Alati i radionice

До краја радног века научићу да варим (заварујем).
af841e9644cb6bb3e39ee9cf5694e58d.jpg

Poslato sa ABR-LX1 pomoću Tapatoka

Nakon 7,8 godina i prilicno mnogo posla ,koristenja za sta i nije , npr krcenje skoro sume , kratka tanjiraca ozdoken ima dva problema.
Prvi ,pukla greda nosac valjka , i to je zato sto nisam ja radio pa se okretalo na uvratinama prije nego je dignuta .To je rijeseno vec. Jos jednom hvala clanu mirosti na preporuci Belerovih elektroda , sad sam zaboravio broj. Kupio ih kad mi puko kran na bageru , bajdvej ,uradio sam tim elektrodama kako sam znao i drzi , a imo je dobrih akcija.
Drugi kvar na tanjiraci , diskovi konacno dobili lufta na lezajima , premda se redovno podmazuje .
Diskovi svaki dabome ima lezaj , necuje se nista , vrte se normalno ,ali imaju luft.
Matica na nosacu je 41mm , i ima osigurac kao na slici. Taj osigurac je tako zilav da se neda ispraviti cak ni vanjski koji je najdostupniji ,kamoli ostali. Probao maticu stegnuti sa osiguracem ali ni da mrdne .
Sad razmisljam da i nije stegnut lezaj sa tom maticom. Ne vidi se na slici ,ali neznam kad se skine disk sa 4 vijka dali ima neka matica u glavcini iza? Jel radio neko?
Ovako to izgleda . Naznam dali tu ima kakvog stezanja lezaja ?

Poslednja izmena:
Iz večerašnjeg iskustva rastavljanja moje male tanjirače za Tomo vinković, gde je navrtka takođe 41, smatram da je navrtku najbolje odmah uništiti i skinuti bez prevelikog mučenja.
Imao sam solidan alat, udarni ključ 41, kovanu gedoru 41, sve probao, odvrnuo do pola, oznojio se u golu vodu. Mrak pao, ostavio, o sutra ću brusilicom polako raseći navrtku i dati da se napravi druga.

Sent from my XQ-DQ54 using Tapatalk
79cb0d31281c70a186f0f9fbb275b3ab.jpg
117cabce46f96f51437a3424784c6c62.jpg

Mirosti ,kako bi broj onih elektroda ? Jesu skupe ali su grom. Samo sam ih drzao u rerni pola sata.
Ostane po neka tacka sljake nakon ciscenja "spana " ali to je vjerovatno do ruke.

Да није леви навој? Имао си чиме да је убедиш.
Понекад помаже грејање до усијања, па нагло хлађење водом, то једноставно срасте једно за друго тако да је сечење најлакши начин.

Poslato sa ABR-LX1 pomoću Tapatoka

Elektrode su UTP65.
Što se tiče odvrtanja navrtke OK41 sa tanjirače, odvrtao sam i zavrtao da razradim i zalivao sa wd40. Odvrnuo do pola i dalje neće, očigledno oštećen navoj M27x2 do tanjira.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Nema na čemu.
Pre jedno dve godine je drugar došao u radionicu i doneo takvog tipa kućište skinjeno sa nove tanjirače jer ima lufta. Al da me ubiješ ne sećam se šta je bilo u pitanju. Znam da su ćale i on nešto pokušavali na presi, dal da gurnu osovinu, ležaj... ne znam. Uglavnom anulirali su luft nekako. Aj mogu ga pitati sutra šta je bilo kod njega, mada kod tebe mislim da je potrošenost u pitanju. Jer ako dosad nije imalo lufta a sad nakon 7-8 godina ima, onda je to to.
----------------------
Mada ako kažeš da se ne čuje..... Po nekoj logici bi prvo trebao da se čuje pa tek onda da dobije lufta. Razbucaj ti njega na presi, i vrv ćeš onda videti gde je problem.

Nazad
Vrh