno se nadam da nece nasi usvojiti taj zakon za bio dizel..Engineer je napisao(la):U svim evropskim državama, država subvencioniše proizvodnju biodizela. U Nemačkoj je cena biodizela slična, pa čak i viša od cene evrodizela. Ali zato tamo postoji zakon o obaveznom namešavanju biogoriva sa fosilnim gorivom, tako da je njihovim proizvođačima mnogo lakše. Novi Zakon o energetici koji bi trebao da se usvoji ove godine kod nas, sadrži uredbu o obaveznom namešavanju bio i fosilnog goriva, tako da se mi nadamo da će se situacija kod nas poboljšati.
I ja mislim da to gutaju ovi makrobiotičari što se "zdravo" hraneEngineer je napisao(la):Danas sam baš proverio, cena biodizela u Nemačkoj se kreće oko 1,34 evra po litru. Znači negde oko 138 din. Međutim, i sa tom cenom mi je malo čudno da im se isplati.
Možda oni to sojino ulje ne prodaju za biodizel, već za nešto drugo.
SaleCar je napisao(la):Iskreno se nadam da nece nasi usvojiti taj zakon za bio dizel..Engineer je napisao(la):U svim evropskim državama, država subvencioniše proizvodnju biodizela. U Nemačkoj je cena biodizela slična, pa čak i viša od cene evrodizela. Ali zato tamo postoji zakon o obaveznom namešavanju biogoriva sa fosilnim gorivom, tako da je njihovim proizvođačima mnogo lakše. Novi Zakon o energetici koji bi trebao da se usvoji ove godine kod nas, sadrži uredbu o obaveznom namešavanju bio i fosilnog goriva, tako da se mi nadamo da će se situacija kod nas poboljšati.
Jer ja ga necu sipati kod mene nigde![]()
![]()
zorancile je napisao(la):Engineer, po kojoj ceni prodajete biodizel?
talianu je napisao(la):Pričaju kod mene u selu da su imali problema ali to su sve kućne varijante biodizela,bez tehnolog bez sertifikata bez opreme
Ja bih sipao naravno samo neki sa sertifikatom ne neku brlju što mešaju polupismeni .
Je li oporezovan sa 18 ili sa 8%?
Ima li metanola(metil alkohola) da se kupi za sopstvene potrebe proizvodnje biodizela?