Polako splaćanje, ko ti (nama) garantuje da neće dogodine biti još gora godina a ove nema roda ni za arendu, konkretno soja a ona se kod nas gaji na 60% površina.
Sve ja to Sale znam, samo kažem da nisam još čuo da je neko snizio arendu ni da je neko odustao od iste. Ok, možda je još rano da se tako nešto tvrdi, ali dobar deo arendi se ugovara i isplaćuje posle žita, a tad su se svi još nadali da možda padne kiša. Drugar mi je pričao da je on otišao da plati arendu za narednu godinu (plaća unapred, ne znam sad baš precizno koliko) tamo negde početkom jula i da mu je žena rekla da njoj treba više zbog neke operacije... Ne znam konkretno kako se završilo, ali znam da je dosta arende već plaćeno za 2018.
300evradi za jutro....jbt ovo stvarno nije zdrav razum ili sam ja otišao u k......ću Voleo bi lično da popričam sa tim ljudima koji plaćaju tolike zakupe...Šta podigneš kredit da platiš arendu i koncentrat za svinje al onaj jeftiniji nema se jbg
Meni je komšija sa zemljom jesenas nudio zemlju u arendu za 300 e/kj i ja nisam pristao jer to ne mogu finansijski da izdržim, tako da meni ne moraš pričati o tome da li je to skupo ili nije. Ali mnogo ljudi toliko već plaća, pogotovo ovih većih i jačih poljoprivrednika, i ako je neki standard kod nas do pre godinu dve bio 250 e/kj sad on polako klizi na 300 e/kj. Mnogi od tih ljudi kukaju kako je to puno, da ne vredi, ali malo malo pa čuješ dao je ovom 300, pa dao je onom 300 itd. Izgleda da je u pitanju prosta stvar - ko ne plati neće raditi zemlju. I onda ovi jači na to gledaju u drugačijem svetlu, npr. koliko izvuku prosek u više godina a ne u samo jednoj, npr. imaju svoj kombajn pa to bitno menja stvar, pa onda svi jači dobijaju bolje cene i uslove za svoju robu, lager, repromaterijal (npr. sad je sve više stvar ličnog dogovora između firmi i poljoprivrednika o uslovima lagera, ceni robe i sl.). Na svim tim detaljima ljudi traže prostor da uzmu zemlju da rade, i nikako ne bih mogao da kažem da većina njih nije pri zdravom razumu. Uostalom, ne bi bili jaki da je suprotno.
Druga stvar je čisto lokalna, kod nas je mala bara a prepuno krokodila, i to nikako ne može da se poredi sa krajevima gde je mnogo zemlje a malo ljudi, ili npr. sa krajevima gde ti zemlju daju džabe samo da ne ode u parlog jer nema ko da je radi. Prosto ljudi ne razumu da je kod nas takva situacija. Ne kažem da je dobra, već samo da je takva...