Alati i radionice

Grešiš Luka,kod nas greju grad na suncokretovu ljusku,dovlače iz Šida.Možeš misliti onda kako bi išlo na čips.
 
Da i ta sečka i taj čipser se ručno hrane
Baća KURJAKOVCA ima u izobilju svuda
Čak je i fratar Nemačke katoličke crkve bio kod drugara da ga zamoli da očisti groblja koja su na žalost zarasla u trnje i kurjakovac!!
Sramota na šta groblja liče!!
Naj veće problem je što bi trebala neka semohodna mašina da seče i tovari taj kurjakovac i dovlači do neke VElike sečke koja bi takodje trebala biti KING SIZE i da ima dizalicu da se hrani
Tog materijala za mlevenje ima svuda samo koliko je to isplativo ne znam???
Znam da kad trojica krče motorkama i guraju u malu sečku mogu danas da samelju 5 dubrava sa duplim stranicama
Oko 350_400 džakova
E po sadašnjoj ceni džak 50 din a sam džak košta 8 din
42x 350= 14700 din
To je 3 dnevnice+ gorivo za testere i traktor
Daleko od toga da nema zarade ali je po meni mala!!!
A opet granje u šumi posle seče dobiju džaba i to na gomilama i samo melji ušteda u odnosu na krčenje ogromna, pola posla već uradjeno!!
A šume tvrdog drveta ima u izobilju u opštinama BAČ i BAČKA PALANKA
Isva šuma je na asvaltu!!




Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
Šteta što tog nema kod nas, mislim da je džak tog čipsa efikasniji od jedne bale soje. I plus je jeftiniji, bala kod nas izađe 70 din da je imaš u dvorištu...
 
Iskreno mene bala u dvorištu košta oko
5 din baliranje
1,5 din prevoz
18 din radnici
A jesenas sam isporučivao na adresu po 70_80 din bala

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
Kad sam sekao šumu pre par godina, redom sam zvao sve koji proizvode pelet i one koji imaju te sečke i čipsere. Nije mi u interesu bila zarada nego da se skloni i iskoristi ostatak granja od sečenja.

U kratko, džaba sam zvao. Nikome to ne treba. Svi bi gotov trupac da provuku kroz mašinu i da od njega prave šta im treba.
 
Trebao si kupit sečku nije skupo 1000_1800e
Mislim da se isplati!! Pogotovo ako već imaš spremno granje
Letos su ovi moji radili GOLU SEČU meko drvo oko 15000m3 trupaca+ odrevno drvo+ odranci+ granje
Granja je bilo hiljade gomila po šumi koje su žuti mravi palili
Prvo idu sekači, pa forvarder, onda idu (karete) ekipe za meterice, onda idu ŽUTI MRAVI SKUPLJAJU SVE:
GULE, ogranke i sve deblje od kurca, vade panjeve, trnje seku, pale grane


Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
Poslednja izmena:
Posle 25 i kusur godina ponovili se danas novim aparatom za varenje.
Stari radi još uvek dobro, klasični varstroj trafo 380V od 145A, modifikovan sa debljim i dužim kablovima, dodat ventilator.
Mnogo je navareno sa tim malim aparatom i za standardne 3.25 elektrode rešava stvar.
Tehnika se menja, napreduje i već neko vreme je poplava jeftinih kineskih inverter CO2 aparata po oglasima.
Jako zgodna varijanta za tanke limove, korodirane materijale, za preneti i terenski rad, nešto što se teško rešavalo klasičnim uredjajem.
Zaista su cene primamljive, uz to ljudi koji ih koriste kažu da su vrlo upotrebljivi, pa sam se i ja zagrejao za neki takav.
Nisu skupi, ako se i pokvari kupiš drugi i teraj.
Kada sam bolje pogledao ponudu, shvatio sam da su deklarisane amperaže više nego duplirane, da to nema nikakve veze sa stvarnošću.
Uz to, iako do sada nisam radio sa CO2 znam da je za uspešno zavarivanje tim postupkom jako bitno dobro podesiti parametre zavarivanja spram materijala i onoga šta se radi. Kada su podaci tako nerealni kako to sve postići?
Ta dilema me je naterala da odustanem od tako primamljive kupovine. Pogledali smo skuplje uredjaje, koji su sigurno kvalitetniji, ali kad se čovek presabere za šta mu treba i koliko će raditi sa takvim aparatom, to je ipak previsoka cena.
Tražeći neku sredinu izmedju te dve krajnosti brat je zapazio jednog brendiranog kineza koji je spram onog što nudi vrlo zaokružen, a cenovno je prihvatljiv. Iščitali smo gotovo sve što se može naći o tim uredjajima, razne strane forume, iskustva korisnika i zaklučili da bi to mogla biti interesantna kupovina.
U pitanju je Hugong, inače najjači i najstariji kineski brend koji postoji od 1958-me. Ta kineska kompanija proizvodi različite modele aparata za mnoge zapadne brendove poput Esab-a i drugih. Kupili su Varstroj.
Model je Tekmaster 200, monofazni IGBT inverterski aparat, sa sinergijom i mogućnosti rada u MIG/MAG, REL i TIG (Lift arc). Deklarisane amperaže su realne i dostižu 200A za MIG/MAG, i 180A za REL i TIG. Inaće interminenca je takva da sa elektrodom 3.25 u REL može da radi bez prekida.
Cena je 600 Eur i za ono što nudi jako je povoljna. Sad kako će se zaista pokazati i koliko će potrajati ostaje da se vidi, ali spram iskustva drugih nadam se da će ipak opravdati izbor, i da kompromisi koji spuštaju cenu a kojih sigurno ima nisu preterani.
Inače može da koristi klasičnu elektrodu od 4mm i žicu za CO2 od 1mm 5Kg kotur. Debljina materijala se kreće u podešavanjima do 9mm. Naravno da se može zavariti i nešto deblje, ali je spram njegovih mogućnosti var do 9mm debljine idealan.
Ima nekolicinu namenskih programa za varenje sa različitim mešavinama gasa, pored crnog čelika i prohromskih, obojenih metala.
Opremljen je dvostrukim mehanizmom za dodavanje žice sa dva para točkića.
Poseduje gotovo sve napredne funkcije sličnih mnogo skupljih uredjaja.
Radi i u TIG postupku koji je kako sam shvatio jako zahvalan ako se žele precizni varovi, lepi na oko. Taj sistem zavarivanja je najsličniji popularno rečeno autogenom, gasnom zavarivanju pošto se žica dodaje rukom a toplotu umesto gasa stvara strujni luk preko elektrode koja se ne razliva a nalazi se unutar posebne keramičke šobe. Koristi se čist argon kao zaštitni gas.
Garantni rok je 25meseci, postoji legalan uvoznik.
IMAG0273.jpg
IMAG0272.jpg
 
@smilad Pozz,jel si mozda pre kupovine gledao/uporedjivao Jasic mig 200 (N229) model sa ovim Hugong ?,cenovno su slicni,jasic malo skuplji donekle,zanima me posto i ja gledam neki aparat samo nikad da se odlucim....
Npr,nzm sta im ovo znaci kod oba,Jasic no load voltage 53V,a hugong 69V,sta je bolje nzm ?,ali znam za ovo npr,Jasic 35% intermitencija pri 200A,dok Hugong 20% pri 200A,ne verujem da lazu u specifikacijama,oba su iz dobrih firmi.Ostalo sve manje vise isto,pretpostavljam da oba ne mogu variti alu u tig-u.
E sad bitna stavka,Jasic ima servis i delove u weldgas-u ,kakvo je stanje za Hugong po tom pitanju ?.
 
Polikabl,masa,dizne i tockici za zicu,sto sam ja video na netu,a kod Jasic-a u weldgas-u se dodatno kupuje polikabl i jos nesto valjda,izadje nekih 60-ak eura skuplji mislim.
 
@Arkadije
Jesam, gledao sam dosta toga..
no load voltage - označava napon praznog hoda na elektrodama u trenutku kada se ne vari odnosno aparat ne koristi aktivno. Ova karakteristika je bitna kod započinjanja varenja poput "Hot start" funkcije. Navodi se da je u pitanju kvalitetan luk ako je ova vrednost znad 55V. Ako je viši, lakše proizvesti voltin luk i započeti varenje.
Što se intermitencije tiče, nisam se nešto posebno osvrtao na te podatke jer se često previše eksploatišu u marketinške svrhe. Za Hugong sam iz više izvora dobio potvrdu da može variti bez prekida sa elektrodom 3,25 a meni je to sasvim dovoljno. Obično su amperaže za MIG/MAG nešto više nego za REL ili TIG. Kod Jasic-a je to sve navedeno isto pa mi je to nekako nelogično. Moguće je da je tu nešto robustniji, pa je i cena zato viša.
Aluminijum nije moguće variti TIG postupkom sa DC inverterima. Za to je potreban AC uredjaj. Ta vrsta materijala se medjutim može uspešno variti u MIG-u sa odgovarajućom žicom za aluminujum i mešavinom 82%Argon i 18%CO2.
Što se delova tiče uvoznik za Hugong se nalazi u Smederevu, postoji garantni rok i servisna podrška.
U kompletu se dobija pored aparata MIG/MAG gorionik 3m, kabel za masu, crevo za gas, par točkića za deblju žicu, dizne za gorionik.
Hugong jeste teži nešto, ali je zato kućište masivnije, a predpostavljam i ugradjeni delovi. Meni ne treba za takve kompleksne poslove da mi je težina toliko bitna. Dovoljno je lak da jedan čovek može da ga premešta bez naročite muke (19Kg).
Meni se kod Hugonga kako sam već navodio dopalo to što je zaokružen uredjaj, ima tu poptpunu sinergijsku kontrolu preko LCD ekrana i ugradjenih programa, mnoštvo funkcija koje su zaista upotrebljive i ne postoje samo kao šminka. Na sve ima dupli pogon žice za CO2 što je po meni vrlo bitna stvar, jer u praksi često baš to proklizavanje ume da pravi problem prilikom upotrebe. Čim žica ne ide zadatim tempom nema valjanog vara.
Ja sam Hugonga platio 70200Din, a Jasic je kada se doda vrednost gorionika za CO2 15000Din skuplji, tako da je i to neki plus ili minus..
 
Koliko košta neki jednostavniji Hugong inverter, samo za varenje sa elektrodama (bez CO2, žice, argona...)?
 
@Arkadije Nema na čemu..

@dukej Evo jedan od osnovnih modela Hugong-a za koji kažu da je jako dobar, da lepo radi a cena je zaista da ga kupiš pa nek stoji dok ne zatreba.
U pitanju je aparat za REL (klasično) zavarivanje elektrodoma od 160A.
Model je Hugong REL inverter EXTREME 160 Hobby, a može da se nadje za neverovatnih 13500Din. Izuzetno je lagan i pogodan za premeštanje.
Iskustva sa njim su jako dobra.
 
Nazad
Vrh