Alati i radionice

Dobra je stvar. Sad pitanje koliko će ti koristiti da bi dao 300€.
Ja planiram da napravim neki malo jači kako bih moga da zagrevam noževe i alate za kaljenje.

Koliko vidim ima gomila apsolutno istih kao ovaj što si ti dao link. Čak su svi u istom lepom fensi koferu. Jedino se manje "marka", a svi znam da ih pravi neki Vang Li u bratskoj nam Kini u jednoj istoj fabrici.
S obzirom da dobijaš apsolutno istu stvar zašto ne bi platio duplo manje?

Ima ovaj induktor svoje prednosti. Zagreva samo taj šraf oko koga je namotaj, zagreva ga ravnomernije od plamena. Ne znam da li brže zagreva od autogenog? Takođe mnogo je jednostavniji za upotrebu nego da vucaraš 2 boce i creva. E sad ovo drugo možeš koristiti i za druge namene.
BTW Arkadije jel može za 300€ da se uzmu boce i seve što je potrebno?

Što se tiče grejanja zapeklih šrafova mali brener takođe radi posao. Nema potrebe grejati šraf dok ne pocrveni. Čak je kontraproduktivno.

Znam,indukcioni puno lokalnije zagreva sto je velika prednost kad se odvrcu srafovi,i brze ,ali to valjda zavisi prvenstveno od njegove snage.I sve je lakse,kompaktnije,bar ovi mini rucni indukcioni,cistije,sigurnije....Nzm koliko mu smeta rdja deblja,autogeno kad sece ne voli debelu rdju,ali kad zagreva svejedno mu je ja mislim.Autogeno je skuplje na duzi period,jer stalno imas trosak dopune gasova,ali opet nema sta da se pokvari manje vise,decenijama se koriste isti manometri,baklja,jedino menjas,ko hoce,ventile sigurnosne i creva ako se ostete.
Za 250-300 eur su po meni dobri autogeni uredjaji po oglasima,ja sam moj kupio za 100 eur komplet,ali manometri su bili losi.Svejedno sam planirao sve novo kupiti sem boca,zato sam uzeo jeftino....Mislim na ove sa velikim bocama.

Da li postoji kao zamenski deo onaj unutrasnji deo za CO2 pistolje aparata za zavarivanje? Nekako mi izgoreo onaj deo gde se srafi dizna pa reko samo to da zamenim ako je moguce.

Ima ovaj induktor svoje prednosti. Zagreva samo taj šraf oko koga je namotaj, zagreva ga ravnomernije od plamena. Ne znam da li brže zagreva od autogenog? Takođe mnogo je jednostavniji za upotrebu nego da vucaraš 2 boce i creva. E sad ovo drugo možeš koristiti i za druge namene.
BTW Arkadije jel može za 300€ da se uzmu boce i seve što je potrebno?

Što se tiče grejanja zapeklih šrafova mali brener takođe radi posao. Nema potrebe grejati šraf dok ne pocrveni. Čak je kontraproduktivno.
Ja sam uzeo mali brener za MAPP gas i oduševio sam se, jedino sam pogrešio što nisam uzeo brener sa crevom zbog pristupa skučenom prostoru.

Baterija: 18 V | 2000 mAh | Li-Ion
Vreme punjenja: 40min
Broj brzina: 2
Brzina praznog hoda (prva brzina) 0-400 min^-1
Brzina praznog hoda (druga brzina) 0-1500 min^-1
Maks. Obrtni momenat: 40 Nm
Podešavanje sile zatezanja: 21 koraka
Broj udaraca (1 brzina): 0-6400 u min
Broj udaraca (2 brzina): 0-24000 u min
Glava bušilice: 13 mm
Broj baterija: 2 kom
Broj punjača: 1 kom

Jel valja ova? Ima neka bolja u ovoj kategoriji?

Не знам која је цијена, али ја би прије узео овако нешто.

Код нас сваки мјесец има нека акција да се уз алат повољно набаве пуњач и батерија.
У јулу се ова бушилица са пуњачем и батеријом 4 Ah може наћи за неких 100€. Јача је од те што си гледао, а има мотор без четкица.

Šta znam. To ti je to od prilike sa dve baterije i punjačem.

Ne znam koliko ti treba ta čekić funkcija? Sa ovim teško da ćeš bušiti nešto sem maltera i cigle. Ako ti je to OK onda uzmi. Ako ti netreba ni to onda nemoj. Šta reći. Možda ovo može i neki betončić da izbuši. Ne znam. Ni sam probao.

Zavisi koliko je cena presudna. I koliko se očekuje od tog alata, tj za šta se očekuje da bude korišćen.
dusanboss, a i Philby su lepo rekli. Za taj novac, i bez previše zahtevna bušenja, ta bušilica je skroz ok.
40 Nm je malo na slabijoj strani, a od vibracije se ne može tražiti veliki prečnik burgije, ako je bušenje u betonu.
2 Ah baterija je takođe na malo slabijoj strani, pošto takvi akumulatorski alati svoju punu snagu ostvaruju sa većim baterijama.

Sve u svemu, ispada da je ta bušilica na nekoj sredini. Kao i cena.

Sada, ako se od bušilice očekuje više, i ako se više novca hoće odvojiti..
Uzeti jaču, makar i u solo varijanti, plus posebno punjač i bateriju većeg kapaciteta.

Iz mog iskustva, kako sam ja nedavno odabrao - vibraciona bušilica 60 Nm, baterija 4 Ah i punjač.
Vibracija za manje prečnike i mekši materijal, a veći obrtni momenat za veće prečnike u metalu i drvetu.
Za beton i sl sam uzeo posebno rotacionu čekić bušilicu.

Od bendova odabrao Villager, jer smatram da su svi ti jeftiniji brendovi međusobno slični. A Villager je tada imao akciju na baterije od 4 Ah, koja je posle toga prešla u trajno nisku cenu i danas iznosi nešto manje od 1.800 dinara, čini mi se.
Tako da ako gledamo cenu baterija, za razliku koju dobijamo u odnosu na ostale brendove, može se za sličan novac uzeti jači model ili više različitih alata.

Naravno, gledati da su svi alati brushless.. (ili da ima indukcioni elektromotor, kako neki brendovi označavaju)

Poslednja izmena:
Kog Lidlovog? Lidl ima sad par komada u ponudi, zeleni od 400nm, crni od 400nm i veliki crni od 1356nm.
Lidl od 1356nm je bio 13k dinara, baterija, punjač i odvijač. Možda bude opet u ponudi ove godine
Lidlov od 400nm zeleni je od 8 do 10k, zavisi od popusta. Realnih 300nm ima i točkove od auta odvija, sve preko toga je upitno. Lidlov 1356 ne pita šta odvija, ali je težak poprilično i nije za šarafanje svakodnevno.
Sent from my 23127PN0CG using Tapatalk

Parkside udarni od 400Nm je korektne snage, kod nas je trajao od kad je bila prva serija (naradio se) u prodaji do pre neki mesec, gde su otišle četkice, I to je tako glupo napravljeno da ih ne možeš zameniti, već se bukvalno treba kompletan motor zamenuti. Onaj crni gledajući recenzije nema tu snagu, tako da možda je bolje uzeti kzubr ako ima sa računom. Ja sam se razočarao generalno u Parkside, tako da ne znam dal cu išta i uzimati. Sve mi je pocrkalo, a nisu nešto ni radili posebno. Crni alat pogotovo, 2 brusilice jedva korištene, jedna neće da krene, na drugoj crkao potenciometar.
Bolji izbor ispada I polovna makita, nego to u lidlu, a ko radi nesto češće, i novo makar.

Nazad
Vrh