Alati i radionice

Ok to , ali sto nebi ja probao ? Radozno sam da vidim dali ce drzati , a nije na nepristupacnom mjestu ,niti kirijam sa tim bagerom , da je katastrofa ako.opet napukne . Mogao bi i sa bazicnom da pokusam. Dali ih moram grijati prethodno ili ne ?
Dali bi ista pomoglo da prethodno malo duze zagrijem mjesto vara brenerom ?

U rerni niska temperatura , stavi plocu od nekog starog sporeta na plamenik i elektrode na plocu pa ih barem sat susi , poslije se prije zavarivanja cuvaju na 100 tinak stepeni.

Mozes ti zavariti i bez susenja ali onda ces dobiti isto sto i sa rutilnim elektrodama.

Pise na kutiji koliko,ja susim u rerni,posle ih drzim iznad peci u radionici ako je kao sad hladno, da se ne ohlade.Ja bih kupio autogeno da sam na tvom mestu,nije to neki novac,a za taj posao kao izmisljeno,to je sve debelo dosta,sigurno 15-20 mm gornje i donje ploce na banani,i bocne stranice su malo tanje,ima tu da brusis i brusis,ja mrzim brusilicu da koristim,em bucno,em leti na sve strane varnice,ploca moze da pukne ,teska brusilica za drzati,a ima da je drzis pola dana da to sredis pre varenja.Predgrej ,nece da skodi,ako varis sa co2 ,punjena zica je bolji izbor,inace bolje idi elektrodom.Za korenski zavar nzm sta ces koristis ,inace 7018 je dovoljno ,ja sam sasiju na prikolici sa 7018 radio,bila skroz pukla,eno drzi i dalje,i na utovarivac isto pukla sasija ,isto 7018 ,a 6010 za korenski zavar,mada nije bilo potrebe,ili bolje sto ti kazes inox neka,zilava je.Ako ces stavljati ploce za ojacanja,ni slucajno ploce da budu nekog oblika tipa kvadrat ,pravougaonik i slicno,bez ostrih ivica.Kucaj na google ''fish plates in chassis welding'' tako treba da izgleda.
Ovaj ima dobre klipove oko popravki ''banana'' sa bagera,moze ti puno pomoci njegovi klipovi.

To su grafitne elektrode za zljebljenje,bio je jedan prodavao na kp bilo jeftino,a ovaj je skup po meni,mada bar se vidi kakve su elektrode.Ja koristim od jasenica bese sekator 2b oznaka ,ali ti treba i drzac za te elektrode ,jer joj treba vazduh koji izduvava istopljeni metal,nije bas jeftino to,ja kod mene kad je koristim nabudzim nesto od kompresora tj pistolja za izduvavanje ,ne treba veliki pritisak.Sad ima plazma aparata koji mogu da vrse zljebljenje ,izduvavanje zavarenih spojeva i slicno,samo su skupi,ali radi extra.
Moze i autogeno da radi zljebljenje,ali ja nisam mogao naci diznu za to kod nas,i zvao sam jednog koji uvozi delove od GCE ,nije ni on mogao naci ....to je kao zakrivljena dizna neka.

Poslednja izmena:
Mnogi su u zabludi da je elektroda sa bazičnom(basic) oblogom obavezno boljih karakteristika od onih sa celuloznom oblogom. Uopšte ne uzimaju u obzir sastav osnovnog materijala koji je kod mnogih elektroda sa celuloznom oblogom daleko superiorniji.
Ja bih ovde predložio UTP65, kao najoptimalniju prvenstveno sa aspekta spajanja raznoraznih materijala. Visok procenat hroma i nikla garantuje odličnu penetraciju i razlivanje.
Zahtev: dobar invertorski aparat.
Običnu co2 žicu izbeći u širokom luku, ona je na nivou obične elektrode za vatenje ograde.
Momo, kupi kutiju utp65, uvek će ti dobrodoći za zahtevnije poslove.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Ja sam kupovao na KP neke poljske u vakum pakovanju. Navodno sat vremena po otvaranju imaju kvalitet zavara odnosno nema pukotina koje nastaju nekom hemiskom reakcijom kada je elektroda hladna tj vlazna ako se dobro secam. Vario sam automatske kuke na traktore 120ks i 90ks i vario sam pukotine na dva trobazna pluga. Ima od tad cc 5 godina sve je u radu nista nije popustilo. Mislim da je elektroda bila neka firma Basoweld ili sl.

Nazad
Vrh