Benzinska kosacica

Ovo što ovaj sa tarupom radi, moja (skoro obična) Sabo sa bočnim izbacivanjem radi duplo brže i efikasnije.
Evo i mog košenja trave od ponegde preko 2m čeonom kosačicom.

Pa upravo je u tome i poenta mog pisanja, nije mi jasno kako ti Mutini tarupi zapravo rade i koje su im mogucnosti, ovo sa snimka vec sam rekao da je smesno i visina trave i brzina kretanja masine kroz istu.

A glavno pitanje sta kupiti a da moze da samelje visoku ( metarsku ) i gustu travu a da nije neki ogromni tarup od 250 kilograma kao ovaj :

Ili da nije prikljucni tarup za traktor.

Ajde sad brzina kretanja manje vise, bitno da nije na ledjima, stavis sesir i polako za masinom, ako ne moze brzo, ali bitno da dobro radi posao.

Koja je ceona kod tebe ?

Imam IMT 407 , a ova što se ne vidi od trave je Nibbi HC30 (11 ks, hidropogon, elektrospojnica grebana, komunalni ESM greben, itd).

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
abc6ad3cb1450a35be7ac69ca9e80184.jpg
995dd24f42260ec9feb0f79cde3c40ee.jpg
83ccad6b503ca5f7752f90eceb6f6874.jpg

Poslednja izmena:
Pa upravo je u tome i poenta mog pisanja, nije mi jasno kako ti Mutini tarupi zapravo rade i koje su im mogucnosti, ovo sa snimka vec sam rekao da je smesno i visina trave i brzina kretanja masine kroz istu.

A glavno pitanje sta kupiti a da moze da samelje visoku ( metarsku ) i gustu travu a da nije neki ogromni tarup od 250 kilograma kao ovaj :
Ručna kosa, mali klepac, brusni kamen i vilu.

Ili da nije prikljucni tarup za traktor.

Ajde sad brzina kretanja manje vise, bitno da nije na ledjima, stavis sesir i polako za masinom, ako ne moze brzo, ali bitno da dobro radi posao.

Koja je ceona kod tebe ?
Melje travu 2m visoku.Ja ga koristim.Sve preporuke
Rešava i ostrugu,trnjinu i ostale gluposti.Koristim ga veće dve sezone i preporodio sam se.Samo redovno menjaj ulje i ne brini

Sa 4,2 kW? Hmm?
Prijatelju, nemam običaj da "mastim"...
Sa navedeno mašinom kosim 40-60a u jednoj bosanskoj nedođiji (45km od nigde).Livada i okućnica se kose u periodu od aprila do novembra na svakih 30-45 dana i trava u međuvremenu naraste na visinu od 70-100 cm (zavisi od padavina).Kada sam kupio malčer trava je bila moje visine (2m) jer nije košena 6 meseci.Pored njega kosim i sa https://www.honda-powerequipment.rs/mio-standard-strizna-kosacica-m210/ kao ispomoć pošto je imanje blizu 1,2ha.
Iza svega gorenavedenog stojim a ako neko želi da se lično uveri stojim na raspolaganju.Prvo košenje je zakazano za april 2026......

Taj Mio Standard F580 sam gledao duze vreme, ali nemam ga gde smestiti pa nisam uzimao. Drzacu na umu da ga imas, da te pitam u buducnosti ako ipak prevagnem

Gledao sam dosta snimaka od slicnih masina u inostranstvu.. gaze sve pred sobom. Mozda nije sad ne znam koliko brzo, ali cini se da moze kroz sve da prodje i dobro da ga samelje

Melje travu 2m visoku.Ja ga koristim.Sve preporuke
Rešava i ostrugu,trnjinu i ostale gluposti.Koristim ga veće dve sezone i preporodio sam se.Samo redovno menjaj ulje i ne brini

Eto ti ga sad.. ta masina ima motor od 201 kubik i 4.2 kw ti kazes da melje sve zivo..
A ja u prvom pitanju postavio link do Honde od 337 kubka i 6.6 kw i dodje napise covek ispod :

''Ove kosačice ne kose preveliku travu, malčiranje zaboravi jer ne usitne travu skroz već je samelju.
U suštini posle košenja niti je trava za skupljanje niti je urađen malč, napravi se kao tepih od trave.
Ja sam odustao od kupovine ovakve kosačice i uzeo čeonu, skupnjanje trave jeste problem, ako je trava baš visoka ukoliko je visine 30ak cm i nemora da se skuplja (češće košenje)''

E sada ti posto imas F-580 reci ima li istine u ovome ?

Inace ta Honda za koju sam postavio link je ova : https://www.kupujemprodajem.com/dvo...ne-terene/oglas/184534190?filterId=7674696844

Ako tvoja radi kako kazes, onda ova treba da bude jos bolja jer je daleko veci i jaci motor.

Komšija zanemario(prevideo) si kako ta muta radi. Kod nje je ovako: dok stigne do tog tarupa, obrtaji motora se prvo smanje za oko tri puta(na oko 950) pa onda kardanom prenose na multiplikator tarupa koji ih onda opet mora dići na oko 3000 obrtaja. Na ta tri prenosa se izgubi skoro 20% snage. Na snimku je bio kipor dizel motor koji i nema više od 5ks, plus ima i da pokreće točkove prilično teške mute.
Odatle dolazi da je direktan prenos noža sa motora kod kosilica je dosta optimalniji.

Prvo da razjasnimo nešto.Kada se kosi trava visine 1m ili veća naravno da mora ostati tepih iza nje.Ako je niža biće kao iza kosačice koja nema korpu.I iza traktorskog malčera ostaje masa.Ne znam šta ti očekuješ.
Uzeo sam je na neviđeno.Došao sam u radnju da kupim strižnu kosu i u razgovoru sa prodavcem sam uzeo pored strižne i taj malčer.Znam da to sad zvuči suludo i bacanje para ali je nisam imao drugu opciju.Dopi*delo mi je da se mučim trimerom a i operisao sam kičmu.Na žalost, to malo ljudi koji tamo žive , ne žele da zarade.Mogao sam da plaćam traktorski malčer dok sam živ za te pare koje sam dao za kosačice, ali ljudi ne žele da zarade.Pređeš 600km i dođeš u dvorište gde je trava 1m visine.Ovako znam šta me čeka i šta da očekujem.
Na zalost nemam slike sa tog prvog kosenja (pre i posle).Moram pitati ženu da li je ona sačuvala.Da nisam radio, mozda i ja nebih verovao.
Ovu sa linka nisam imao prilike da vidim i ne znam kako radi.

Nigde ne mogu da pronadjem koji je model masine ove Honde sto sam ja pronasao, trazio sam sinoc dugo ali nisam uspeo da nadjem, da bih video koje su specifikacije same masine itd, vidim da ima tri brzine kretanja u odnosu na dve koje ima F-580. Pusticu mail ovima iz Honde da mi kazu o cemu se radi.

@mirosti na zalost ne razumem se puno u tu tematiku, zato sam ovde i pitao, hocu dobro da se spremim i raspitam tako da na prolece odmah znam sta da trazim i sta hocu.

Ovo recimo ujeda, i brzina kosenja, i sirina kosenja i visina trave je dobra, a koliko vidim dobro i kosi, samo ne znam sta je, lici mi na Mutu ?

@pajapatak Imas li okvirno vreme recimo sa F-580 koliko ari moze da se pokosi za jedan sat rada buduci da se krece 2 - 2.8 km/h kako pise na specifikaciji ?

Moje iskustvo sa mutom je da je loša sa čeonom strižnom kosom, jer je mehanizam pogona kose takav da zahteva dosta čest remont.
Tu je planetarni mehanizam dosta izdržljiviji.

Pa evo i ja da se javim sa mulčarom. Imam Bertolini kultivator sa Honda motorom GX270 od 8,5 ks i mulčar od 65cm zahvat. Sve sam kupio u prodavnici pa sam dobio i sva uputstva uz uređaje. Na uputstvu za mulčar piše "Ako može da savije, može da samelje." Da li je dva metra ili metar, da li je drvenasto ili zeleno, ako savije ja puštam da melje :)

temp-Image-ANw8-Xt.avif

Nemam pojma, s kim sam god pricao svi hvale tu Mutu do neba ( mozda nisu videli nista bolje ), najlakoradnija i najlepse kosi..

@onua kako se ponasa kada naleti na kamen, mravinjak, krticnjak... ?

@zudas Ne radim uslužno, samo za sebe i nemam iskustva sa kamenom/ciglom. Što se krtičnjaka tiče, samo opadnu obrtaji motora, malo uspori i nastavi. Još mi se nije desilo da se ugasila na krtičnjaku. Ali naravno, čim naletim na krtičnjak, pritisnem kvačilo, rikverc pa ponovo preko krtičnjaka. Koga zanima, slobodno dođite do Kikinde da pogledate 😀

ps. I naravno kod komšija, rođaka… ali ne profesionalno za novac. To sam hteo da kažem, na čistim i proverenim terenima.

Iako nismo baš u temi, malčeri ( pa i ovi) imaju posebnu temu, evo i mog mišljenja...ovo je malčer iz firme gde radim, uglavnom ga koristimo retko jer je namenjen režijskom poslu, tj. ( iz nekog razloga) zapuštenih parcela.Hondin motor, 65 cm malčer sa letećim noževima...u zavisnosti od terena visine,i gustine trave ( šiblja) radi dobar posao, ne tako brzo, ali učinkvito.

Nazad
Vrh