Alati i radionice

Imam dva aparata za varenje Gorenje. Jedan je 160/180 a drugi 135/145 ampera. Jačem sam zamenio + kabel i nakon potrošenih par elektroda počelo mu se dešavati da zuji kao kada zalepiš elektrodu. Takoreći kao da je spojio + i - a nije. Rastavljao sam ga proveravao, i nisam našao kvar. Skinuo sam novi + kabel i prebacio na onaj manji aparat. Međutim kod njega se dešava da ponekad izbaci glavni fid u toku varenja.
Pitanje 1): da li se neko sa foruma razume u njih da mi objasni šta da proverim-pogledam?
Pitanje 2): ako se odlučim na inverter šta mi preporučujete da uzmem? Godišnje spalim otprilike po 2 kutije 2.5mm i 3.25mm (valjda ne više).

Могуће да је пробила изолација на секундару. Да се ријешити, али је питање колико се исплати у данашње вријеме.

Што се тиче инвертора, ја нешто размишљам да пазарим хугонг од 160А. Имам варстрој 160/180, али је мојих година и питање је до кад ће да гура. На страну што је доста тежак и не баш најзгоднији кад радим било шта ван радионице.

🦍U pravu je @Arkadije Uzmi simpanzu\gorilu...veselo majmunce i nema da razmisljas...nebo i zemlja razlika naspram transformatora.Mogu oni celu kutiju 3.20 rutilne\bazicne da sprze danas-provereno.Jedino gledaj koji ima bolje i duze kablove jer sto dolaze ili pak su dolazili uz kzubr kratki i prakticno neupotrebljivi treba da se zamene a ovako aparat prva liga za te pare.

Kabel sam nedavno kupio, odvalio sam čini mi se 7 ili 9.000. Da sam znao da će me izmrkati oba aparata, ne bih kupovao....

Imam dva aparata za varenje Gorenje. Jedan je 160/180 a drugi 135/145 ampera. Jačem sam zamenio + kabel i nakon potrošenih par elektroda počelo mu se dešavati da zuji kao kada zalepiš elektrodu. Takoreći kao da je spojio + i - a nije. Rastavljao sam ga proveravao, i nisam našao kvar. Skinuo sam novi + kabel i prebacio na onaj manji aparat. Međutim kod njega se dešava da ponekad izbaci glavni fid u toku varenja.
Pitanje 1): da li se neko sa foruma razume u njih da mi objasni šta da proverim-pogledam?
Pitanje 2): ako se odlučim na inverter šta mi preporučujete da uzmem? Godišnje spalim otprilike po 2 kutije 2.5mm i 3.25mm (valjda ne više).
posle gorenja 135/145 160/180,koncara 16 0/180, elektrode 180 sa ovim jasicom 160 sam shvatio da ne varim uopste lose... nebo i zemlja ,jednostavno bolja tehnologija...

Неће, издаће те изненада и баш кад ти треба.
Имам искуства.

Poslato sa ABR-LX1 pomoću Tapatoka
Majku mu to onda neki bas los kvalitet,jer realno 3-4-5 kutija elektroda je nista na godinu dana.Ja sam mu dao taj savet spram onoga sto sam citao ovde na forumu o tim aparatima,i kontam za tako malo zavarivanje godisnje coveku ce sigurno trajati masina ....
Ako mu pare nisu problem,onda hugong,jasic neki i nema tu price jel ce mu trajati ili nece.

Могуће да је пробила изолација на секундару. Да се ријешити, али је питање колико се исплати у данашње вријеме.

Што се тиче инвертора, ја нешто размишљам да пазарим хугонг од 160А. Имам варстрој 160/180, али је мојих година и питање је до кад ће да гура. На страну што је доста тежак и не баш најзгоднији кад радим било шта ван радионице.
Pazario ga ja proletos...
Odradio sam veliku i malu kapiju, veliku ulaznu kapiju kod kolege, i neki dan pravio vrata na pušnici kod zeta i sestre....
Radi odlično, jedino mu je "pobrljavio" displej, ne pokazuje stvarnu amperažu, moraću da ga reklamiram....
Kad namestiš amperažu, uključiš, na sekund pokaže stvarnu vrednost amperaže, pa smanji i laže....
Nije mi to važno...
Inače, prži bazične 70'18 2.5mm jednu za drugom letos bez stajanja i pregrevanja....

Poslednja izmena:
Nisam mislio gluposti u tom smislu, već u smislu malo, koristi se dok ima dok ulja i baci se, a baterija može da se koristi bar za još jedan da se ne puni, a da se pune pitanje koliko bi moglo još da radi. Ovako baci se, a znam da litijum nije baš zdrav ni kada se kopa ni kada se baci baterija.
Kako to niko ne reguliše zakonom. Ovamo neke stvarno glupave i za ekologiju nebitne zakone uvode , a ovo što je tako očigledno ništa.

A da, manja je max struja pražnjenja, zaboravio sam. Mada opet može za dosta stvari da se koristi. Ako je kapacitet stvarno 1500 mAh (testiraću) i ako iole mogu da traju, ima to namena raznih. Mada i struja pražnjenja nije toliko loša. Vidim kad sam jednu kratko spojio jedan čas zadimila žica.

E sad za Vape da li je glupost ili ne u drugom smislu to ne znam. Ako nekom pomaže super. Meni jeste bolje da dime pored mene sa tim mirišljavim nego sa ovim današnjim duvanima koji za oči štipaju. Kažu kao da i to nije zdravo? A koliko pomažu kod odvikavanju od cigara, nisam siguran. Uglavnom ljude koje poznajem, a da su sa tim probali nisu uspeli da ostave cigare. Ova drugarica od koje sam uzeo ove sa slike koristi to ali i klasične. E sad dal je smanjila, verovatno malo. Samo da nije samo dodala vape. :)
A-ha. Ok.
Da, kao jednokratni vape, jeste glupost.
Stvarno je šteta trovati planetu zarad nečega što traje tek nekoliko dana.

Priča tvoje drugarice - to je priča mnogih koje znam.
Šteta, rekao bih.
Cigarete nikako nisu nešto reprezentativno.

Parenje - naravno da nije zdravo.
Ništa sem vazduha zdravo nije.
Jedino, manje je štetno.
95% manje.
To, kao što i sam kažeš, nepušač može osetiti razliku kada je pred pušača i pored parica.

Ja imam 20 godina pušačkog iskustva i do sada 14 parilačkog.
Tako da razliku koju osećam, znam najbolje za sebe.
I zato mi je žao i kažem šteta za svakog ko nije prešao na vape.

Nije u temi, ali htedoh odgovoriti na brzinu.

Inače, u poslednje vreme sve više razmišljam o eventualnom prestanku i parenja.
Dosta bi bilo, haha.

Mogao bih taj novac usmeriti na neku drugu stranu.

Ako mu pare nisu problem,onda hugong,jasic neki i nema tu price jel ce mu trajati ili nece.
S obzirom da je ostao još jedan komad, možda ovako nešto? https://hugong-aparati.rs/hugong-invermatrix-500-pulse
:rolleyes: :D
Šalim se naravno! Razmišljam, možda bi trebalo da uzmem koliko toliko ozbiljniji inverter ali koji ima i CeO2....
Šta mislite o ovom? https://najpovoljnijialati.rs/proiz...g-zavarivanje-varenje-1605d-mini-160a-607532/
Ovaj mi je već malo previše para, a i pitanje da li vredi 10+ hiljada https://najpovoljnijialati.rs/proiz...arenje-extremig-160w-mig-mag-inverter-988607/

Ja imam kombinovani Iveld gorilu par godina. Po preporuci majstora koji inače servisira aparate za zavarivanje. Ali sam tek pred kraj drugog kotura žice i 15-tak kg elektrode. Tig nisam probao, ne dolazi uz njega pribor. Za elektrodu sam kablove produžio, ne smeta mu. Neću reći jer verovatno ne biste verovali koliko debelu elektrodu sam probao i lepo salio više od pola dok nije istopio osigurač od 25 ampera. Topljivi. Zamerku imam samo što ventilator šušti čim se aparat uključi a mislim da savremeni od ekstra skupih brendova uključuju ventilator po potrebi pa nema šuštanja i dok samo razmeravate, heftate ili pravite pauzu. Svakako je preporod za rad od varstroja.

Arkadije jesi li probao sa hugongom 3.2 bazicne elektrode?
Belerove ,utp65 , sto mi mirosti preporucio , fantazija , ali one su bas preskupe . Kila oko 30e . Wirtove neke bazicne 3.2 jako tesko krenuti , a i takvo su sranje da cim se u startu zalijepi , cim povuces raspadne se sva . Susene su i kad su bas vruce pokrecu se dobro , a to bi moglo jedino da imam peć odma pored. Dali je to normalno , neznam. On sam proracuna za te bazicne 3.2 , za materijal 10mm ako se ne varam , samo oko 70a i nesjecam se koliko volta.

Kupi ovaj od 55e a ostatak obrni jagnje i domace vino da se fino ugostimo...
Kupi ga Pajo sam se nudi! :ROFLMAO:

Arkadije jesi li probao sa hugongom 3.2 bazicne elektrode?
Belerove ,utp65 , sto mi mirosti preporucio , fantazija , ali one su bas preskupe . Kila oko 30e . Wirtove neke bazicne 3.2 jako tesko krenuti , a i takvo su sranje da cim se u startu zalijepi , cim povuces raspadne se sva . Susene su i kad su bas vruce pokrecu se dobro , a to bi moglo jedino da imam peć odma pored. Dali je to normalno , neznam. On sam proracuna za te bazicne 3.2 , za materijal 10mm ako se ne varam , samo oko 70a i nesjecam se koliko volta.
Za bazicnu 3,2 ti treba 125A stvarnih, i ako hugong nema 200A , nista od zavarivanja 3,2 bazicnih.

Za REL zavarivanje ili elektrodom nema volti , samo struja , struja treba da je konstantna a napon moze varirati.
Za tkz CO2 treba konstantni napon a struja varira.

Nazad
Vrh