Awassi ovca

vla

Član
Učlanjen(a)
4 Maj 2008
Poruka
620
Lokacija
Majdanpek
Awassi ovca spada u grupu masnorepih mlecnih ovaca , nastala u aziji od starog primitivnog tipa ovaca, uz primenu sistematske selekcije na mlecnost roditeljskih parova.Spada u grupu srednje krupnih ovaca, obrasla je grubom vunom.Glava,usi.donji deo vrata, trbuh i noge ispod skocnih zglobova i laznih kolena pokriveni su dlakom u nijansama od braon do crne boje.Imaju dobru mlecnost i u laktacionom periodu koji traje 200-300 dana, ovce proizvedu 300-350 kg mleka, a rekorderke i preko 1.000 kg. Najdalje u slekciji i elitna grla Awassi ovce ima Izrael.
Ukrstanjem sa istocnofrizijskom ovcom dobijena je i rasa Assaf-oplemenjena awassi ovca , sa jos boljim proizvodnim rezultatima.
 
Učlanjen(a)
5 Feb 2009
Poruka
1.340
Lokacija
Krusevac/Beograd
U bivsoj Jugoslaviji uvožena je u makedoniju od 60-tih prošlog veka radi popravke mlečnosti tamošnjih pramenki. Prva dva tri uvoza su propala odnosno ovo što makedonci danas imaju to su potomci skorijih uvoza posle devedesetih.
Problem kod njenih potomaka je veliki i mastan rep koji avasi ovan kad zaskace ovcu podigne. Nasi ovnovi to neznaju i nastaju problemi kod parenja. Pitanje za odgajivace, kakvo je stanje kod vas odnosno sta radite kod parenja jer ovo sto znam su podaci iz literature.
 

bokuman

Član
Učlanjen(a)
15 Sep 2008
Poruka
174
Lokacija
Kumanovo
Kako i svaka ovca dali se radi u cistoj krvi ili ukrstanju ima svoju namenu za koji cilj se gaji, sa svim svijim vrlinama i manama, tako i awasi ovca ima svoje vrline i mane.
Kod nas u Makedoniji ima recimo jedno 30-40 stada od 50-200 ovaca znaci od generacije F1 do recimo F3-F4.Ima dva stada od 400-500 ovaca od koje je jedno moje vlasnistvo.
1.Sto se tice mlecnosti i dobru aklimatizaciju- pod to se razumeva da ovce u toku godine kad je lepo vreme i pasa idu na ispasu.Mislim da momentalno retko koja pasmina moze da daje tako dobre rezultate a pri tom da ide na ispasu i samo zimi 3-4 meseci je prehranjivati.Za ove farme u Makedonijisve sam ih posetio tako da mlecnost ide od 1 do 2 litra po grlu dnevno u prvih dva meseci po zalucivanju jagnjadi.Ta varijacija ide iskljucivo zbog bolje pase, aku su u nekoj ravnici gde je zelena trava skoro u celoj godini u proseku daju mleko oko 1,5 litar dok ko ih gaji u malo vecim predelima mleko ide od 1 do 1,2 litra, ali pricam bez prehranjivanja samo od ispase.Zato ko je za mleko bolja ovca za nase prostore nece se naci, osven ako se ne gaji stalski gde je IF neprevazigjenja.
2.Za ovu rasu ili ukrstenu ovcu sa domacim ovcama kao pozitivne strane mogu navesto jos to da za 50-60 dana dobijate jagnje od cca 20 i vise kg telesne mase a das pri tom ne potrosite ni gram hrane za njih,Radman mesa je malo slabiji ali ukus je fantastican pricam od prakse ne o procitanoj teoriji.
3.Kao negativne strane kod ovih ovaca jeste kao sto je prethodnik naveo da sem awassi ovnova retko moze da se izvrsi mrkanje sa drugim ovnovima zbog masnih repova, ali pricam o mom stadu od 450 zenskih grla sa izezetno masnih repova su recimo 40%, ostatak sa konusnim repovima je 40% i sa obicnim repovima je jedno cca 20% ali najbitnije od svega toga je da mlecnost prilikom ukrstanja sa fenotipskim izgledom nema veze jer moze ovca sa nemasnog repa imati isto mlekao kao i masnata ovca zavisi sta je ta ovca prilikom ukrstanja preuzela od oca i majke.Tako da prilikom dalje selekcije masnorepost se moze izbeci a pri tome zdrzati visoku mlecnost.
4.Ovo mozda i nije neka mana jer u proseku 120% i lose za mlecnu ovcu mada sa jako dobromm ishranom dopunskom moze se to povecati na nekih 130-140%.

Ovo je prava istina u praksi o ovoj rasi ovaca tako da ko je za sir i za mleko bez razmisljanja, jer je to ovca koja se veoma lako narocito kao janje prilagogjava na uslove, pri tome daje mleko 2-3 puta vise nego pramenka a ishrana je samo 20-30 % vise nego kod pramenke.

Hteo bih jos da napomenem da kao sto je napomenuo moj prethodnik u prethodnom postu da Assaf ovca neprilagogjava se nas nasu balkansku klimu tako da to otpada a za awassi provereno u Makedoniji opstaje 30 i vise godina a to sto od tadasnje ovce ostalo jos malo jeste zbog sistema u drzavnim farmama ali nikako zbog klimatizacije to podnosi skoro kao pramenka.

Pozdrav svia i pisite i o drugim rasama ovaca ali vise ono sta srecemo u praksi ovo drugo se moze naci na netu i nije bas uvek teorija i praksa isto nadam se da se slazete sa mnom, da pognemo jedni drugima, da se druzimo na ovom forumu i tako to.


Boban

_________________________________________________Post je spojen: [time]1235424776[/time]_________________________________________________
Nemanja tek sam sad video nije tacno da je sve sto ima sad u Makedoniji od 90-tih pa navamo ima i to a ima i od 60-tih naslegje, ja u mom stadu drzim i jedne i druge, ja sam prvo poceo sa stadom od 200 jaganjaca od 15-20 kg zive mase i 10 ovana od repro centar i za dve godine napravio 500 grla ustvari 3 godine tako da imam i jedno i drugo.
_________________________________________________Post je spojen: [time]1235424925[/time]_________________________________________________
Prilikom paranje ako imas awassi ovnove nemas problem ili njihove meleze, sa drugim ovnovima valjda je problem ali moze se resiti sa vezivanjem repova na koji bas nacin nije bas poznato nesta sam cuo ili procitao ali nije to to kad bolje saznam pisacu.
 
Učlanjen(a)
5 Feb 2009
Poruka
1.340
Lokacija
Krusevac/Beograd
Moji profesori sa polj fakulteta u Zemunu kazu, da se oni prvi uvozi nisu odrzali i da su mnoga stada propala. Od njih sam cuo dosta negativnih stvari o ovoj ovci i sad mi je drago da sam cuo iz prakse da to i nije bas tacno.
Inace jedno pitanje za tebe Bobane, koja ti je pramenka bila osnova, ovcepoljka ili sarplaninka?
 

Šošara

Član
Učlanjen(a)
5 Jan 2009
Poruka
1.459
Lokacija
Srbija, Šabac_________________________________________________Post je spojen: [time]1235470395[/time]_________________________________________________
[ftp=ftp://http://www.stocarstvo.com/pici_orig/top_logo.jpg[/url]
_________________________________________________Post je spojen: [time]1235470525[/time]_________________________________________________
Awassi - visoko mlečna rasa ovaca, produkt vizije i selekcije
Pozitivna iskustva iz Makedonije
Marijan GievskiAwassi rasa nastala je na prostoru Bliskog istoka /Jordan, Egipat, Sirija, Iran, Irak, Izrael i td./. Pripada grupi masnorepih ovaca i postoji približno 5000 god. /Epstain/.

Poreklo njenog imena vezuje se za beduinsko pleme Awass. Pre početka selekcije mlečnost pasmine je bila oko 60 lit. mleka u laktaciji. I danas ova rasa u svojoj naturalnoj /neselekcionisanoj/ formi ima niske proizvodne rezultate slične pramenkama na ovim prostorima.Tipičan primer da ponekad i jedan čovek menja predrasude, tabue, vizijom i idejom uvodeći nove pristupe i organizacione sadržaje je Finci, veliki selekcionar i naučnik koji je početkom 50-tih godina počeo visokoorganizovanu selekciju smera mleko-meso.

Selekcija je počela kontrolom 22.549 Awassi ovaca, izabrane fenotipskom, okomernom metodom procene pre svega veličine, forme vimena i eksterijera, izabranih od 110.000 ovaca koliki je bio ukupan fond u Izraelu. Izvršena su potrebna merenja i testiranja, vršena je oplodnja sa grlima koja su imala najbolje proizvodne rezultate. Početkom 60-tih formiran je pre-nucleus od 2700 najboljih ovaca raspoređenih u 9 stada po prosečno 300 ovaca koja su dobila adekvatan smeštaj i ishranu.

Prosečna mlečnost po ovci je bila oko 400 litara mleka u laktaciji, najbolja ovca u trećoj laktaciji je imala za 289 dana laktacije 1.058 litara mleka sa 7,01% mlečne masti. Važno je napomenuti da se rezultati odnose na ekstenzivan način odgajivanja ali u stadu i u pašnim uslovima. U kontrolnoj 1974 god. rekord najmlečnije ovce iznosi 1282 litara mleka.Ono što je Finci uradio danas se u nauci naziva Unapredjena izraelska Awassi ovca koja ima navedene karakteristike:

- Masa 55-75 kg kod ovaca /krupna rasa/ i 80-125 kg kod ovnova.

- Jaka konstitucija, posebno dobro razvijene noge.

- Ispupčeni profil kod oba pola. Glava je pokrivena kusom dlakom koja obično ima crvenkastu, najtipičniju ali i braon, crnu ponekad i belu, zavisno od varijeteta koji ih ima nekoliko. Vrat je pokriven dlakom u nijansama glave a stomak je malo ili uopšte nije pokriven vunom. Noge su u donjem delu pigmentirane.

- Ovce su bez ili sa rudimentiranim rogovima, retko sa rogovima a ovnovi su rogati.

- Specifična eksterijerska karakteristika je nešto viši zadnji deo tela u odnosu na greben.

- Vimena su velika, dobro formirana i povezana, sa sisama pogodnim za mašinsku i ručnu mužu.

- Runo je otvoreno sa pramenovima šiljatog oblika, sjajne dugačke dlake, oštre, upotrebljive za grublje proizvode /tepisi i sl./. Proizvodnja vune po grlu je oko 2-2,5 kg kao tercijalan proizvod.

- Kompozicija mleka je sledeća: masnoća 6,8-7,5%, proteini 5,5-6%. Dužina laktacije je normalno oko 200 dana, neretko 240-270 dana a postoje primeri kada laktacija traje do ponovnog jagnjenja. Prosečna mlečnost u Izraelu je oko 400-500 litara mleka u najboljim stadima-repro centri /E.Gootwin/ a u ostalim osnovnim komercijalnim stadama 350-400 litara.Republika Makedonija ima dugo i osobito pozitivno iskustvo sa Awassi rasom. Ona je u Europi prva importirala direktno, u nekoliko navrata, od elitnih stada iz Izraela genetski visokovredna čistorasna Awassi grla.

U Makedoniji, najnovije prosečne proizvodne vrednosti: 362,9 litara mleka sa 7,26% masti, 5,77 proteina, dnevna mlečnost za normalnu laktaciju 1,66-1,9 litara mleka po grlu, rekordna dnevna mlečnost po grlu bila je 3,84 l.

Od jedne čistokrvne Awassi ovce makedonski odgajivači uspevaju da dobiju oko 70-90 kg belog ovčijeg sira, feta tip. Zabeležen je rekord od 634,5 lit. mleka po grlu sa 7,25% mlečne masti.U Hrvatskoj ova pasmina ne postoji u čistoj krvi i pored velikog interesa za njeno odgajivanje i objektivnih uslova za to na dobrom delu njene teritorije.

Prema izveštaju iz 2000 god. inž. Karmen Sinković (Hrvatski Stočarski Selekcijski Centar), objavljenom u Mljekarskom listu 5/2001, prosečna proizvodnja mleka meleza Awassija u Hrvatskoj je 202 kg laktacijskog mleka; Istočnofrizijska 154,99 kg, Istarska 111,92 kg, Paška 98,61 kg. Evidentna je superiornost rase i meleza, posebno njihova izdržljivost, mogućnost brzog i jeftinog stvaranja Awassi meleza u velikom broju i heterogenosti kao osnove za dalju selekciju i td.

U prilog Awassi meleza raznih genetskih kombinacija I stepena ukrštanja govore i naučni rezultati: u Španiji Wellhem izveštava o mlečnosti od 180-348 lit. mleka; Francuskoj Flamant-Ricordo 174,1-262,3; Bugarskoj Hinkovski i sar. 134-432 litara; Makedoniji Todorovski i sar. 127-503 lit. mleka, kasnije na velikom broju meleza - Ovčepoljka koja proizvodi oko 60-70 lit. mleka X Awassi ovnovi - dolaze do proseka kod meleza od 193,31 lit. mleka po laktaciji /Stočarstvo br.11-12, 1985, Zagreb/.

Znači da je naučna agrarna elita i šira javnost u Hrvatskoj bila izveštavana o naučnim rezultatima. Iz bliskog susedstva i Europe. Zašto se ostalo na nivou i rasnom sastavu na kojem je danas hrvatsko ovčarstvo pitanje je za hrvatske odgajivače ovaca i nadležne institucuije i organizacije za razvoj ovčarstva?Pravilan izbor rase je pola puta do profita na farmama.

Interesantan je kvalitet posnog mesa ove rase ovaca jer rasa loj taloži u repu, a po drugim delovima tela skoro i da nema masnih naslaga, što mesu daje izvrstan kvalitet bez prisustva ponekad neprijatnog mirisa jagnjetine. Meso Awassi rase je crvenkasto, izuzetno ukusno i daje „krckavo” pečenje /u domicilnom području Bliskog istoka meso ove rase je znatno skuplje od mesa ostalih pasmina/.

Kao sekundarni selekcijski cilj: povećanje formata trupa-tela (Awassi ovca pripada grupi krupnih rasa te je pogodna i za proizvodnju mesa).

Rasa ima izražen instinkt stada, ovce su dobre majke a ovnovi imaju izražen libido. Izuzetno je prilagodljiva na razne klimatsko-geografske i odgajivačke uslove /aklimatizacija i akomodacija/. Posebno je pogodna za sušne i polusušne rejone /posebno Mediteranski deo Hrvatske/ gde sa lakoćom podnosi duga sušna i pakleno vruća leta sa ekstremnim temperaturama ali joj nisu nikakav problem ni hladne kontinentalne zime.

Njena sposobnost da istovremeno pase i brsti, neprobirljivost prema hrani, iskorišćavanje najnekvalitetnijih biljki, žbunje i trnje /genetska predispozicija vezana za domicilni rejon/ čine ovu rasu pogodnu za intenzivno ali I ekstenzivno i polunomadsko odgajivanje. Nije slučajno da je ova rasa rasprostranjena na svim kontinentima, da je svoje mesto kao rasa meliorator /za ukrštanje/ našla u mnogim nacionalnim programima za razvoj ovčarstva: Makedonija, Turska, Kipar, Grčka i td., a u planu je odgajivanje u čistoj krvi i u Hrvatskoj gde je u nomenklaturi pasmina HSSC zavedena pod rednim brojem–šifrom 17.

Awassi Mediterranean Farm-Selekcijski Centar, Kumanovo

Awassi ovce - pustinjski pašnjak u Kuvajtu (15. 12. ’03.)

Korektno vime Awassi ovaca (AMF stado, februar ’04.)

Vime Awassi ovce (AMF stado, 14. 11. ’05.)

Awassi - instinkt stada (AMF stado, 19. 10. ’02.)

Awassi - instinkt stada (AMF stado, 19. 10. ’02.)Awassi ovca Ana (AMF stado)

Awassi ovan Moshe - „osvežavanje krvi” (AMF stado)

Awassi ovan Peko (AMF stado)Izvor:

Awassi Mediterranean Farm-Selekcijski Centar, KumanovoKontakt:

Marijan Gievski, direktor

1300 Kumanovo,

ul. Ivana Milutinovića 6,

Makedonija

Telefoni: 389 31 423 200, 389 31 71 900 898

E-mail: [email]amf-carlo@mt.net.mk[/email]
[ftp=ftp://Awassi - visoko mlečna rasa ovaca, produkt vizije i selekcije
Pozitivna iskustva iz Makedonije
Marijan GievskiAwassi rasa nastala je na prostoru Bliskog istoka /Jordan, Egipat, Sirija, Iran, Irak, Izrael i td./. Pripada grupi masnorepih ovaca i postoji približno 5000 god. /Epstain/.

Poreklo njenog imena vezuje se za beduinsko pleme Awass. Pre početka selekcije mlečnost pasmine je bila oko 60 lit. mleka u laktaciji. I danas ova rasa u svojoj naturalnoj /neselekcionisanoj/ formi ima niske proizvodne rezultate slične pramenkama na ovim prostorima.Tipičan primer da ponekad i jedan čovek menja predrasude, tabue, vizijom i idejom uvodeći nove pristupe i organizacione sadržaje je Finci, veliki selekcionar i naučnik koji je početkom 50-tih godina počeo visokoorganizovanu selekciju smera mleko-meso.

Selekcija je počela kontrolom 22.549 Awassi ovaca, izabrane fenotipskom, okomernom metodom procene pre svega veličine, forme vimena i eksterijera, izabranih od 110.000 ovaca koliki je bio ukupan fond u Izraelu. Izvršena su potrebna merenja i testiranja, vršena je oplodnja sa grlima koja su imala najbolje proizvodne rezultate. Početkom 60-tih formiran je pre-nucleus od 2700 najboljih ovaca raspoređenih u 9 stada po prosečno 300 ovaca koja su dobila adekvatan smeštaj i ishranu.

Prosečna mlečnost po ovci je bila oko 400 litara mleka u laktaciji, najbolja ovca u trećoj laktaciji je imala za 289 dana laktacije 1.058 litara mleka sa 7,01% mlečne masti. Važno je napomenuti da se rezultati odnose na ekstenzivan način odgajivanja ali u stadu i u pašnim uslovima. U kontrolnoj 1974 god. rekord najmlečnije ovce iznosi 1282 litara mleka.Ono što je Finci uradio danas se u nauci naziva Unapredjena izraelska Awassi ovca koja ima navedene karakteristike:

- Masa 55-75 kg kod ovaca /krupna rasa/ i 80-125 kg kod ovnova.

- Jaka konstitucija, posebno dobro razvijene noge.

- Ispupčeni profil kod oba pola. Glava je pokrivena kusom dlakom koja obično ima crvenkastu, najtipičniju ali i braon, crnu ponekad i belu, zavisno od varijeteta koji ih ima nekoliko. Vrat je pokriven dlakom u nijansama glave a stomak je malo ili uopšte nije pokriven vunom. Noge su u donjem delu pigmentirane.

- Ovce su bez ili sa rudimentiranim rogovima, retko sa rogovima a ovnovi su rogati.

- Specifična eksterijerska karakteristika je nešto viši zadnji deo tela u odnosu na greben.

- Vimena su velika, dobro formirana i povezana, sa sisama pogodnim za mašinsku i ručnu mužu.

- Runo je otvoreno sa pramenovima šiljatog oblika, sjajne dugačke dlake, oštre, upotrebljive za grublje proizvode /tepisi i sl./. Proizvodnja vune po grlu je oko 2-2,5 kg kao tercijalan proizvod.

- Kompozicija mleka je sledeća: masnoća 6,8-7,5%, proteini 5,5-6%. Dužina laktacije je normalno oko 200 dana, neretko 240-270 dana a postoje primeri kada laktacija traje do ponovnog jagnjenja. Prosečna mlečnost u Izraelu je oko 400-500 litara mleka u najboljim stadima-repro centri /E.Gootwin/ a u ostalim osnovnim komercijalnim stadama 350-400 litara.Republika Makedonija ima dugo i osobito pozitivno iskustvo sa Awassi rasom. Ona je u Europi prva importirala direktno, u nekoliko navrata, od elitnih stada iz Izraela genetski visokovredna čistorasna Awassi grla.

U Makedoniji, najnovije prosečne proizvodne vrednosti: 362,9 litara mleka sa 7,26% masti, 5,77 proteina, dnevna mlečnost za normalnu laktaciju 1,66-1,9 litara mleka po grlu, rekordna dnevna mlečnost po grlu bila je 3,84 l.

Od jedne čistokrvne Awassi ovce makedonski odgajivači uspevaju da dobiju oko 70-90 kg belog ovčijeg sira, feta tip. Zabeležen je rekord od 634,5 lit. mleka po grlu sa 7,25% mlečne masti.U Hrvatskoj ova pasmina ne postoji u čistoj krvi i pored velikog interesa za njeno odgajivanje i objektivnih uslova za to na dobrom delu njene teritorije.

Prema izveštaju iz 2000 god. inž. Karmen Sinković (Hrvatski Stočarski Selekcijski Centar), objavljenom u Mljekarskom listu 5/2001, prosečna proizvodnja mleka meleza Awassija u Hrvatskoj je 202 kg laktacijskog mleka; Istočnofrizijska 154,99 kg, Istarska 111,92 kg, Paška 98,61 kg. Evidentna je superiornost rase i meleza, posebno njihova izdržljivost, mogućnost brzog i jeftinog stvaranja Awassi meleza u velikom broju i heterogenosti kao osnove za dalju selekciju i td.

U prilog Awassi meleza raznih genetskih kombinacija I stepena ukrštanja govore i naučni rezultati: u Španiji Wellhem izveštava o mlečnosti od 180-348 lit. mleka; Francuskoj Flamant-Ricordo 174,1-262,3; Bugarskoj Hinkovski i sar. 134-432 litara; Makedoniji Todorovski i sar. 127-503 lit. mleka, kasnije na velikom broju meleza - Ovčepoljka koja proizvodi oko 60-70 lit. mleka X Awassi ovnovi - dolaze do proseka kod meleza od 193,31 lit. mleka po laktaciji /Stočarstvo br.11-12, 1985, Zagreb/.

Znači da je naučna agrarna elita i šira javnost u Hrvatskoj bila izveštavana o naučnim rezultatima. Iz bliskog susedstva i Europe. Zašto se ostalo na nivou i rasnom sastavu na kojem je danas hrvatsko ovčarstvo pitanje je za hrvatske odgajivače ovaca i nadležne institucuije i organizacije za razvoj ovčarstva?Pravilan izbor rase je pola puta do profita na farmama.

Interesantan je kvalitet posnog mesa ove rase ovaca jer rasa loj taloži u repu, a po drugim delovima tela skoro i da nema masnih naslaga, što mesu daje izvrstan kvalitet bez prisustva ponekad neprijatnog mirisa jagnjetine. Meso Awassi rase je crvenkasto, izuzetno ukusno i daje „krckavo” pečenje /u domicilnom području Bliskog istoka meso ove rase je znatno skuplje od mesa ostalih pasmina/.

Kao sekundarni selekcijski cilj: povećanje formata trupa-tela (Awassi ovca pripada grupi krupnih rasa te je pogodna i za proizvodnju mesa).

Rasa ima izražen instinkt stada, ovce su dobre majke a ovnovi imaju izražen libido. Izuzetno je prilagodljiva na razne klimatsko-geografske i odgajivačke uslove /aklimatizacija i akomodacija/. Posebno je pogodna za sušne i polusušne rejone /posebno Mediteranski deo Hrvatske/ gde sa lakoćom podnosi duga sušna i pakleno vruća leta sa ekstremnim temperaturama ali joj nisu nikakav problem ni hladne kontinentalne zime.

Njena sposobnost da istovremeno pase i brsti, neprobirljivost prema hrani, iskorišćavanje najnekvalitetnijih biljki, žbunje i trnje /genetska predispozicija vezana za domicilni rejon/ čine ovu rasu pogodnu za intenzivno ali I ekstenzivno i polunomadsko odgajivanje. Nije slučajno da je ova rasa rasprostranjena na svim kontinentima, da je svoje mesto kao rasa meliorator /za ukrštanje/ našla u mnogim nacionalnim programima za razvoj ovčarstva: Makedonija, Turska, Kipar, Grčka i td., a u planu je odgajivanje u čistoj krvi i u Hrvatskoj gde je u nomenklaturi pasmina HSSC zavedena pod rednim brojem–šifrom 17.

Awassi Mediterranean Farm-Selekcijski Centar, Kumanovo

Awassi ovce - pustinjski pašnjak u Kuvajtu (15. 12. ’03.)

Korektno vime Awassi ovaca (AMF stado, februar ’04.)

Vime Awassi ovce (AMF stado, 14. 11. ’05.)

Awassi - instinkt stada (AMF stado, 19. 10. ’02.)

Awassi - instinkt stada (AMF stado, 19. 10. ’02.)

Awassi ovca Ana (AMF stado)

Awassi ovan Moshe - „osvežavanje krvi” (AMF stado)

Awassi ovan Peko (AMF stado)Izvor:

Awassi Mediterranean Farm-Selekcijski Centar, KumanovoKontakt:

Marijan Gievski, direktor

1300 Kumanovo,

ul. Ivana Milutinovića 6,

Makedonija

Telefoni: 389 31 423 200, 389 31 71 900 898

E-mail: [email]amf-carlo@mt.net.mk[/email]
 

miladinovic

Novajlija
Učlanjen(a)
19 Feb 2009
Poruka
3.077
Lokacija
Valjevo
zanima me moze li se kupirati rep masnorepim ovcama i sta onda biva?na ovoj zadnjoj slici lici kao da nema rep uopste ovca.
 

Šošara

Član
Učlanjen(a)
5 Jan 2009
Poruka
1.459
Lokacija
Srbija, Šabac
tekst sam skinuo sa STOCARSTVO.COM-Awwasi ovca
nije dalo da skinem i slike ovnova i ovaca pa ih mozete na tom sajtu videti


_________________________________________________Post je spojen: [time]1235471387[/time]_________________________________________________
Sad sam uspeo da dopunim tekst slikama.

Uzivajmo :ppozdrav:
 

bokuman

Član
Učlanjen(a)
15 Sep 2008
Poruka
174
Lokacija
Kumanovo
miladinovic je napisao(la):
zanima me moze li se kupirati rep masnorepim ovcama i sta onda biva?na ovoj zadnjoj slici lici kao da nema rep uopste ovca.

Nazalost nemoze, na toj slici je rep pudignut kako bi moglo da se dobro vidi vime
_________________________________________________Post je spojen: [time]1235493159[/time]_________________________________________________
nemanja_st01_58 je napisao(la):
Moji profesori sa polj fakulteta u Zemunu kazu, da se oni prvi uvozi nisu odrzali i da su mnoga stada propala. Od njih sam cuo dosta negativnih stvari o ovoj ovci i sad mi je drago da sam cuo iz prakse da to i nije bas tacno.
Inace jedno pitanje za tebe Bobane, koja ti je pramenka bila osnova, ovcepoljka ili sarplaninka?
Nesto izmegju ovcepoljke i sarlaninke, ima i jedno i drugo, ima po koja ovca i neki mesanac sa virtenbergom pa zatim sa awassima.Glavni razlog za uvoz iz 60-tih kao neuspeh nije prilagogjavanje ovaca na klimo vec kao sto sam naveo, uvezla ih je drustvena firma i loso su ih gajili, kako sada male privatne farme nemaju prblema to ti je dokaz, a da recimo taj kod nekih ovaca masni rep smeta to je istina ali kad sporedimo kolicinu mleka sa utrosenom energijom ondak je razlika ocigledna.Dobar poteg od Sosare imam i ja nesta da pronagjem u PC poslacu razne clanke i fotografije


Boban
 

Šošara

Član
Učlanjen(a)
5 Jan 2009
Poruka
1.459
Lokacija
Srbija, Šabac
Samo sam hteo da dopunim temu sa slikama i tekstom o stadima u Makedoniji.
Da se pored price ima sta i videti.
Ko sta ima neka stavlja ne samo za ovu temu vec i za ostale bice zanimljivije i poucnijne.
:cao:
 

bokuman

Član
Učlanjen(a)
15 Sep 2008
Poruka
174
Lokacija
Kumanovo
Ma nema neke posebne kombinacije ovce su melezi awassi tako da ima jedno 80% fenotipski avasi nesto ima cistog belog i sta ja znam nije mi jasno bela ovcai beli ovan a jagnje sasvim srno ali ipak po usima i repu su nalik avasima, ali od stado od 500-600 jaganjaca crnih bude jedno max. 10
 

miladinovic

Novajlija
Učlanjen(a)
19 Feb 2009
Poruka
3.077
Lokacija
Valjevo
:D :D
Bas su lepo negovane(neke i bas mlecne bar po slici),a 2 jagnjeta u prvom planu su bas u tipu avasija
Ti repovi samo ih kvare,tj nismo navikli na takve rase,kao da imaju okacen teret na rep:):)
:ppozdrav:
 

Velimir

Član
Učlanjen(a)
14 Dec 2008
Poruka
497
Lokacija
Љиг, Србија
Јес, такав реп је сувишан у богатој земљи Србији али не заборави да је он веома битан фактор за преживљавање у пустињама и полупустињама при веома оскудној исхрани у земљама порекла ове расе.
Занима ме што се тиче укуса меса да ли има јак мирис због тог лоја јер сам чуо такве приче мада сам прочитао и супротна мишљења.
 

miladinovic

Novajlija
Učlanjen(a)
19 Feb 2009
Poruka
3.077
Lokacija
Valjevo
Bitan je i za zivotinje i za ljude(loj i muslimani,ovo nije uvreda nit sta slicno da se ogradim)
Bokuman je pricao o tome u gornjim postovima kaze da je meso malo crvenije nalik jarecem i malo suvlje(loj je u repu)
nisam video te primerke u srbiji sto su uvezeni kako su se pokazali
ako neko ima fotke ili ih je video nek prenese iskustva
 

bokuman

Član
Učlanjen(a)
15 Sep 2008
Poruka
174
Lokacija
Kumanovo
Pod svakakvu odgovornost mogu da kazem da je meso ukusnije od bilo kojeg, ima malo loja u repu, masno nije normalno kao sa svim vrstama, , ali pored svih recimo losih stvari oko repa mleko daju 2-3 puta vise od domacih ovaca itd, ja sam prezadovoljan e sad kao i svaka rasa ima svoje vrline i mane
Post je spojen: [time]1268693562[/time]
_________________________________________________
miladinovic je napisao(la):
:D :D
Bas su lepo negovane(neke i bas mlecne bar po slici),a 2 jagnjeta u prvom planu su bas u tipu avasija
Ti repovi samo ih kvare,tj nismo navikli na takve rase,kao da imaju okacen teret na rep:):)
:ppozdrav:
Neke su bas prosek u stadu 1,15-1,20 litara ili na godini komercijalno od 120-150 po grlu
 
Vrh