Hallo, evo da i ja dodam moje (nase) iskustvo i razlog zasto smo se odlucili za ArmaTrac. Mi smo uzeli ArmaTrac 1104 Lux sa Gramer vazdusnim sedistem, traktor koristimo za lakse poslove, znaci Prskanje, Sejanje i rasturanje djubriva itd. za teske poslove imamo Claas Arion 640 CEBIS. Kao i Armatrac i Claas je sastavljen od razlicitih komponenti, Motor "John Deere", Menjac "Gima" sa 24+24 brzina (kao i u Massey-Ferguson-u), Carraro prednja osovina, itd... Motor Perkins u Amatrac-u je stari poznanik pravi se vec dugo godina i originalni je, samo se blok lije u Turskoj kao i kuciste menjaca, ostalo se sastavlja u Engleskoj (motor) ZF menjac u Austriji (ili Nemackoj) to ne znam tacno i taj menjac se ubacuje i u traktore drugih proizvodjaca (naprimer Deutz-Fahr) inace ArmaTrak menja nas stariji DX4.30 od 75ks. Sta je dobro, 4 brzine kardana. Nama treba 540e pri 1500-1600 obrtalja (malo je bilo tesko naci te obrtalje jer su nalepnice bile skroz pomesane i sa sporohodnom i brzohodnom) donje poluge su dugacke tako da mogu lako (sa moji stomakom) da namestim kardan i uljne prikljucke, bez tegova nije tezak i to je za nas vazno mi smo poskidali prednje i zadnje tegove samo smo u prednjim tockovima ostavili zbog nosene prskalice 1100l i rasturivaca djubriva. Hidraulika EHR je dobar i precizan i to poredjujem sa Claas-om lakse se odkljucuje (logicnije) nema elektonske ventile ali kod te cene to ni ne mozemo ocekivati, kao sto su drugi pisali ni meni nija jasno zasto su spoljne kontrole hidraulike na desnoj strani, verovatno ce se to poboljsati jer mnogi reklamiraju ne samo kod nas nego i u inostranstvu. Hydraulcki topling je Super, imamo ga i na Claas-u i na DX-u samo je malo problem kod kacenja kad ste sami jer nema kontrole spoljnih ventila (mehanicki), desna hydraulika poteznice nam nije vazna, ja mislim da se to samo kod obicnog pluga koristiti. Potrosnja goriva kod tih radova kod nas je OK, brzine se lako menjaju i reverser dobro radi (ne znam dali je sinhhronizovan) volan jako lagan, einschlag nije velik ali zbog reversera se mogu jako brzo okrenuti, dok traktor ide napred moze da se ubaci u rikverc i obrnuto (pri malim brzinama) dobro da sada ima digitalni tacho, ali nije precizan pokazuje samo cele brojeve 6,7,8 ali nije sve jedno kada prskate sa 7,1 ili 7,9 tu treba malo prakse gledati broj obrtaja kardana ili obrtaja motora, sto se komfora tice vec sam napisao da smo Gramer vazdusno sediste narucili, tako da sa tom kombinaciom dobro ide po letnjim putem tj. ne trese a i pritisak u gumama smo korigovali, pozadi 1,3 bar napred 1,5 bar gume su radialne tubeless pa moze, jako je pregledan u poredjenju sa DX-om sto se buke tice u "zecu" jako zuji mozda ce biti bolje ako se ulje promeni? Ili patos zvucno izolira, ventilator klime u 1 brzini je jako jak, "duvaljka" u kabini je super ideja, kabina se posle rada brzo ocisti, to cemo i u Claasa ugraditi, sistem Paljenja motora nije praktican pre ili kasnije ce rucna kocnica nastradati, radio se lako moze izbaciti tj. Radio nevalja nista, kocnica naspram kvacila stoji pre visoko, i treba previse snage da se koci, za transport mu trebaju veliki ortaji motora ca. 1800 za 30 km/h ali motor vrti bez problema preko 2200 samo sto tu nije bas tako stedljiv sa gorivom, verovatno bi tu gume od 38 cola pomogle i pre kupovene se raspitati ... sve u svemu traktor ima dobre komponente i dobre karakteristike za 110 ks ispod 4t bez tegova je odlicno napakovatiga do 5t nije problem. Kao i svaki traktor ima i svojih negativnih strana "Preis -Leistung" odgovara.
Pozdrav Svima