Baliranje sjenaže

  • Začetnik teme Gost 7475
  • Datum pokretanja
Padavine, sta to bese? Ovde kod mene skoro da smo zaboravili kako izgleda kad pada kisa. Evo sad je oblacno jos od jutros a ni kap da padne. Bogami vec se pitam vredi li sejati nesto kad nema padavina. Nikada nije bila ovako losa godina.
 
Ne, kod baliranja ih nikada ne koristimo jer ako je sve urađeno kako treba nema potrebe, jedino ako radimo silikombajnom onda obavezno ide inokulant.
 
Kositi ga treba prije nego što počinje puštati metlicu, nakon toga ga ako su deblji slogovi treba rasturiti, vrijeme sušenja ovisi o vremenskim uvjetima, debljini sloga i kosi, ovaj koji smo mi silirali je pokošen dan prije ali kosa ima gnječilicu pa se suši maltene dvostruko brže nego bez nje. Teoretski je spreman za spremanje kad ima cca 40 do 60 % vlage (više vlage ako se silira). Kao neka odokativna procjena se može napraviti tako da se uzme manja kolicina sjenaze u saku i stisne. ako ostane stisnuto onda je presuho, u slucaju da je prevlazno onda se odmah trava rasiri , a kad je dobro onda se polako siri. sve je to stvar prakse i iskustva pa nakon par otkosa vec i bez toga vidis kad je spremno za siliranje, silirati ga treba na nekih 2 cm dužine ili više, što je kraće to se lakše i bolje sabije pa je manja mogučnost kvarenja. Bilo bi poželjno koristiti neki inokulant za trave. Preporuča ga se pokositi na 8 do 10 cm od tla jer tada puno brže kreće s ponovnim rastom, mi smo jedne godine probali jedan dio pokositi skroz nisko a drugi na 8 do 10 cm i razlika kod slijedećeg otkosa je bila preko 20 cm u visini, nakon košnje se preporuča prihrana s 40 do 50 kg N/ha, odnosno 100 kg KAN ili sl (naravno ako najavljuju kišu).
 
Poslednja izmena od urednika:
imaš gore u tekstu. Ako su visoke temperature onda se čak kosi predvečer i drugi dan oko podneva je dobar za siliranje, u kasnu jesen se suši i po dva, tri dana. Ovaj je kako sam napisao bio pokošen u ponedjeljak popodne do 4 sata i otprilike u četiri smo počeli balirati (zapravo sat i pol prije ali zbog "kvara" smo kasnili)
 
Poslednja izmena od urednika:
Imam par pitanja vezanih za spremanje senaze u bale:
Koliko moze maksimalno da prodje vremena izmedju baliranja i omotavanja bala ( da li mogu da se transportuju i omotavaju kod kuce bale ) ?
Koliko dugo moze da se ne pokvari otvorena bala ( leti/zimi ) ?
Koliko su teske bale senaze 120x120 (ljulj, psenica i sl.) ?
 
1. može se bez problema transportirati i kod kuće omatati, dosta ih kod mene tako jer je manja mogučnost oštečivanja folije. A koliko dugo mogu tako stajati je nemoguće odrediti, jer opet sve ovisi o vremenskim uvjetima i suhoći sjenaže , par sati sigurno (dok se ne upali).

2. to neznam

3. Ovisi o balirki i kako plaćaš tj. po površini ili po bali :osmeh:, ljulj oko 600 kg, a lucerna je imala nešto malo manje od 900 (bale su 125x125)
 
Poslednja izmena od urednika:
Moze cekati do 24 sata odod presanja do omotavanja ja sam to kod sebe probo a bale su ti teske oko 500 kg a
Bala ti zimi moze biti nekih 5-6 dana uz kontinuirano trosenje
A ljeti 2-3 dana opet zavisi od temperature
 
Hmm da nece bit puno 24 sata,mi smo jednom prilikom imali problem sa utovarivacem(odlomio se sraf na klipu) i vec nakon 5-6 sati su bale pocele da se griju...a bala ako je dobro izfermentirala i ako se ne gije odmah cim je otvoris moze stajat sigurno 7-8 dana i nista joj nece falit.
 
Nazad
Vrh