Alati i radionice

Poslednja izmena:
Posle 4 godine sluzbe moj dobri HUGONG PMIG 200 PULSE poceo da zeza. Juce ga ostavim napolje na sunce i posle toga nesto da zavarim on se ugasi posle nekoliko elektroda. Ohladio se, startovao ponovo, privarim jos malo nesto i ostavim. Kad od jutros jednu elektrodu ili dve sagori i izgasi se, a u radionicu ladovina. Zanimljivo da se nikad ne ugasi tokom zavarivanja vec kad sagorim celu elektrodu jos drugu ne stavim, a on se ugasi. Ima li neko predstavu sta bi moglo da ga zeza?

Sada kad trazio za metcal na youtubu dva rusa testiraju kao metcal i jbc , a ovaj drugi drzi na jbc temperaturu od 280C i tvrde jbc bolji a ocigledno blage veze nemaju sa lemljenem kad leme na 280C :ROFLMAO:
Za rework se koriste te temperature ili još niže (180250 °C) sa naravno puno Bizmuta i kvalitetnog Fluksa.

Kada se završi rework onda ide čišćenje sa IPA pa onda klasičan kalaj i veće temperature.

Inače kod kvalitetnih "Originalnih" stanica (JBC, Metcal, Hakko itd.) vrh ima veoma dobar prenos toplote i brzo nadoknađuje gubitke, pa se mnogi poslovi mogu raditi na 280–320 °C gde bi slabija lemilica morala da bude podešena na 350–400 °C.
Ja u zadnje vreme koristim predgrejač (Olakša mi posao).

Posle 4 godine sluzbe moj dobri HUGONG PMIG 200 PULSE poceo da zeza. Juce ga ostavim napolje na sunce i posle toga nesto da zavarim on se ugasi posle nekoliko elektroda. Ohladio se, startovao ponovo, privarim jos malo nesto i ostavim. Kad od jutros jednu elektrodu ili dve sagori i izgasi se, a u radionicu ladovina. Zanimljivo da se nikad ne ugasi tokom zavarivanja vec kad sagorim celu elektrodu jos drugu ne stavim, a on se ugasi. Ima li neko predstavu sta bi moglo da ga zeza?
Ovako na daljinu 👀🧐🤓😎🥸🤔

Napajanje pomoćne elektronike (SMPS) neki elektroliti su promenili svoju vrednost (ESR), NTC senzor.

Poslednja izmena:
Бог душу да му прости, види можда је нешто банално, као сензор температуре... Има само 2364 ситних делова.
Ја мој womax 160 нисам још поправио, ишао је и код Манчића, он му ништа није нашао код њега је радио и после је изгорео још кило електрода док није коначно цркао.
Имам и ја Hugоnga, и то 2 комада.

Poslato sa ABR-LX1 pomoću Tapatoka

Jedino sto mozes kompresor otvori i malo ga ocisti. Mozda vremenom nakupio prasine ili nesto sto opstruira hladjenje. Ako ne pomogne onda je nesto ozbiljnije trazi servis.

Za rework se koriste te temperature ili još niže (180250 °C) sa naravno puno Bizmuta i kvalitetnog Fluksa.

Kada se završi rework onda ide čišćenje sa IPA pa onda klasičan kalaj i veće temperature.

Nisu ti koristili za revork vec pokusavali zalemit i to na vecu bakarnu povrsinu :ROFLMAO:

Te metcal lemilice nemaju nogucnost namjestanja temperature , metalni vrh odredjuje temperaturu 360C i 400C , jednostavno visoka frekvencija od 15,5MHz dolazi do vrha i koji dok je hladan je feromagnetican i prenosi struju , visoka frekvencija je zbog "skin efekta" vrh se grije iz vana i kad dostigne recimo 360C nije vise feromagnetican i ne povlaci toliko struje dok ne padne temperatura ,inace taj vrh je na supljoj inoks cijevcici debljine 0,1mm ili malo debljij , koja nije feromagneticna a i inox je vise izolator od provodnika , unutra suplje i dvije zicice do vrha , sve skupa nema 4-5 grama, grubo pojednostavljeno, i taj vrh ili "grijac" momentalno kosta od nesto vise od 50E do 250E nazovimo ga grijac sa vrhom, inace koriste u intelu moja je tamo radila dok ju nisu rashodovali i neko poplasio i prodavao na ebayu , inace originalni vrh koji je dosao sa njom jos radi.

A u ono vrijeme kupljena na ebayu i , weler polovni digitalni bio skuplji jer vecina nije ni cula za njih , kao u onom vicu slabo se voze porsei izgleda nisu bas nesto dobri;) .

Tu tehnologiju kinezi nisu mogli iskopirati od 1994 godine do danas, problem je u metalnom vrhu.

Da, vrhove ne rade u kini samo made in usa.

Бог душу да му прости, види можда је нешто банално, као сензор температуре... Има само 2364 ситних делова.
Ја мој womax 160 нисам још поправио, ишао је и код Манчића, он му ништа није нашао код њега је радио и после је изгорео још кило електрода док није коначно цркао.
Имам и ја Hugоnga, и то 2 комада.

Moracu izgleda da ga nosim kod Mancica.
U medjuvremenu ga otac otvorio, izduvao prasinu i pregledao cisto da vidi da nesto nije gorelo, ali sve deluje normalno. Onda ga ukljucio da radi na prazno i kaze da se tri puta ugasio posle vrlo kratkog rada u prazno. Ja kad dodo on sastavi mozda 3 minuta u prazno i opet ugasi i to je to za sad.

Ovo ne isijava nista na vrhu jer je uzemljen a mobilni ti isijava nekoliko cm od glave nekoliko W snage ako si iole malo udaljen od stanice , pa jer pravi neke probleme :)

U medjuvremenu ga otac otvorio, izduvao prasinu i pregledao cisto da vidi da nesto nije gorelo, ali sve deluje normalno. Onda ga ukljucio da radi na prazno i kaze da se tri puta ugasio posle vrlo kratkog rada u prazno. Ja kad dodo on sastavi mozda 3 minuta u prazno i opet ugasi i to je to za sad.
Bio mi u rukama rel od renomirane americke firme , prepakovan kinez , vrlo mali , pretpostavljam da nije bio nesto ni skup , neisplativo popravljati sva 4 IGBT izlazna tranzistora izgorila dva u kratkom spoju , povuklo i upravljacku elektroniku neke smd diode u kratkom spoju, jos smd elemenata a i cip koji je tamo pitanje , mislim da bi ga servis oderao , izgleda pao zajedno sa zavarivacem i poslije paljenja mu je bio amen, zavarivacu nije nista samo nekoliko dana bolovanja.

Može li ta visoka frekvencija da pravi problem okolini?
13,56 MHz (ili približno 15 MHz kod nekih modela) uglavnom je zatvorena unutar ručke i vrha tako da ne.

Jedino može da smeta osobama sa pejsmejkerima (Ili uopšteno sa implatantima) preporučuje se osobama da se posavetuju sa doktorom.

Mala zanimljivost: 13,56 MHz je ista frekvencija koja se koristi za RFID i NFC komunikaciju 🙂.

Kao što sam vam gore napisao upitanju je pomoćno napajanje (SMPS) najćešće elektrolitski kondenzatori (10–100 µF).

Poslednja izmena:
@AcA OPEL Jel za 4 godine vario dosta, tj jel bio uposlen dobro ?.Pitam posto ja imam obican Hugong mig 200 lcd ,pa cisto da vidim koliko mogu izgurati.Moj je izvario do sad 200-ak kg zice,iskreno bas ni ne pratim to,sto uglavnom nije nista po meni ,i garancija mu je istekla pre par meseci,ako je ista 2 godine ...

Jeste dosta radio i mozda vise sa elektrodom nego sa zicom i to u svim mogucim uslovima. Bilo me sramota danas da ga slikam od prasine se jedva vidi, ali zanimljivo unutra i nije bio tako prasnjav. Tako da bio je uposljen, otplatio se vrlo brzo, ali ga ipak ne bih menjao i bas me iznenadi ovo sad jer za cetri godine bukvalno nije stucnuo.

Кад изгура 200кg жице није страшно што се поквари, мој extramig 200 није изгорео само 3 котура жице и 20 кg eлектрода. Изглада да је време пресудно као да стара радио не радио.

Nazad
Vrh