Baliranje sjenaže

  • Začetnik teme Gost 7475
  • Datum pokretanja
G

Gost 7475

Guest
Što zbog toga jer su mu bale pri kraju ali i zbog toga što je ljulj došao u fazu kad je spreman za košnju naravno ne po visini vec zato jer bi za par dana pustio metlicu nećak je pokosio parcele gdje je ranije sijano a kako najavljuju kišu možda će drugi otkos biti bolji jer ovome ni 100 litara po m2 više ne bi pomoglo.

8ddc583d.jpg


adecfc62.jpg


8e160620.jpg


26c50520.jpg


1a371465.jpg


d5fc602d.jpg




 
ja sam u nedoumici, danas sam gledao samoutovarnu prikolicu da kupim u odlicnom stanju ali ima samo 5 noza,da li mogu sa njom da radim senazu od trava, graska,sudanske trave....
 
ja sam u nedoumici, danas sam gledao samoutovarnu prikolicu da kupim u odlicnom stanju ali ima samo 5 noza,da li mogu sa njom da radim senazu od trava, graska,sudanske trave....
mozes radit sjenaze ali ti nebih preporucio sa tako malo nozeva.
tesko to sve sabit u silos ako se dobro ne isijece.
Zato ako si u mogucnosti::novac::kupi neku sa vise nozeva.
Sretno sa kupovinom..
 
@mbranko svaka čast na slikama ovo je odličan posao,ako ti nije problem da nam kažeš jeli to ozimi ljulj ili proljetni,vidim da su otkosi dobri na ovoj suši, kod mene su trave još nekih 10 do 15cm,ja sam posijao jesanas pšenicu mislio da je kosim i omotam ali je ove godine slaba i niska.
 
ovo gdje smo tovarili je cca 0,55 ha, ali smo sve skupa izbalirali cca 10 jutara gdje sam ja prenosio bale a nesto su prije bez mene. ljulj je ozimi i kako sam vec napisao uskoro bi poceo pustati metlicu i jednostavno je morao ici dolje, s obzirom da je ove godine kod nas palo samo nekih 55 litara kise jos je donekle prinos. jedino smo odvezli s te njive i to zbog ovih napasti

ea992e80.jpg


svake godine mu tu izbuše sve bale, prosle godine je bio ljulj s druge strane puta gdje je MF i sve do jedne bale su bile izbušene a tamo je cca 2 ha.

jos dvije slike

d9bf6b4a.jpg


f2890eda.jpg
 
par slika od jučer, treći otkos

68500b0d.jpg


64a7558e.jpg


db0b77d0.jpg


484d0e9a.jpg


ubilo me sunce pa mi se nije dalo više slikati , parcela je 9 ha, sveukupno 105 bala.
 
Za kiflera na prvoj slici je masina koja pakuje u balu u foliju

Za zoku bio je oko 60-70 cm kosio sam ga zato sto je bipa najavljena kisa vikend, a imacundrugi otkos oko 1 maja
 
Baš smo i bili majstori :osmeh: , ovo je bilo prvo baliranje nakon pet-šest mjeseci, dođemo na prvu njivu, vrata se sama otvorila a bala još nezavršena, nakon sat i pol mudrovanja pronađen uzrok "kvara" smeće koje se nakupilo iza zakačke koja treba zaključati vrata nije dozvolilo da je opruga povuće do kraja, miniwash i par minuta ispiranja (na dosta nepristupačnom mjestu) i krećemo dalje a onda se vrata opet nedaju otvoriti uzrok kvara sličan prethodnom samo je ovaj put zablokirao senzor koji signalizira da je bala na omotaču i ne dozvoli da se druga izbaci van iz komore, uz šarafciger, malo "molitve" i prisječanja svih mogučih i nemogučih svetaca (jer je smeće mladom gazdi padalo u oči) i to je riješeno i hvala Bogu više nije bilo problema, tako da smo uspijeli završiti i sve skloniti s njiva jer za noćas kod mene najavljuju obilne oborine.

Inače je preša bila zimus malo jače remontirana tj. promijenjeni su neki lančanici (između ostali i ovi na lancima koji sabijaju balu) , pokrpana staza po kojoj idu ti lanci, izmijenjeno dosta ležajeva itd. Sad još treba samo staviti zadnji lim na vrata (zato se i vide lanci i štange) i malo se poigrati sa senzorima tj. očistiti ih i podesiti pa da odradi sezonu.
 
Branko svaka cast,samo cepajte.Ovakva mehanizacija kod mene je jos u domenu naucne fantastike,a itekako bude problema sa prvim otkosima zbog padavina.Mada ove godine i ne videsmo valjano kisu.
 
Nazad
Vrh