Beli luk

Nikoli Klek
Nisam hteo da dezinformišem kolegijum. Pročitao pa napisao. Ne znam ko vodi taj "STIPS".
Hvala ti na informaciji iz prve ruke iako nije ohrabrujuća.
Ali biće skuplji za koju nedelju, mesec. Pa još je juli.
Potrošiće se ti ljubičasti.
 
Poslednja izmena:
Kako čistite na belo? Ja imam neku žicu staru pa sam napravio ram i tu istresem luk protrljam i sve spadne sa njega. Video sam jedan snimak gde je čovek pravio kao bubanj pa okolo žica i na motor se vrti a on sa lopatom ubacuje, deluje da radi posao pa me interesuje da li je neko to video?

Poslato sa ANE-LX1 pomoću Tapatoka
 
Ja cistim rucno, jer odma ga i klasiram po velicinama. Jako sitan ide u Zitiste kod jedog drugara on to prodaje dalje a jako krupan ide za seme. I kad prodje kroz masinu opet mora koren da mu se sece?

Cuo sam da ciste i u mrezastim dzakovima, ubace par kila pa se onda malo mulja a cuo sam da neko i sa duvalicom onom velikom za lisce duva pa se skida to lisce.

Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Poslednja izmena:
Pa ja protresem na žici i odmah odvajam sitno i krupno. Kad se raširi na sunce otpada i koren sam. A sa tom mašinom ne znam kako funkcioniše, samo sam video snimak da on ubacuje, sa druge strane ispada luk i radnici ga klasiraju. Ne mogu da nađem snimak.

Poslato sa ANE-LX1 pomoću Tapatoka
 
Ja u mrezasti dzak stavim jednu kantu I dobro protresem,lepo ga ocisti Ali Mora da bude dobro uprzen na suncu par sati onda I zile otpadnu dosta..posle se malo doradi I bude ok..

Послато са Moto C Plus помоћу Тапатока
 
Evo pronašao sam slike ali ne mogu snimak da nađem.
a6431d8c477fabeb774862381b862d5e.jpg
493d0192a398722abddfde9f64acf655.jpg
b922601cd16cc7d776d03dcd9fe93bf8.jpg
0b3de60659e6bb5ea1760827c5804c05.jpg
0145c2b06e248f49ace2e017db6e8d2a.jpg


Poslato sa ANE-LX1 pomoću Tapatoka
 
Da li neko zna od cega je ovo? Uglavnom je spolja,kad se skine jedan ili dva sloja nema nista a negde je skroz do cena otislo..
1352e893f6e40aa4f2bdb9ec0a6fa5bb.jpg


Послато са Moto C Plus помоћу Тапатока
 
Жичани црви


wireworm1.jpg

Жичара у пољу (око пола инча)

wireworm2.jpg

Трагови уједа жичане глисте.

Жичани црви
Жичани црви су ларве клика који живе у земљи 2 до 6 година пре него што постану буба. Они су фитофаги, тј. Хране се биљкама попут - али не искључиво - белог лука, али такође и месождера, па чак и канибалисти. Велика оштећења коријена узроковат ће да биљка усахне или барем заустави свој раст. Често се жичане глисте убацују у спољне слојеве луковице остављајући непривлачан, али не и заразан траг који се често може уклонити љуштењем неколико слојева. Клобуци захваћени уједима жичавих црви обично су још увек одрживи семенски бели лук, осим ако месо није угрожено тако што дозвољава друге болести, као што су гљивице које се носе. Обично живу црвицу нећете наћи у зрелом белом луку јер се враћа назад дубље у тло пре времена жетве.

Већина пољопривредника не доживљава довољно високу популацију жичара да види значајну штету на усеву, али ствари могу изаћи из контроле без да то схватите. Основне праксе за спречавање накупљања жичане глисте у тлу:

Покривачки усјеви: Смеђа сенф даје био-фумигант у коренима који спречава жичане црве и можда их чак и убија. Укључивање смеђе сенфа у редовну ротацију усева је добра пракса. Чини се да хељда отјера популацију жичара у тло. Кликните овде да бисте сазнали како да ове ротацијске усеве укључите у своје поље.
Клопке: Ако жичане црви постоје, али их нема у огромном броју, можете усадити усек у пролаз између ваших кревета за бели лук и тако их измамити из белог лука. Радисх делује добро, или чак пшеница. Усадите свој усјев мамаца у правој линији, одмах на средини пролаза, са семенкама сасвим близу. Једном када жетва мамаца сазри, проверите да ли има жичара, а затим покупите цео усев, укључујући жичане црве! Кромпир такође прави велике замке жичара. Прережите кромпир на пола и провуците штап кроз средину. Закопчајте лопатицу дубоко око један инч, тако да штап стоји вертикално као квака. Извуците замке након дан или два и одбаците жичане црве.
Веб локација ПЕИ кромпир садржи честа ажурирања и сажетке врхунских истраживања о стратегијама управљања жичавим црвима.

Извештава се да је амандман за сумпор назван ХумиСул-90 произведен од компаније БиоФерт Мануфацтуринг Инц., подружнице компаније ТерраЛинк, како би искоријенио жичане црве на пољима неколико фарми, укључујући и нашу. Сумпор је такође одличан потицај за усеве белог лука уопште
 
Imali smo ponudu od 180din Ali neku manju kolicinu,nemoze sve da otkupi,pa se neckamo da li da prodamo..a cekam nekog lika da mi se Javi koji bi sve otkupio I kao dao vecu cenu Ali nema ga za sad.

Послато са Moto C Plus помоћу Тапатока
 
Ja sam skoro sve dao po 200. Nakupci su mi davali samo 120,130, samo krupno samo krupno, kad mi to kažu naježim se. Imam još jedno 300,400 kg trebalo bi i to da ide sledeće nedelje ako sve bude ok. Mislio sam da će zbog ove korone, poplava cena biti malo bolja ali slabo.

Poslato sa ANE-LX1 pomoću Tapatoka
 
Nazad
Vrh