Kupio sam 1.000 kg belog luka "BOSUT"-a za setvu.
Platih ga 220 din/kg.
Lepo izgleda kao i prodavac.
Obišao sam:
1-dvojicu u Tordi: 1 euro / kg, domaći, krupan, ali česti "boginjavi" čenovi, uzgajivači kažu: "gde god sav beli luk je "boginjav", samo dobro pogledati"
2-dvojicu u Banatskom Karađorđevu:
2 - 1 - sitan, ali zdrav, 100 din/kg. Po mojoj ov+ceni nije za seme. Krupan čen posađen=krupna glavica!!! Nema diskusije o tome.
2 - 2 - krupan, domaći, zdrav, malo rascvetao (što nije bitno za sadnju), 280 din/kg, najmanje 220 din/kg. Za razmišljanje. Domaći ima više čenova od "Bosut"-a ali unutrašnji su sitni.
3- Perlez. Bosut. Klasiran. Na izgled lep, krupan i zdrav. Na drugi pogled u džakovima prve klase ima i sitnijeg pa i kvarnog. Kvaran jedan, dva čena ili cela glavica. Prodavac-uzgajivač po oglasu traži 300 din/kg, nudim mu 220 din/kg uz molbu da žene povedu više računa o krupnoći i zdravlju pri čišćenju i klasiranju. Prodavac obećava da će tako biti i traži desetak dana vremena da pripremi 1.000 kg. Dajem kaparu 1.000 eura i sav zadovoljan odlazim. Za dva dana prodavac zove i moli da odem i preuzmen luk, spreman je. Žena kaže : "Daće ti isti onaj koji si video i nisi bio zadovoljan". Šta zna žena. Odoh, platih još 865 eura, i donesoh bez gledanja. Juče krenuh da cepam i videh da je žena bila u pravu ali to se ne sme priznati. U dogovoru sa prodavcem je bilo 14-15 glavica po 1 kg. Dobih dosta sitnijeg u džakovima pa i pokvarenog. Dobro, to je obećano i viđeno. Dogovoreno je nešto bolje, krupnije i zdravije.....
~OO~
E sad.
Ko je kako kupio, prodao, spremio za setvu ?
Neki proizvođači pričaju o francuskom semenu koje će dogodine prodavati ?!
Većina proizvođača tvrdi da se pod imenom "Bosut" sa instituta u Novom Sadu prodaje svašta za velike novce ?
Svi proizvođači tvrde da je "ručna sadnja" priča za malu decu i da nema razlike u odnosu na mašinsku. E sad o tome. Zvao sam desetak proizvođača po oglasima i ni jedan (brojem=0) nije mogao da mi kaže koliko mu je krupan beli luk u komada po 1 kg. Bili su iznenađeni pitanjem. Neki su na molbu merili 20-22 glavica u 1 kg (što je sitno za zapat). Od 1989 do 1999 sam sejao jesenji beli luk i od početka vodio beleške o krupnoći glavica i broju čenova, ceni, vremenu potrebnom za sadnju, cepanje, čišćenje, vađenje. Ni od koga od pozvanih nisam dobio odgovor o broju glavica po 1kg i broju čenova po glavici. Pa kako onda znaju da nema razlike u prinosu između ručne i mašinske sadnje?
Ako neko ima dobru volju za divan, znanje i iskustvo:
1) da li "stomp aqua" vredi i kada (oktobra-novembra) ili preko dva lista luka u proleće.
2) zna li neko šta je u stvari "boginjavost" čenova ?
3) zna li neko o nekoj "francuskoj" ili nekoj drugoj "primenjivoj" sorti
4) da li je ko sadio "Bosut" sa instituta ?
5) da li iko ima iskustvo ručna-mašinska sadnja ?
Po kojoj ceni ga prodajete/kupujete i sa kojom cenom bi bili zadovoljni.
Ja sam 90-ih godina prošlog veka bio vrlo zadovoljan sa 2 DM / 1 Kg. To bi sada bilo 2 eura po 1 kg ili ti 240 din/1kg.
Ajde.