Biodizel - opšta tema

Da li neko radi biodizel‚ jer po ovim cenama kojekakvog goriva dizela ili njegovih zamena,za proizvodnju bio goriva, treba imati volju, jer je matematika jako 'tanka'.Inace jako smo iznenadjeni LG suncokretom, jer hladnim cedjenem izvucemo preko 40 procenata ulja.
 
Ja ga pravim.Ali necedim suncokret nego kupim gotovo ulje vec drugu sezonu tako radim.Problem je pogača nemogu da je prodam a ispod cene nedam.Da je suncokret bio 30 dinara cedio bi ga,ovako po 36 dinara nevidim računicu.Zavisi i po kojoj ceni metanol i sodu nabavljas.Stavi sve na papir pa razmisli
 
Racunica 1l ulja moze da se kupi po 60 din.l 1l metanola u maloprodaji i sa marzama moze da se kupi po 96 din. inace cena metanola 50 din. plus 10 din pdv. plus masna soda 2 kg. za 500l ulja i 100l metanola 600 din. Dakle 500l ulja 30000 plus 9600 met. plus 500 kausticna soda, podelis sa oko 480 l biodizela i eto ti racunice. PS. Treba dodati jos i struju da se to sve obradi.
 
Metanol se prodaje po kilogramu.96 dinara je puno.Ja nabavljam kod ovih http://topstar.rs/ po 66 din/kg sa pdv.Cena ulja mi je interesanta.Gde nabavljaš po toj ceni može i na pp.
 
Biodizel odavno pravim samo od svog ulja, to mi je sigurnija varijanta. Imao sam loša iskustva sa kupovinom ulja, jer bude taloga na dnu buradi.
Kupujem ostalo sve tu gde i steva 1984.
 
Kolioo kosta resetka i ako se mijenja resetka mora li i puz i zvezda
Zavisi koliko je potrošen odredjeni deo.Ja sam jesenas menjao sito kako ga zovu ili rešetka i zvezda je bila loša dok je puž majstor samo ispolirao jer je odlican bio.Zvezda je oko 80 evra a resetka nekih 150 evra ako se dobro sećam nisam siguran.Kad se sve menja cena je oko 500 evra.
 
Imali kakav link ili kontakt od tih sto prodaju dijelove, kod mene je presa ,,bio dizel 1000tako pise na njoj
 
Nazad
Vrh