Alati i radionice

САЕ30 али ако стоји напоље увек ће имати проблем са стартом,код мене стално напољу стоји и имам тај проблем мотор је трофазни 2,2кв. Мени цркли вентили и муку мучим не могу нигде да их нађем сад ми компресор стоји неупотребљив. Пробали да правимо вентиле али не издрже дуго попуцају после пар дана.

Imam kompresor Prva Petoletka, letos sam mu menjao ulje i usuo sam neko Vilager za kompresore. Kad je hladno teško startuje, motor počne polako da zavukava kompresor jer ne može da krene sa punim obrtajima i taman kad krene da podiže obrtaje DM sklopka isključi motor. Čak sam i malo pojačao na DM sklopki amperažu na kojoj isključuje, ali ne vredi. Kad mi baš treba kompresor moram iz desetak pokušaja da ga nateram da radi a da ne isključi sklopka. Pošto leti nema tih problema kontam da je problem u ulju i da ono na niskim temperaturama otežava rad kompresora. Da li je to tako kod svih kompresora? I koje ulje bi godilo da može da radi i na niskim temperaturama?

IMG-20250711-150907.jpg

IMG-20250711-151015.jpg
Koje snage je motor i na koliko A ti je sklopka?

1. Da li tesko krece prazan ili kada vec ima pritiska u rezervoarima?
2. Isti takvi kompresori su imali centralno podmazivanje na kamionima, tako da ti sae 30 resava posao
Isto kreće i kad je prazan i kad ima nekog pritiska u bocama. Ako naduva do kraja i tlačna sklopka isključi kompresor onda ona ispusti vazduh iz glave za lakši start. Ali kad DM sklopka izbaci onda ostane pritisak u glavi, ali kontam da to nije uzrok teškog starta jer DM sklopka ne izbaci trenutno već kompresor krene da vrti polako i polako diže obrtaje i tad DM sklopka izbaci (kad se bimetali pregreju). Snimiću kako startuje pa će biti jasnije.

Kljuceve za ormarice mogu da vam nabavim.Brat radi u elektro firmi, postavljali su brojila za eps posto u epsu rade nesposobni.

Imam ih i kuci, bratov kolega reze auto kljuceve kodira, popravlja.Sigurno moze da reze i ove obicne.

@dukej
nema potrebe da još jednom mučiš motor zbog snimka. Jasno je kao dan da je motor malo slabiji za dvoklipni kompresor, isti kompresor i iste muke sam i ja imao dok smo imali slab napon-slabu struju. Stavili smo jači motor (a i zime su blaže) i rešili problem a kasnije smo rešili i struju (konstanto imamo 230v) i sad bih komotno mogao vratiti slabiji motor, al sve nešto danas ću, sutra ću... Elem, sipaj mu 0w-30 i moralo bi mu olakšati start. Postoje još ređa ulja ali su značajno skuplja 0w-20 (oko 3500-4500din/l) kao i 0w-16 (oko 7000din/l).
@nesto2 na kamionu nema cile mile i može ići ulje koje god hoćeš jer ga tamo pokreće motor minimum 100ks.

Isto kreće i kad je prazan i kad ima nekog pritiska u bocama. Ako naduva do kraja i tlačna sklopka isključi kompresor onda ona ispusti vazduh iz glave za lakši start. Ali kad DM sklopka izbaci onda ostane pritisak u glavi, ali kontam da to nije uzrok teškog starta jer DM sklopka ne izbaci trenutno već kompresor krene da vrti polako i polako diže obrtaje i tad DM sklopka izbaci (kad se bimetali pregreju). Snimiću kako startuje pa će biti jasnije.
Slab ti je i motor za komresor i DM za motor. Možda leti radi ali na granicima. Hladno vreme + gušće ulje i verovatno si prešo te granice. Nije isključeno ni da je neki namotaj postio negde malo. Treba videti koliko ampera vuče svaka faza.

Pa taj motor fabrički dolazi sa tim kompresorom. Sklopku sam ja stavio jer sam kupio nekompletan kompresor koji je bio nov ali nezavršen.

Evo snimka, napolju je 4-5 stepeni, u garaži ne znam koliko je stepeni, kapija na garaži nema prozore pa kontam da je unutra praktično isto koliko i napolju. Sad je još i nekako startovao, dok je plug bio zakačen za traktor kapija i vrata su bili otvoreni skroz i tad je kompresor još slabije startovao. I sad, nakon ovog snimka, morao sam više puta da startujem kompresor dok ne nagura neki pritisak. Naravno između startova je pauza dok se ne ohladi bimetal u sklopki, i svaki put kompresor duže radi dok ponovo ne izbaci sklopka jer se ulje razređuje kako se greje.

Ja bih tu prvo proverio motor i sklopku.

@DraleTD koji je kompresor u pitanju,i ja sam se mučio na mom Petoletkinom sa ventilima tj. pločicama ventila,našao kod čoveka iz Doboja...

Ma kakvo ulje,ja imam stari Einhell kompresor ,kina vrv ,taj se naradio strahota jedna ,pa opet mnogo bolje od ovog startuje zimi ,jeste mali kompresor ,ali i motor je manji vrv.Sad kad je hladno,i kad ima pritisak u boci 4-5 bara ,on mozda prvih 2-3 sekunde se muci ,posle odma je na max obrtaje i to je to.A kad je prazan,nema sanse da se pati.Ovaj sa snimka ,sto kazu ljudi ili je motor ili nesto drugo oko struje ,ulje da sipas za kuvanje mu ne bi pomoglo xd.

Nemojte se zavaravati. Još kako ulje utiče na start.
Evo neki dan sam zamenio linijsku pumpu na starom yto-u u koju moraš sam sipati ulje tj nema centralno podmazivanje. E sad, u uputstvu piše da se zimi sipa ređe ulje a leti gušće a tako i jeste samo što ja nisam verovao.
Odmah prve zime, kada je traktor bio nov a ja naravno nisam zamenio ulje sa ređim jer nisam mislio da se mora, imali smo problema sa prvim paljenjem. Čim motor sastavi, pumpa nabije gas do jaja nekontrolisano. Tačnije centrifugalni regulator nabije. I tako prvih par godina..... zimi jedna gradacija leti druga. Kasnije (na oko 3500rs) više nije bilo problema jer je pumpa mešala dizel i ulje i faktički se podmazivala na dizel.
E, sad sa novom pumpom i motornim uljem 15-40 opet nabija gas toliko da sam morao gušiti motor sa gašenjem dok malo ne razbije ulje. Malo bolje je bilo sa 10-40 za benzince. Na kraju sam kupio 0-30 i sad je ok mada i sad digne obrtaje ali podnošljivo je a sigurno bi bilo još bolje da je još ređe ulje. Kad i ako zategne zima videću kako onda radi.
Tako da, nemojte se zavaravati još kako utiče gustina ulja. Sipajte u motor od auta npr 20w-50-60 i kad malo zahladi čućete kako onda vrti anlaser a kako vrti sa 0-5-10-15w-30-40 a nije do anlasera, instalacije i akumulatora.

@sinisa1979 kako si resio problem slabe struje, priblizili ti trafo ili?
Imam taj problem, napon varira od 160 do 240V...

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Nazad
Vrh